Navždycky
Nofreeusernames (p)
Navždycky (Nofreeusernames) série
1. díl >
Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?... celý text
Hned ze začátku chci říct, že jsem byla ke knize hodně skeptická. Viděla jsem kolem sebe samé špatné recenze a proto jsem se rozhodla si knihu hned nekupovat. Pak ale přišel humbook, já to nevydržela a knihu si objednala. Moje pocity jsou stále ještě rozlítané, protože jsem knihu dočetla před chvílí a pořád se usmívám ( jako fakt! :D). Vzhledem k tomu, že jsem ty né moc dobré recenze na knihu četla, tak jsem si všímala scén, které většině lidem vadili, a asi jsem divná, ale já to naprosto žrala. Miluju ty hlášky, miluju Avu a Liama... Nemůžu se dočkat dalšího dílu, protože tohle bylo oprvadu dobré. Jo a taky musím zmínit, že je to nejlíp graficky zpracovaná kniha v mé knihovničce ( nejvíc plusových bodů dostává Ola za mopsíka!). Ano, bylo tady pár scének, u kterých jsem si říkala, že by mohli být provedené líp, ale to si říkam skoro u každé knihy. Nakonec chci říct, že jsem strašně ráda, že jsem si na příběh udělala vlastní názor, protože jinak bych přišla o tuhle ultraslaďárnu :)
Musím říct, že jsem toho trochu bála. Přece jen není možné, aby příběh, který se dal vyjádřit pár smskami, dal napsat skoro na 300 stran. A upřímně jsem ráda za to překvapení ^^
Tahle kniha je taková ta na zlepšení nálady, kdy se smějete u blbých situacích, které tady jsou, u nerdovských vtipů (teda, jestli je pochopíte) a sarkastických poznámek nebo u šílených nápadů, co postavy vymyslely.
Knihu jsem přečetla za jeden večer a upřímně je to takové pohlezení na duši. Jsou zde okamžiky, které byste si taky chtěli prožít a pak ty okamžiky, které té hlavní hrdince ale vůbec nezávidíte a sami si přiznáte, že byste nevěděli kudy kam.
Takže Navždycky doporučuji těm, kteří potřebují zvednout náladu a cítit trochu té romantiky a smíchu z přiblbých poznámek a z narážek z různých filmů:)
A co si budem, takový příběh se vždycky hodí mít v knihovničce jako jistotu, že když je vám pod psa, tohle vás na jistotu vždycky rozveselí:)
Tohle je dokonalost! Je mi 18náct a našla jsem svou nejoblíbenější knihu! Knihu pro všechny životní situace a na všechny období.
Dlouho jsem tohle potřebovala! Konečně mám o půlnoci, co číst ????????
Konečně jsem se ke knize odhodlala a musím říct, že jsem k ní přistupovala s velkou rezervou, po přečtení všech komentářů na databázi a na goodreads. Nakonec to však nebylo tak hrozné, jak všichni psali. Vlastně se mi to celkem líbilo. Jasně - nebyla to žádná Rowlingová nebo Maasová, ale dalo se to v pohodě číst. Narážek tam na můj vkus bylo možná trochu moc a trochu bych jich ubrala. Jako každý, jsem si nejvíce oblíbila Avu, jejíž charakter byl prostě super.
Obávaná a všemi kritizovaná scéna, kde Mei seřve učitele, mi ani nakonec tolik nevadila. Mnohem více mě štvala část o "nasíracím umění", protože nesnáším lidi, co melou úplný blbosti o tom, že " to bych dokázal taky", "tohle že se prodává za tolik peněz? Moje tříletá sestra včera nakreslila lepší obrázek." Grrrrrrrrrrr! Nesnáším takový lidi. Ti umělci udávali směr, změnili nahlížení na vše, jako umění určili něco, co by si řada lidí ani netroufla zmínit. Tak nechápu ty kecy o tom, že by to zvládli. Nezvládli! Oni to dokázali dřív! Kazimír Malevič, Jackson Pollock nebo Paul Klee určili směr jakým se umění vydalo a ačkoli by to řada lidí neřekla, ovlivnilo to i naší přítomnost.
