Nebe nad Perninkem
Štěpán Javůrek
Petr je mladý nadaný chlapec, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému podléhá čím dál tím více. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Rozhodne se tedy pro razantní životní změnu. Stane se obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, v místech, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, konečně nalezne nejen domov, ale i lásku.... celý text
Prvni prectena knizka od Javurka, dalsi uz mam v zasobe.
Poutavy pribeh, ktery se strida s deji z minulosti a soucasnosti hlavni postavy. A popis prirody Krusnych hor uplne nejvic :-)
Kniha byla velmi čtivá, nejvíc se mi tam líbil popis krajiny, že bych se tam hned rozjela. Můžu jen doporučit.
Moje první kniha od Štěpána Javůrka. Kupovala jsem si ji hlavně kvůli Perninku a okolí. Jsou to místa, která mám velmi ráda a která znám. Líbila se mi deklarovaná láska k horám, danému prostředí, klidu, který tam také cítím. I když mi to přišlo maličko strojeně popsané. Jinak se ale vůbec neztotožňuji s nadšenými komentáři všech okolo. Postava doktora mne vlastně odpuzuje. Jasně, každý může udělat chybu a každý může najít zklidnění, mír v sobě a své místo na zemi. Ale tady se mluví o chlapíkovi, který za sebou na té své cestě zanechal spousty poničených lidí, zraněných duší (nevěřím, že žádná z těch žen, které měl na jednu noc, si neodnesla velké šrámy na duši), minimálně jednu znásilněnou ženu, možná pacienty, kterým nedal péči, které by jinak byl schopen. Kamila mi byla o něco sympatičtější, té její hledání věřím. Nemám ráda odsudek Niny, jakožto zlé ženy (pochopení u Petra nalézt můžeme, ale Ninu jen odsoudíme?). A nálepky Pražáků, kteří chtějí obci sebrat místní sjezdovku. Trochu si myslím, že to přispívá k zažitým stereotypům o lidech z města. Zkrátka mi kniha vůbec nesedla, čekala jsem mnohem víc. Takhle to pro mne byl jen nedotažený románek, kde sice bylo tak nějak všechno běh času, láska, sex, problémy, radosti, nalezení sebe sama (a i ten happy end), ale dohromady mi to moc nešlo.
Román ze života jednoho českého alkoholika mě docela překvapil. Střídání dějových linek mi přišlo dobré a vyprávění o místech, která trochu znám, mi přišlo fajn. Jestli je nebo není možné , aby se člověk, co dvacet let chlastá první ligu a dostane každou ženskou, kterou chce, najednou tak strašně změnil - to je věc individuální a to bych tady neřešila - přece jen, je to román...
Pěkný příběh, sice z jiného ranku než Chaloupky, Sudetský dům, ale čtivé. Jelikož Pernink a okolí velmi dobře znám, bylo milé číst o těchto místech. Knihu doporučuji přečíst i když je jiná než ty historické. A na Rýžovnu na pivo už se těším.
Velmi čtivá kniha a zajímavý příběh o tom, jak si člověk může zpackat život. Aspoň, že všechno nakonec dobře dopadne .
Pardon, pane Javůrku, ale to jste nepsal vy. Po Chaloupkách a Sudetském domě tomu nemohu uvěřit.
Po celou dobu jsem si říkala, jak je možné, aby alkoholik, student, který pije první ligu, mohl být zároveň vynikající medik...nějak mi to moc nejde dohromady. Když se opil, nic si nepamatoval, ale studijní výsledky měl excelentní. Postava medika mi připadala hodně přitažená za vlasy, málo uvěřitelná.
Po knize Chaloupky jsem sáhla po této...dočetla jsem,ale spíš proto,že nerada odkládám knihy. Forma mi vůbec nesedla,celkově to bylo těžko uvěřitelné. Chování postav mi přišlo buď bílé nebo černé,nic mezi...v minulosti všechno špatně,v současnosti červená knihovna,ovšem těžko uvěřitelná. Ještě mám nepřečtenou knihu Sudetský dům...historické Chaloupky se mi moc líbily,tak snad to tak bude i s třetí knihou...
