Návrat domů
Kate Morton
Je Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne se na pozemku jednoho velkolepého sídla najde mrtvola. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vraždy v dějinách jižní Austrálie. O mnoho let později v Londýně pátrá novinářka Jess po příběhu, který by vydal na reportáž. Potřebuje ho jako sůl – je nezaměstnaná a sotva vychází s penězi. Když ale dostane zprávu, že její milovaná babička Nora leží zraněná v nemocnici, odsune práci stranou a vrací se do Sydney. V Nořině domě objeví knihu o skutečných zločinech, jež popisuje dávno odložený případ: tragédii rodiny Turnerů z roku 1959. A jakmile se začte, zjistí, že mezi nechvalně proslulou vraždou a její rodinou je šokující spojitost…... celý text
Kate Mortonová opět napsala román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout.
Jess, která se vrací z Londýna do Sydnej, se snaží zjistit, co bylo příčinou zranění její babičky Nory. A tak se před námi otvírá smutný příběh jedné rodiny, kterou o vánocích roku 1959 postihlo velké neštěstí. Prolíná se minulost se současností a my pomalu spolu s Kate Mortonovou a s Jess rozplétáme dávné tajemství. Kate Mortonová umí, na její knihy si musíme udělat čas. Protože, to co si přečteme na začátku může být důležité na konci. Prostě jak už někdo přede mnou napsal je to takové puzzle. A my ho postupně skládáme, zase přehazujeme kostičky, zdá se nám, že je jich hodně, a nakonec vyjde nečekaný obraz. Určitě doporučuji k přečtení, krásný čtenářský zážitek.
Na začátku dost komplikované, spousta informací. Postupem velmi zajímavý propletený příběh s mnoha otazníky. Poměrně smutný příběh. Nora mně k srdci nepřirostla.
Námět je dobrý, ale strašně se ten příběh táhnul. Měla jsem pocit, že půl knížky čtu pořád dokola a nic nového se tam nedělo.
Nebylo to vůbec špatné. Jen se mi asi netrefila úplně do nálady. Místy jsem měla pocit, ze tohle už jsem v té knize četla třikrát, ze se točí v kruhu, stále stejná atmosféra, stále stejné tempo. Několikrát jsem ji odložila, přečetla si něco jiného a opět se vrátila.
Že začátku jsem byla zmatená , moc jsem nechápala souvislosti .
Kniha mi přišla trochu zdlouhavá , zbytečně natahována.
Ale mě se to vlastně líbilo.Melo to tak být .
Tento román, jako i jiné knihy autorky, připomíná velké puzzle. Čtenář pomalu skládá jednotlivé dílky příběhu. A až v závěru, kdy se domnívá, že vidí celý obrázek, teprve získá důležitou část skládačky, která výsledek změní.
Zajímavá zápletka, temné rodinné tajemství, tedy román, jak se patří. Pro mne by mohl být méně rozvláčný v pasážích z minulosti - ve prospěch současného příběhu. Třeba by pak Jess měla více času a stíhala návštěvní hodiny u babičky. To mi tam příliš nesedělo, že věnuje více času pátrání, než babičce. Každopádně ale krásná čtyřka!
Docela obsáhlá kniha, má pomalejší rozjezd, ale po zatčení se nedá odložit. Ústředním motivem je dávná tragédie na sídle Halcyon v Jižní Austrálii rodiny Isabely Turnerové na Štědrý den roku 1959 na pikniku u tůně. Po rodinné historii pátrá Jess, vnučka Nory, která se se svou matkou Polly nestýká. Kniha je plná tajemství a hledání vlastní identity.
4,5*
Všechna tajemství, která jsou skrytá v tomto příběhu, lidské osudy, povahy a charaktery, navíc do jisté míry i detektivní linka – to vše dohromady byl tak nádherný koktejl všeho toho, co já v knihách ráda.
Pokud jste fanoušky KATE MORTON, nemusíte se vůbec bát, dostanete přesně tu KATE, na jakou jste zvyklí.
Celá recenze v záložkách recenzí od KNIŽNÍCH STŘÍPKŮ.
