Nebe nad Perninkem
Štěpán Javůrek
Petr je mladý nadaný chlapec, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému podléhá čím dál tím více. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Rozhodne se tedy pro razantní životní změnu. Stane se obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, v místech, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, konečně nalezne nejen domov, ale i lásku.... celý text
Moje první kniha autora,libila se mě moc,,prolínání časových linií mám ráda,děj v Praze,Sokolově,v horské krajině Krušných hor v Perniku mě bavil,mám ráda lekařské prostředí,,,jsem ráda,že tam nebylo moc postav,Petr,Kamila,Nina,Mirek,Luboš mě stačily,,Teším se na další knihu autora...
Autor má zřejmě nakročeno býti J. Š. Baarem Krušných hor 21. století. První román Chaloupky měl pro mne trochu více zajímavý historický obsah, než tento evidentně zaměřený na romanticky založené čtenáře a hlavně čtenářky. Alkoholismus, kotrmelce lásky, záludná škola života a krásy Krušnohoří toť veškerý obsah tohoto díla. Může to být dost, ale v dalším románu, do roka a do dne hin sa v další knize teprve hukáže.
Taková pohádka pro dospělé, jak životní ztroskotanec ke štěstí přišel a klid a rovnováhu nalezl. :) chvílemi je to opravdu trochu naivní a příliš ideální, ale příběh je psán svižně a čtivě a kdo z nás nedoufá ve šťastný konec. Takže jako odpočinkovou literaturu, která mi přiblížila prostředí a přírodu Krušných hor, doporučuji.
Mé hodnocení je trochu rozpačité. Příběh je velmi čtiví a pozitivní. Zároveň, ale velmi naivní a neuvěřitelný. Taky mě trochu mrzí, že ač má kniha podtitul " Román z Krušných hor", na příběhu to moc poznat není. Chybí něco typicky krušnohorského, co by udělalo tento román nezaměnitelným.
Kniha se mi líbila, takový příběh jak i na poměrně nesympatického frajírka se nakonec usměje štěstí a najde svoje místo "na zemi". Trochu naivní příběh, ale proč ne.
Příběh skvěle jak alkohol dokáže zničit život naštěstí se Petr probral a s démonem alkoholem bojoval.
(SPOILER) MALY SPOILER: Moje první kniha od tohoto autora,četlo se to dobře, ale přišlo mi to jak kdyby to bylo o dvou různých "Petrech".... ten z dřívějších dob a ten aktuální. Jinak se čtlo moc dobre....
Mně se knížka líbila. Příběh jako vystřižený ze života. Ať chceme nebo ne, máme ve svém okolí lidi, kteří díky svému "stylu života", přišli o práci, rodinu, majetek a přátele. A určitě je mezi nimi i někdo, kdo se odrazil ode dna a dal se do kupy. A dívek, jako je Kamila, je také mnoho. Často se tu ozývá, že jde o červenou knihovnu. Neřekla bych. Ano, je tu láska a je tu štěstí, ale to přece k životu patří stejně jako zloba, smutek a stesk.
Velmi mě upoutaly popisy Krušných hor i ostatních míst pro mě známých nebo měně známých. Celkově jsem s knihou spokojená.
Přeslazený příběh, který se čtenářkám snaží namluvit, že z celoživotního kreténa a nakonec i dlouhodobě těžkého alkoholika se během cca roku stane ten nejromantičtější chlap snů s naprosto jiným charakterem. Všechny postavy zde mají jen jednu stránku, žádnou psychologickou sondu či hlubší vhled do jejich jednání autor nenabízí.
Z reálií Krušných hor tam není nic, než pár vyjmenovaných obcí ve dvou větách.
Celý děj knihy je navíc odhalen už v první kapitole, takže žádný zajímavější vývoj nebo zvrat nečekejte.
Když jsem začala číst tuto knihu, čekala jsem něco jiného, protože jsem již měla přečtenou knihu Chaloupky od autora. Ale dobrý. Chvílemi se kniha zdála zdlouhavá, ale vymanit se z alkoholové závislosti je také zdlouhavé. A konec byl krásný, vždyť štěstí patří k životu. Krásně se to četlo.
Velmi čtivý příběh, ale ty postavy byly tak nevěrohodné, nebyl tam snad nikdo normální, samé karikatury extrémních povah.
Příběh jednoho napraveného alkoholika, na můj vkus byl konec až moc přeslazený. Ale četlo se to dobře.
No Chaloupky to nejsou, jiné prostředí, jiná doba. Hlavní hrdinové doktor Petr, sebevědomý, drzý chlapík, který má úspěch jak u žen tak při studiu. Ničeho si neváží, propadá alkoholu a život má v troskách. Kamila má zase smůlu na špatné chlapy. Co se změní v jejich životech když se setkají?
O hodně lepší než Chaloupky, i když Chaloupky měli pěkný téma, jen to zpracování... Tady už jsem si dokázala k postavám udělat vztah, bylo to hodně čtivý, ze života, jen by za mě mělo být zapracováno na dialozích, ty mi přišli někdy divný, jako z tý červený knihovny.
Já jsem se namlsala na Chaloupkách a teď jsem zklamaná.Musím se připojit k několika předchozím komentářům - kniha typu červené knihovny není nic pro mne.Snad bude další dílo lepší.
I když jsem po přečtení knihy Chaloupky od tohoto autora čekala něco jiného-přesto mi tato kniha zaujala a pro mne byla napsána poutavě a čtivě.
Přečteme si příběh mladého lékaře Petra,který propadne alkoholu a dostane se až na samé dno.Musí opustit město a práci na klinice.Na internetu si vyhledá místo obvodního lékaře v Perninku.Nakonec najde své místo právě zde a zamiluje se do tohoto místa ,ale nejen do něj.
Byla jsem před pár lety na dovolené v Horní Blatné ,tak mi tato místa autor krásně připoměl.Moc se nám tam líbilo je tam nádherná, nedotčená příroda a krásné procházky .
lékařské prostředí psychologické romány alkoholismus Krušné hory, Krušnohoří severní Čechy Karlovarský kraj lékaři české romány
2022 | Sudetský dům: Jaro - léto 1945 |
2021 | Nebe nad Perninkem |
2023 | Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 |
2021 | Chaloupky |
2024 | Sudetský dům III: 1959–1963 |
Kniha mi přišla průměrná. Líbilo se mi prolínání časového děje a proplétání životních příběhu, se to bylo asi to jediné.