Nebe nad Perninkem

Nebe nad Perninkem
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476480/bmid_nebe-nad-perninkem-o2s-476480.PNG 4 540 540

Petr je mladý nadaný chlapec, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému podléhá čím dál tím více. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Rozhodne se tedy pro razantní životní změnu. Stane se obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, v místech, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, konečně nalezne nejen domov, ale i lásku.... celý text

BarboraSalome
03.12.2022 2 z 5

Červená knihovna odehrávající se v mých milovaných Krušných horách. Předešlá kniha pana Javůrka, Chaloupky, měla smysluplnější příběh. A styl, jakým je to napsáno, se bohužel nezměnil. Škoda.

katynka78
23.11.2022 3 z 5

Měly jsme v naší skupince společné čtení a vybraly jsme pana Javůrka. Každá si zvolila od něj knížku, na kterou měla náladu. Vzhledem k tomu, že tematicky je mi bližší lékařský příběh, zvolila jsem i tolik vychvalované Nebe nad Perninkem.
Musím říct, že jsem opravdu velmi příjemně překvapená celkovou úrovní nových českých autorů a jsem na to jako čtenářka hrdá.
Příběh velmi ubíhal a i když by se dalo říct, že je to příběh o jednom "ožralovi", tak ten příběh byl velmi poutavě napsaný.
Autor střídá časové roviny, chvíli jsme v současnosti, kdy vidíme, co s hlavním hrdinou udělaly jeho minulé excesy a on jen sklízí, co zasel. Pak se najednou ocitáme ve chvílích jeho největší "slávy", kdy ještě netuší, co vše se stane a tudíž se chová jako pán tvorstva, kterému všechno projde.
A s tímto střídáním si utváříte k hlavnímu hrdinovi, Petrovi, určitý vztah. Chvilku mu závidíte, pak ale tušíte průšvih a nepřejete mu to. Jenomže pak zase něco vyvede, udělá křivárnu a začne vám lézt na nervy, takže pak mu ten průšvih přejete jako trest za to, co způsobil a jak jiným ublížil a hleděl při tom jen na sebe.
A když už na tom dně je, tak čekáte, co bude. Až potud jsem všemu věřila, protože to tak opravdu bývá. Autor byl však shovívavý a příběh nenechal skončit zle. Takže Petr dostal několikátou šanci a naštěstí si to uvědomil a už ji nepromarnil.
Věřím, že je dost lidí, co si to dovedou uvědomit, ale často z toho "pekla" není rovná a snadná cesta a ne každý ji zvládne.
Musím podotknout ještě jednu věc, kterou jsem si při čtení uvědomila a to tu, že autor až tak moc nerozumí ženskému myšlení, protože jednání a slovní obraty ženských postav v knize mi občas přišly "mimo". Ale to jsem odpustila.

Za mě - doporučuju, je to moc pěkný román ze současnosti.

ivet1
21.10.2022 5 z 5

Přečteno jedním dechem....
Krásná kniha s krásným koncem.

Gweny
26.09.2022 5 z 5

Milý a oddechový román z českého prostředí, z jedněch z našich nejkrásnějších hor. V Perninku jsem loni strávila krásný den se svou kamarádkou, takže pro mě kniha byla milou vzpomínkou. Kousek od Ledče zase bydlím.
Příběh se četl dobře, nebylo těžké vidět kolem sebe takové Petry, Mirky, Niny i Kamily. Škoda, že víc prostoru nebylo věnováno sestře, její styl komunikace byl vážně skvělý. :-D
Nicméně ani tak nejsem zklamaná. Kniha splnila svůj účel. Chvíli mě dostala z reality do svého děje, abych mohla jen nevěřícně kroutit hlavou nad tím, čeho všeho jsou lidé schopní.
Nicméně příběh končí...
Ale to už si přečtěte sami. Nemějte od knihy vysoká očekávání a budete překvapeni. :-)

brabofka
18.09.2022 4 z 5

Klidná oddychovka na 2 večery. Nevím proč, ale opět téma alkoholismu. Ale bylo to fajn. Taková milá promo na Krušné hory.

Lucie311
07.09.2022 5 z 5

Moc krásná kniha ze života. Plná bolesti ale radostí. Krásně se čte.

skalek
03.09.2022 5 z 5

Příjemná letní oddechovka...
Děkuji p. Javůrku...
Teď jdu na Sudetský dům

Ladislav73
24.08.2022 4 z 5

Lidi má soudit Bůh. Nikdo jiný. A druhou šanci si zaslouží každý. A když na to přijde, i třetí, čtvrtou,“

I ten, kdo spadne až na úplné dno, může být jednoho dne šťastný. Pokud dokáže milovat a být milován. Pokud dokáže odpustit druhým, ale i sám sobě. Každý, kdo v sobě má něco dobrého, může být v životě šťastný a spokojený. Všemu navzdory. Ale zlí lidé to nedokážou nikdy. Ti jsou odsouzeni k životu bez lásky. K životu ve věčné nespokojenosti.