Tak jo. Omlouvám se za ten výbuch emocí a knihu hodnotím jako příjemnou oddechovku. 60%
Knížku jsem si koupila bez velkého očekávání, ale musím říct, že mě neskutečně překvapila! Samozřejmě trošku klišé, ale to mi vůbec nevadilo, miluju autorčiny hlášky! Moc všem knihu doporučuju!
Od knihy jsem dostala přesně to, co slibuje "feel-good romance ze střední". Moc milá romantická oddechovka v originálním provedení s krásnou obálkou.
Na začátek se asi sluší říct, že nejsem cílovka. Feel-good contemporary moc často nevyhledávám a když už, nemám od nich žádná velká očekávání. Kolem Navždycky byl sice obrovský hype, přesto jsem ale zvládla držet své nadšení při zemi a přistupovat k téhle novince trochu s rezervou. A vyplatilo se! Nejenom že jsem byla spokojená s tím, co jsem od knížky dostala, ale dokonce jsem si její čtení nadmíru užila.
Od samého začátku mi bylo sympatické, že si Navždycky na nic nehraje. Chcete jednoduchou, odpočinkovou a sladkou romanťárnu plnou klišé a popkulturních narážek? Přečtěte si Navždycky. Je to milé, trošku hloupoučké a naivní, děsně předvídatelné, ale stejně to miluju, protože přesně taková ta knížka má být.
Co mě na knížce bavilo asi úplně nejvíc byl humor, který byl za mě prostě top. Nemusí sednout každému, ale já jsem se při čtení bavila náramně! Boží jsou taky chatové konverzace, které do příběhu přirozeně zapadly.
Můj největší problém s knížkou Navždycky spočíval v nevyspělosti postav. Mei o věcech až moc přemýšlí. Já taky nejsem kdovíjak spontánní člověk, ale tohle už bylo trochu přehnaný i na mě. A šíleně mě rozčilovalo, že spolu postavy nemluvily, z čehož plynuly všechny jejich problémy. Velký zvrat a zdramatizování zápletky ke konci tak bylo strašně frustrující a z mého pohledu i zbytečné, jednak protože se to dalo řešit mnohem líp, než jak to hlavní hrdinové v knížce řešili, jednak protože jsme stejně všichni věděli, jak to dopadne, tak proč takové drama. Ale to je víceméně můj osobní problém s tímto žánrem obecně.
Výborná oddechovka na tohle šedé období. Zamilovala jsem se do Liama na první dobrou hlášku (jako zlaté mozky :D)!!! No a Trevis :)) Tak se jmenuje náš pes,osud? Nemyslím :))
Smekám před Olou. Protože ikdyž nejsem cílovka, tak bych se chtěla hned vrátit na střední a prožít takový románek.
Jedinou výtku, kterou jsem našla je vazba knihy - špatně se rozevírá a nejde pohodlně držet jednou rukou.
Ale i tak jí to odpouštím. Protože Liam. :D
Úplně skvělá kniha. Bavila jsem se od začátku do konce. Moc se mi líbily autorčiny hlášky a při některých pasážích jsem se opravdu nasmála. Všechny hlavní postavy jsem si oblíbila, obzvlášť Ava je nepřekonatelná. Kniha je velice příjemná oddychovka, která člověku zvedne náladu. Těším se na další knihu od autorky.