.... Když se ho na to později vyptávali, Percy Summers popravdě odpovídal, že si myslel že všichni usnuli ....
To je začátek knihy Kate Morton - o složitosti lidského života, o neovlivnitelnosti svého osudu a o skrytých tajemstvích, které tu zůstávají přes generace ....
Kniha z půvabných Adelaide Hills - z starého sídla Halcyon - zobrazující složitý příběh jedné rozsáhlé rodiny, kde do popředí vystupuje síla mateřské lásky ...
Babička Nora - dcera Polly a vnučka Jess - a také záhadné úmrtí, které je v závěru objasneno ....
Otázka návratů a síla domova ....
.... je to nehybný bod, jež se točí ...
Tento mnohovstvý román s krimi zápletkou je lahůdkou pro oblíbence této autorky ... a já ho doporučím.
Návrat domů - kniha s tak krásnou obálkou, že si ji podle mě musíte chtít přečíst už jen kvůli ní (stejně jako já :D). A víte co? Obsah za obálkou rozhodně nezaostává!
V knize sledujeme dvě časové linky: rok 1959 a záhadnou smrt rodiny Turnerů žijící v krásném velkém domě v Austrálii, a současnost, v níž je hlavní hrdinka Jess povolána z Londýna zpět do Austrálie kvůli babičce, která upadla a je ve špatném stavu v nemocnici.
Jess při svém pobytu v babiččině domě nachází knihu popisující tragickou událost, která nebyla nikdy vysvětlena, a sice úmrtí matky a jejích dětí během pikniku na Štědrý den. Rodina byla nalezena venku na dece bez zjevných známek poranění, scenérie na první pohled působila, jako by si během pikniku zdřímli. Jess během čtení zjišťuje, že je tento příběh velmi úzce spjat s její babičkou, která leží v bezvědomí v nemocnici, a Jess tak musí na vlastní pěst vypátrat, co se vlastně v minulosti stalo a jakou souvislost to má s babiččiným náhlým pádem. Tyto dvě dějové linky se prolínají a já vám garantuji, že vás nenechají spát!
Kniha je skvělá: sympatické hlavní postavy, napínavá zápletka, do posledního momentu dle mého názoru nemůžete tušit, co se v minulosti odehrálo, vaše podezření se bude postupně přesouvat z jedné postavy na druhou. Zažijete několik šokujících zlomových momentů; co kvituji nejvíc je absence romantické linky, která v obdobných příbězích obvykle bývá. Tady ne, tady je pozornost upřena pouze a jenom na tragickou událost v historii a její dozvuky v současnosti.
Skvělé to bylo, dávám 4,5/5 (do 5 tomu pro mě chyběl trochu rychlejší rozjezd) a rozhodně doporučuji!
Příběh plyne pomalu, ale mně to vůbec nevadilo. Celou knihou se vine zápletka vyšetřování úmrtí ženy a tří dětí na Šťědrý den roku 1959. Jde o záhadná úmrtí a nelze odhalit zda jde o vraždu nebo sebevraždu. V r. 2018 má Jess, která nyní žije v Londýně, problém s prací a navíc se dovídá, že její babička Nora, leží v nemocnici, a tak se vydává zpět na panství, kde ji Nora vychovala. Až teď se dozvídá o minulosti své rodiny. Při čtení knihy "Jakoby spali" se snaží vypátrat nejen to, co se stalo, ale chce také pochopit proč ji opustila její matka. Krásná kniha.
Dlouho očekáváná knížka od oblíbené autorky má trošku pomalejší rozjezd až skoro do konce ale pak je to opravdu pěkný a smutný.Je to ale pěkná knížka,jsem ráda že jsem ji koupila.
90%
Jess:
Duchem u knihy Daniela Millera jako by slyšela ozvěnu kroků Johna Turnera hlučně sbíhajícího ze schodů, tóny klavíru doléhající sem z knihovny, veselý tartas rodiny chystající se na piknik u potoka. Dnes to bylo na den přesně padesát devět let. Konečky prstů lehce pohladila zábradlí širokého schodiště a zvolna po něm vyšla na galerii.