Více se mi líbil příběh Kamily. Také jsem očekával "Román" jen z Krušných hor a ne zase z Prahy.
Přesto to byl zajímavý příběh.

Danago
23.08.2022 5 z 5

Velice dobře a čtivě napsaná knížka. Obálka je podle mě zbytečně vážná a u mě vyvolávala očekávání úplně jiného typu románu.
Osud Petra je velice zajímavý, smutný, ale hlavně určitým způsobem i poučný. Jsem ráda, že příběh je vypointovaný . Vše do sebe perfektně zapadá a dává svůj jasný smysl.
Je to moje první knížka od autora a jsem nadšená, takový styl mám ráda .
A ano je to romám pro ženy, a já jsem žena, takže jsem velmi spokojená. Příběh jsem si užila. Hodně mi stylem připomínal knihy Dagmar Digmy Čechové, jen hlavní hrdina byl muž, ale četlo se to samo.
Kniha je napsaná příjemnou češtinou, s jemným napětím, bez hluchých a nelogických míst.
Já určitě doporučuji. Knihu mám půjčenou z knihovny, ale uvažuji i nad její koupí.

le21nka
19.08.2022 4 z 5

Krásný, smutný příběh se šťastným koncem. Velmi dobře se četlo.

Jana.Kuc
31.07.2022 4 z 5

Čistě román pro ženy. Po Chaloupkách trošku zklamání. Ale tím nechci říct, že je ta kniha špatná!

Monika1717
03.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi velmi líbila, jak lehké je propadnout závislosti a zničit si slibnou kariéru. Naštěstí Petr najde cestu ven, konec tak trochu připomíná červenou knihovnu. Přesto knihu doporučuji, pěkně se čte.

Zuzulinka
19.06.2022 5 z 5

Krásná kniha a ještě krásnější příběh. Přečetla jsem jedním dechem! Vřele doporučuji.

Renatecka
19.06.2022 5 z 5

Tak toto bylo super! Přesně, co jsem potřebovala, příběh, kdy i když bylo doteď v životě ouvej, tak je vždycky naděje na lepší zítřky :-) Doporučuji.

lidunka1
10.06.2022 2 z 5

Autorova čeština mi nesedne. Stavba věc, stylistika. Odkládám. Na mě to působí podobně jako když si dám jídlo a nechutná mi.

ondrej.b
07.06.2022 3 z 5

Po Chaloupkách jsem přečetl i tento titul a utvrdil se v tom, že autor píše spíše pro ženy. Tohle je už opravdu červená knihovna jako vyšitá, kdy místy je to tak sladké, že je to až moc. Paradoxně úplně nevím proč, ale příběh se mi četl dobře a vcelku rychle jsem knihu zdolal. Hodně tomu pomohla tématika míst, která jsem loni prochodil na dovolené a chtěl jsem si je tak přiblížit tímto příběhem. Nicméně bych uvítal z krušnohorska spíše temný román s prvky thrilleru než tuto slaďárnu. A konec byl tak očekávaný od té chvíle, kdy Kamila vysadila prášky:-)

Val
03.06.2022 5 z 5

Přiznám se , že se vyhýbám knihám o jakýchkoli závislostech . Tady je závislost na alkoholu naprosto stěžejní , ale na doporučení jsem se do toho dala . Naštěstí to celé skvěle vyvažují propracované charaktery postav a popisy úžasných Krušných hor. Autor se s tím nemaže a veškeré naše špatné vlastnosti a démony nechá pěkně vyniknout . Přistihnete se , že některé z postav vyloženě nesnášíte. Ale i tady platí , že pokud si sáhnete na samé dno a i přes to se dokážete od toho dna odrazit , tak jste vyhráli . Doporučuju a jdu na další autorovu knihu - Chaloupky .

kkouzlo
31.05.2022 5 z 5

Děj se mi velmi líbil, často téma alkoholismus nevyhledávám, ale ve spojení s Krušnými horami jsem si knihu ráda přečetla. Chaloupky jsem četla jako první knihu pana Javůrka, ale na základě toho jsem sáhla i po Nebi a pokud vyjde další kniha, přečtu si ji též, pokud by opět z lokality Krušných hor.

Nimunka
23.05.2022 4 z 5

Příjemné čtení. Nic náročného. Linka alkoholismu byla pro mě nejzajímavější.

Petrasuvicka
15.05.2022 3 z 5

Kam příběh směřuje, a co se nejspíš na konci dovíme, je jasné už od první stránky. Hodně mi vyprávění životních cest hlavních postav připomnělo Stanici odložených lásek od Körnerové. Shodou okolností i tam se objevovalo prostředí medicíny. Bohužel ale byl její příběh čtivější, poutavější. Tady jsem se od půlky začala trochu nudit, děj u Petra se vlastně opakoval, sice ve spirále a eskaloval, ale byl více méně stejný a předvídatelný. Už jsem se pak těšila, až dočtu.