Navštěvuj mě v snu
Orlando Figes
Britský historik Orlando Figes vypráví skutečný příběh o lásce a přežití v gulagu. Lva a Světlanu, milence z Moskvy, na čtrnáct let rozdělila Lvova vojenská služba a zajetí ve druhé světová válce a poté jeho věznění v táboře. Lev a Světlana si psali dopisy, které přes ostnatý drát lágru pašovali dělníci a úředníci. Figes líčí osudy zamilovaného páru na základě těchto dopisů, které neprošly cenzurou a jsou jediným rozsáhlým souborem zaznamenávajícím poměry v gulagu psaným v reálném čase, a nikoli jako vzpomínky. Autor je skvělý vypravěč a v knize ukazuje, že láska, oddanost a naděje mohou zvítězit i v těch nejhorších časech, na nejděsivějších místech a v nesnesitelných podmínkách.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2014 , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)Originální název:
Just Send Me Word: A True Story of Love and Survival in the Gulag, 2012
(SPOILER) Niekedy sú životy reálnych ľudí zaujímavejšie a viac pôsobivé ako fikcia. Skutočne dobre a emotívne čítanie. Som rada že Lev a Sveta na konci dopadli dobre a mali spoločný život. Odporúčam!
„Člověk musí dokázat… žít v tomto světě, který zřejmě vždycky zůstane krutý.”
Knize vytknu 2 věci:
1. Je velmi těžké orientovat se ve jménech a osudech lidí, se kterými se Lev během života seznámil a které v dopisech popisuje.
2. Uvedené datumy zmiňované v dopisech jsou mírně zmatečné (především ve chvílích, kdy si Lev a Světlana domlouvají datumy schůzek)
Příběh je velmi silný a autentický.
“Když odložím své knihy a papíry, zavřu oči a vyženu z hlavy všechny myšlenky na elektrická pole, centrifugální regulátory a koherentní rotaci, vidím Tebe. Vidím Tě tak jasně, že mi vyschne v krku, chci Tě vzít za ruku a plakat, zabořit obličej do Tvých rukou a postěžovat si, že jsi tak daleko. Vidím Tvou červenou pletenou bundu (kterou už ani nemáš), uvolněný pramen vlasů na tváři, brýle na očích a Tvá vlhká víčka. Vidím každý detail čar na Tvých dlaních spočívajících v klíně. Chci Ti znovu a znovu říkat, že nikdo lepší než Ty neexistuje, že myšlenka na Tebe pro mne zastíní všechno, způsobí, že všechno ostatní vypadá triviálně a nedůležitě.”
Je neuvěřitelné, jaké podmínky vydržela láska dvou lidí, jak těžký osud jim oběma byl nadělen a jak vytrvale bojovali. Každý den hledali štěstí, i když se zdálo, že kolem nich žádné neexistuje. Mohli bychom se jejich trpělivosti a morálním zásadám učit. A především být víc vděční za svobodu, ať už se týká politických názorů nebo způsobu života. Víc vděční, že nic podobného nemusíme zažívat.
Častokrát si říkám že životy některých lidí jsou mnohem zajímavější a barvitější než kdejaký román a tato kniha je toho důkazem.Krásný příběh opravdové lásky a lidské síly.
Hodnotit knihu, která popisuje tolik trápení, je těžké. V úvodu jsem měla potíž překonat první stránky plné faktů a informací souvisejících s hlavními postavami,ale pak se mi už četlo dobře. Samotný příběh je unikátní a řekla bych téměř neuvěřitelný. Spoustu lidí pobyt v gulagu zlomil, zabil v nich úplně všechno a také vězně odcizil od ostatních včetně samotného světa. Ovšem, Lev a Světa se zlomit nenechali. Všechno zlé,co je potkalo, je naopak posílilo, nutilo jít dál, přežít a počkat si na lepší časy, kdy jejich láska dojde naplnění a život půjde dál již bez utrpení.
Unikátní kniha. Unikátní lidé, unikátní zachování korespondence, unikátní obraz života v gulagu a poválečné Moskvě. Koho zajímá toto téma, nevím, jestli najde lepší knihu. Je o lásce dvou lidí, která překonala válku i gulag. Nevěřícně kroutím hlavou, co se v Rusku v té době dělo a jak to tito dva lidé všechno zvládli. Kniha se čte jako román a já si stále musela připomínat, že nejde o román, ale o skutečné lidi a není na tom ani špetka fikce. Autor udělal velký kus práce.
Po dočtení jsem zůstala zírat do prázdna a říkala jsem si, kdo dnes by byl ochoten tolik pro lásku udělat?
Opravdu mimořádná kniha, na které mě dostala už první věta první kapitoly. A pak mnoho, mnoho dalších vět. Doporučuji!
-------------------------------------------------
CITÁT:
,,(…) Smyslem toho všeho je, že Ti chci říct jen tři slova – dvě zájmena a jedno sloveso (čti to ve všech časech najednou: v minulosti, přítomnosti a budoucnosti).“ - str. 59
gulagy korespondence Sovětský svaz milostné příběhy
2004 | Natašin tanec: Kulturní historie Ruska |
2005 | Lidská tragédie |
2009 | Šeptem: Soukromý život ve Stalinově Rusku |
2021 | Evropané |
2015 | Revolučné Rusko 1891 – 1991 |
Velmi silný příběh, až mě mrazilo v zádech.