____________________________________________________________________________
Nevím jistě, jestli je to nejlepší knížka Kate Mortonové, ale je vynikající.
V knize se odvíjejí tři linky: Štědrý den 1959, rok 2018, knížka Daniela Millera "Jako by spali".
Knížka je, jak už jsem si zvykla u autorky, velice čtivá (jen s malinko pomalejším rozjezdem), máte pocit, že jste se ocitli uprostřed příběhu, cítíte vůně, slyšíte zvuky.... Současně je hodně emotivní a s několika velkými překvapeními na konci. A svoje hrdiny si musíte zamilovat.
Autorce musím poděkovat za skvělý zážitek, opravdu moc jsem si četbu vychutnala a vřele knížku doporučuji k přečtení.
Od autorky mám přečteno vše a její knihy jsou prostě top.A to platí i k této nové knize Návrat domů. Začátek knihy byl trochu pomalejší ,ale pak už se to pěkně rozjelo. Krásný příběh i když hodně smutný. A konec ....byla jsem moc šťastná za Jess a Polly.
Návrat domů je pro mne dlouho očekávaný příběh z pera mé oblíbené australské autorky Kate Mortonové. Čekání se vyplatilo a já se na tři dny ponořila do tohoto nádherného a vrstevnatého románu. Návrat domů je mistrovsky vystavěn, čtenář se toulá napříč časem, cítí vůni květin a stromů, zamiluje si své hrdiny, slyší zpívat ptáky a cvrlikat cikády...Tak to umí jen a jen Kate Mortonová !
Tento rozsáhlý román sahá svou kriminální zápletkou do roku 1959, kdy je na Štědrý den nalezena Isabel Turnerová se svými třemi dětmi mrtvá, tak jako by spaly...! Nebudu víc prozrazovat, tento příběh si prostě musí milovník knih přečíst. Je to úžasné čtení, pro mne nejlepší román tohoto roku - roku 2023 !
Miluji příběhy z pera Kate Mortové !
To, ze autorka pise rozvlacne, to mi nevadi, jen si rikam, jestli to tentokrat nebylo az moc.. Jinak byl pribeh krasny a predvidatelny tak napul.. Kazdopadne budu moc rada, pokud autorka jeste nejake knihy napise
Román jsem dočetla o víkendu a dva dny přemýšlím, co o něm napsat. Rozhodně doporučuji, stojí za to si ho přečíst, i když jeho tloušťka plno čtenářů odradí. Je to však poutavá sága o odkrývání tragické události Štědrého dne roku 1959 v Jižní Austrálii. Tehdy obchodník Percy Summers objeví cestou domů do Tambilly členy rodiny Turnerových u jezera "jako by spali".
Po skoro šedesáti letech: Z Londýna se na Darling House vrací Jess, aby se postarala o svoji babičku Noru Turner - Bridgesovou, která spadla ze schodů. Získáním několika indicií o tajemné události na panství Halcyonu se v ní probudí investigativní žurnalistka.
S perfekcionistickým zaujetím spisovatelka popsala detailně situace, osudy i události prolínajících se životů hlavních postav tehdy a teď. Drahocenné mi přišlo nalezení soudržnosti mezi Polly a Jess.
záhady novináři tajemství rodinné vztahy společenské romány rodinná tajemství prolínání minulosti a současnosti úmrtí vyšetřování
2014 | Tajemství letního odpoledne |
2011 | Zapomenutá zahrada |
2009 | Dům u jezera |
2017 | Ztracený slib |
2019 | Hodinářova dcera |
Knihy od Kate Morton mám ráda. Všechny mě hodně bavily, až doteď.. Tahle kniha byla zdlouhavá, třičtvrtě příběhu se nic moc nedělo, dost věcí se v ní opakovalo a několikrát jsem četla o tom samém.. Dá se říct, že vše se odehrálo v poslední čtvrtině knihy. Kdyby byla kniha o polovinu kratší, nic by se nestalo.. Jinak rozuzlení příběhu mě překvapilo, nic takového jsem nečetla.