Za mě skvělá kniha, moc mě to bavilo a čtení jsem si užívala. Za mě jedna z nejlepších knížek roku. :)
Moc milounký příběh. Od začátku je vám jasné, jak to dopadne (ok, tak až od strany 40 :D ), ale stejně to čtete a máte z toho radost :)
A ja naplno rikam, ze to miluju! :D Chtela jsem podporit zacinajici ceskou autorku, vedela jsem, do ceho jdu a maximalne si knizku uzila :D ... Mam rada autorcin humor a tady se mi ho dostalo vrchovate, stejne jako cokolady, sladkych feel-good momentu a odkazu na Harryho Pottera... U dekovacky jsem brecela smichy (a dojetim, ano, priznavam), tedy mohu rict, ze mnou kniha pohnula, ackoliv se nejedna o nijak hluboky pribeh... a to mi prijde hodnotne a opravdove :) Dekuji a tesim se na dalsi! :D
Bylo příjemný si na chvíli "odskočit" od mé oblíbené heavy contemporary a různých fantasy/sci-fi/dystopií a přečíst si taky něco, na co nepotřebujete zapojovat moc mozkových buněk. :D
Každopádně se mi ale potvrdilo, že fluffy romantický knížky nejsou žánr pro mně (ve smyslu že sem tam si to přečíst můžu, ale můj "hlavní" žánr to rozhodně není. Jedna z hlavních věcí, která mi v tom, abych si knížku naplno užila, vadila, byl absolutní nedostatek komunikace postav. Jasně, ta knížka by byla o tolik kratší, kdyby si všechno řekli narovinu, ale ty "konflikty" nemusely být jen o tom, že někdo někomu něco neřekl nebo že někdo něco nepochopil a podobně.
Další věc je fakt, že mi k srdci nepřirostla nejen hlavní hrdinka, ale taky hlavní "love interest" - Mei a Liam. Jsem zastánce toho, že ne všechny postavy se musí lidem líbit, že s nimi musí souhlasit a mít je rádi. Takhle jsou prostě některý postavy psaný. Pro mě taková byla Mei. Ale jsem si jistá, že Liam byl napsaný přesně tak, že ho po čase máte milovat... A já jsem prostě pořád #teamTravis! A i kdybych nebyla, tak rozhodně nefandím Liamovi, to bych byla radši, kdyby Mei skončila s Avou! Nebo kdyby se vykašlala na lásku a starala se o Liamovy ségry! :D
Over all to ale není špatný čtení. Jasně, má to svoje mouchy, ale těch si všimnete spíš pokud jste už starší čtenáři. Jestli plánujete tuhle knížku číst a vadí vám klišé, chování puberťáků (ať už u nás nebo v amerických filmech) a čekáte nějakou extra přidanou hodnotu, životní poslání a návod na světový mír, tak to radši nechtě dětem a dovolte jim ještě řešit problémy stylu "Jak mu jako mám říct, že se mi líbí?" :)
Na začátek chci říct, že romanťárny nečtu a je jasné, že nejsem cílovka, takže nevím, jak podstatný můj názor bude :D Kdybych si tuhle knihu přečetla ve 13, rozhodně by to byla moje srdcovka a asi bych se nevydala cestou fantasy. Jenže jsem ji četla o 10 let déle, takže u toho fantasy zůstanu. Nicméně… dostala jsem přesně to, co jsem čekala. Byla to high school romanťárna, která byla děsně předvídatelná a plná klišé. Ale! Bylo tam taky spoustu narážek na popkulturní filmy a seriály jako je třeba Harry Potter, Star Wars, Stranger Things, Avengers, The Greatest Showman, John Wick, Fantastická zvířata atd. Bavil mě ten humor a sarkastické narážky. Vím, že většina z těch, co to četla, nemělo Mei rádo, ale já se v ní dost viděla. Ano, nás všechny štvalo to, že víc s lidmi okolo sebe nekomunikovala, ale ruku na srdce, jak byste se v těch letech zachovali vy? Smekám před vámi, jestli byste byli ke všem upřímní. Já bych byla nejspíš stejný zbabělec jako ona. A díky bohu za kamarády jako je Ava. Joa mimochodem, to rande na dálku, když bylo Mei špatně? To je nejlepší rande, který jsem nikdy neměla! :D
Takže kolem a kolem, ten příběh mi nepřinesl nic nového, ale bavilo mě to, jak byl napsaný. Oceňuji všechny ty fotky, které Ola nafotila. Vážně jsem se snažila, abych na nich našla něco, co by nesedělo, ale nic jsem nenašla :D
Storku Jsem tu a mám čokoládu jsem četla několikrát a vždycky jsem se na konci přiblble uculovala. Nikdy mě nenudila. Sáhla jsem po ní, když jsem potřebovala dobrou náladu a chtěla jsem na pár minut vypnout. Přesně k tomu měla sloužit i kniha Navždycky.