Nemůžu hodnotit více než jako průměrnou knihu, která ničím nepřekvapí. Vše je víceméně jasné už od začátku příběhu. A bohužel, pro mě postavy i děj samotný byl jen velmi málo uvěřitelný. Ještě bych uměla přijmout, že člověk, který se potýká se závislostí více než 20 let se z toho nakonec nějak sám vyhrabe. Ale prostě nemůžu uvěřit, že se z jednoho arogantního,egoistického floutka, který nemá respekt před ničím a nikým, neváží si ničeho a vůbec má odpudivou povahu, v závěru stane téměř ideální prototyp muže.
Stylistika textu mi také velmi neseděla.
Na druhou stranu chápu, že jako román pro ženy, si kniha najde své příznivce.
Je to první dílo pana Javůrka, které jsem četla. Autor jistě v sobě potenciál má, a ráda ještě zkusím jiný příběh z jeho pera.
Kniha se mi moc líbila, střídání dějových linek mi vůbec nevadilo - snadno jsem se zorientovala. Doporučuji k přečtení
Moc pěkný příběh doktora Petra, který se odehrával v Krušných horách. Ve městě už to tak veselé nebylo. Za mě velice čtivá kniha plná alkoholové opojení, která měla po tvrdém pádu šťastný konec.
Mně osobně se kniha moc líbila, střídání časových linek mi nevadilo, protože u téměř každé kapitoly byl (naštěstí) časový údaj, kam děj knihy zapadá. Kniha je o Petrovi - nejdřív studentu medicíny, později lékaři - který propadne alkoholu. Bohužel, člověk, který mu má být nejblíž a měl by mu umět pomoci - přítelkyně a později jeho manželka Nina - díky své povaze se střídajícími se náladami, neumí být v životě šťastná a tak Petrovi nejen, že nepomáhá, ale do "náručí" alkoholu ho přímo vhání. Všechno má nakonec dobrý konec, Petr jako alkoholik se sám od sebe rozhodne s pitím přestat a napravit sám sebe.
Asi bych měla ke šťastnému (až velmi šťastnému) konci knihy taky výhrady, nebýt toho, že znám hned 2 alkoholiky, kteří se rozhodli, že už pít nechtějí a jejich předsevzetí jim vydrželo. Možné to je, ale musí chtít ten člověk sám od sebe a hlavně kvůli sobě.
Příběh o notorickém alkoholikovi, odehrávajíc se hned v několika rovinách. Část alkoholická a kariérní mi přišla docela věrohodná, drsná, postavy jsem neměla ráda. Část v Krušnohoří byla zase klidnější, vyrovnanější, ale na můj vkus až moc přeslazená. Petrovu změnu jsem jednoduše nedokázala uvěřit, jakobych četla o dvou různých postavách.
Nejdřív jsem byla zmatená ze střídání časových linek, ale nakonec to bylo příjemném čtení.
Kniha mě dost bavila, na začátku byla trochu těžkopádná. Pak se děj rozběhl a ani mi nevadily různé časové úseky. Na konci mi bylo líto, že to skončilo.
Kniha vypráví příběh Petra- lékaře z okresní nemocnice v krušných horách-který propadne alkoholu a díky tomu přijde téměř o vše: pracovní místo,životní nadstandart,manželství s Ninou...Díky starostce v Perninku,která nedbá na pomluvy(za nimiž stojí Nina),dostane šanci a přijme místo obvodního lékaře.Náhodné setkání s Kamilou,s níž se postupně sblíží,je dalším krůčkem ke znovunabytému štěstí.
lékařské prostředí psychologické romány alkoholismus Krušné hory, Krušnohoří severní Čechy Karlovarský kraj lékaři české romány
2022 | Sudetský dům: Jaro - léto 1945 |
2021 | Nebe nad Perninkem |
2023 | Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 |
2021 | Chaloupky |
2024 | Sudetský dům III: 1959–1963 |
Vynikající a neskutečně čtivá a chytlavá knížka. V kapitolách z minulosti jsem hlavního hrdinu velmi zatracovala, ale v kapitolách z jeho "nového života" jsem mu velmi fandila a byla jsem moc ráda za happyend. Už se moc těším na další autorovy knihy.