Na mě ale tak dobrý dojem neudělala a vždycky se budu raději vracet ke storce a hned vám řeknu proč.
Z pár zpráv si můžete jen domýšlet další detaily o postavách. Jaké jsou to osobnosti a jak se chovají, když si zrovna nepíšou. Kniha mi ale vše objasnila. Hlavní hrdinka Mei je trapná a je jenom dobře, že to o sobě říká, protože má naprostou pravdu a Travis na mě neudělal vůbec žádný dojem. Mei sice špatný, ale aspoň nějaký udělala. Travis nestál za nic. Takhle jsem si je ze storky teda nevysnila.
Líbila se mi romantická linka od nenávisti k lásce. Tu jsem v příběhu nečekala (nečetla jsem totiž anotaci) a příjemně mě překvapila. Liam navíc nebyl tak špatná postava. Nejlepší ale byla stejně Ava. Občas bych čtveřici posadila do lavic na základní školu za jejich chování a názory a rozhodně ne za volant. Vážně mi na svůj věk vůbec nikdo neseděl.
Méně je někdy více - hlášky z Harryho Pottera. Já ho mám sice ráda, ale nic se nemá přehánět. Někdy mi přišlo, že tam už dlouho z Pottera nic nebylo, tak tam honem něco šoupnem, i když se to tam nehodí na 100 %.
Od knihy jsem čekala mnohem víc. Občas jsem si říkala, jestli mi někdo nepopisuje nějaký teen film. Chyběla tomu hloubka.
Celkový design Navždycky se vážně povedl. Na té nádherné obálce můžu oči nechat!
2,5 hvězdičky zaokrouhluji na 3⭐️
Knihu jsem začala číst v rámci společného čtení, ale i když to nikdy (do dnešního dne) nedělám, tak jsem to vzdala a knihu odložila. Vím, že nejsem cílová skupina, ale to jsem nebyla ani u knihy Čarodějky malostranské, která, byť je psaná pro stejnou věkovou skupinu, se mi líbila. Tady mě vyloženě nesedla hlavní hrdinka, která se od samého začátku chová jako rozmazlený spratek a z nejlepšího kamaráda (do kterého je, jak se dozvídáme hned v první kapitole, zamilovaná) si dělá hadr na podlahu. Je mi lito, ale tohle pro mě bylo fakt šlápnutí vedle.
Tak zaprvé - ta obálka je vážně nádherná a zpracování uvnitř knihy v podobě chatových konverzací jakbysmet. Z prvního prolistování jsem byla nadšená. Jediné co bych vytkla, tak se mi kniha špatně otevírala a po chvilce čtení na zádech mě opravdu bolely ruce. :D No, to bylo k technické stránce, pojďme se podívat na samotný příběh.
Samozřejmě je to kniha plná klišé, která všichni moc dobře známe. Ihned po přečtení anotace jsem si dala dvě a dvě dohromady. Ale i přesto, jsem se na celý příběh každý večer těšila a bylo to něco, co mi po těžkém dni zlepšilo náladu. Krásná, příjemná oddechovka u které se dá vypnout. A přesně to mladá maminka na mateřské po večerech potřebuje. :D Myslela jsem si, že už jsem z takových sladkých příběhů vyrostla, ale jak se zdá, tak asi ne.
Jo a mimochodem, pokud právě držíte dietu jako já, po všech těch zmínkách o čokoládě se s ní můžete rozloučit.
Po celou dobu čtení jsem si děj přehrávala v hlavě jako film a musím říct, že jako film bych to viděla ráda. :D Jen teda mě občas fascinovaly myšlenkové pochody Mei. A halo?! Jak nemohla znát Zaklínače?! Zbožňovala jsem všechny reference na mé oblíbené filmy a seriály.
Navždycky je první knihou, u které jsem poděkování dočetla až do samotného konce a upřímně jsem se u něj dost nasmála.
Určitě se ke knize časem zase vrátím, až budu potřebovat něco sladkého. :)
Tahle kniha vám nezmění život, ale může k lepšímu změnit blbý den, poskytnout útěk od všednodenní reality, trochu vám snížit hladinu stresu." a vystihla tím vlastně všechno, co o knize potřebujete vědět. Je to miloučká středoškolská romance, která vás pobaví a zlepší vám den. ????
Já si knížku neskutečně užila a moc se mi líbila. Knížce bych normálně dala 4????/5, ale tato si mne získala natolik, že jsem se rozhodla dát plný počet hvězd a to hlavně kvůli Ole (ne, že by mne nutila.) Protože když Olu aspoň trochu znáte a sledujete na sítích, nemůžete si nevšimnout těch skvělých narážek na Oly humor a zájmy a to mne na tom bavilo úplně nejvíc, to, že je tam zmíněné nasírací umění (doufám, že v další knize budou i ošklivé děti! a další Oloviny (na tohle slovo si beru patent). ????
Shrnuto, podtrženo, knihu doporučuji komukoliv, kdo si rád zlepší den nějakou hezkou contemporary. Nečekejte od toho literární skvosty, ale čistě zábavu a myslím, že nebudete zklamaní =) ❤️
#zarecenzuj
NAVŽDYCKY
nofreeusernames
CHARAKTERISTIKA:
Romantika 9
Napětí 3 (vždyť už od začátku tušíte jak to skončí!)
Humor 9
Realističnost 7 (takový slaďák fakt není možný :D)
Náročnost 4
Typická středoškolská romance, 2 nejlepší kamarádi, úhlavní nepřítel a miloučká romantika.
HODNOCENÍ:
- při čtení máte pořád chuť na čokoládu
+je to celé takové celé Awww
+Oly smysl pro humor
+popkulturní narážky
Celkové hodnocení 4????/5
Možná, že moje hodnocení není tak docela objektivní, ale fakt je, že tahle knížka mi vykouzlila úsměv na tváři.
Chvílemi mi sice přišla dlouhá, ale na zlepšení nálady je parádní. A při poděkování jsem se upřímně bavila.
přátelství láska nenávist pro dívky romantika střední školy vztahy mezi vrstevníky pro dospívající mládež (young adult)
2020 | Navždycky |
2021 | Miluju tě. Já vím |
2022 | Letní noci |
2023 | Jsme nevyhnutelní |
2024 | Můžeš říct: Miluju tě |
Já se toho opravdu bála a nakonec to nebylo špatné, ale moje oblíbená romanťárna to taky nebude. Kniha se četla velmi rychle a měla jsem z ní ten feel good pocit, který jsem chtěla. Byla opravdu plná klišé a filmových narážek, což mě hodně bavilo. Bohužel mě zklamaly postavy. Mei jsem přímo nenáviděla, dětinská, sobecká, rozmazlená holka. Love interest byl hodně sladk, ale asi na můj vkus až moc dokonalý. Jediná postava, která mě aspoň trochu bavila byla Ava.
Zápletka byla poměrně slabá a srovnání s Kasie West knize taky ubližuje. Přece jen Kasie už napsala spoustu knih a je na tom s psaním někde jinde.
Moc neočekávejte, jako oddechovka pro lepší náladu je tohle super.