Nechoď tam!
Jindřiška Kracíková
Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.... celý text
„Nechoď tam!“ od Jindřišky Kracíkové je mistrovsky napsaná novela, která zcela uchvátí čtenáře svou napínavou atmosférou a geniálním spojením historických faktů s mystikou. Autorka se skvěle vypořádává s tématem záhadného zániku Ďatlovovy výpravy a na pouhých osmdesáti stránkách vytváří příběh, který zanechá trvalý dojem. Její práce s postavami je mimořádně úsporná, ale přesto velmi efektivní, což umožňuje čtenářům rychle se sžít s členy výpravy, jejichž osud je nevyhnutelný a přesto překvapivý.
Jindřiška Kracíková navíc přináší zajímavé úvahy z oblasti religionistiky a mytologie, což příběhu dodává hloubku a intelektuální rozměr. Směle kombinuje skutečné historické události s prvky fantazie, včetně mytologického odkazu na ...(neprozradím), což zvyšuje tajemnou a mrazivou atmosféru celého díla. Závěr novely je naprosto strhující a přinutí čtenáře zůstat v napětí až do poslední stránky.
Tato kniha je dokonalou volbou pro ty, kteří milují záhady, historii a dobře napsanou fikci. Jindřiška Kracíková svým literárním talentem dokázala z relativně krátkého textu vytvořit dílo, které se dlouho po dočtení vryje do paměti. Budete mít dlouho nad čím přemýšlet! Fakt hustý! :-)
(SPOILER)
V autorčině pojetí šla Ďatlovova výprava hledat Babu Jagu,mýtus staré Rusi.
A našli ji........
Na mě už opravdu příliš fantasy.
"Kdo má zájem se o tragédii Ďatlovovy expedice dozvědět, může pátrat v literatuře a na internetu. Bude jistě překvapen, kolik jsem si toho nevymyslela," nabádá autorka čtenáře na přebalu. Sobě však přidělila mnohem těžší úkol: napsat příběh s předem známým koncem tak, aby v něm překvapení zůstalo a my měli důvod ho dočíst.
Na pár desítkách stran se před námi odvíjí drama deseti členů výpravy, které Jindřiška Kracíková zvládá úsporně a výstižně charakterizovat tak, abychom si k nim stihli vytvořit vztah. Zatímco protagonisté nacházejí po cestě varování, která se je snaží od jejich úmyslu odradit, pro nás jsou v textu ukryty stopy budoucího dramatu. Při každé zmínce o tom, co se hrdinové chystají udělat, až se vrátí domů, se vám srdce sevře trochu víc.
Jejich osud se pak naplní způsobem, který je reálný (jak jsme si zjistili na internetu) i surreálný, navíc intelektuálně uspokojující a přes všechnu hrůzu zábavný.
“Nechoď tam! platí pro výpravy na Otorten, za čtenářskou cestu tahle novela rozhodně stojí.
O Ďatlovově výpravě jsem před čtením knihy nic nevěděla. Překvapilo mě v tom vyprávění snad úplně všechno. Už jen vžít se do tehdejší doby a toho mrazu je... mrazivé. ;-) Myslela jsem, že posledních asi 20 stránek už nechám na druhý den, ale nemohla jsem se od toho odtrhnout, dočítala jsem o půl druhé ráno a závěr mě úplně dostal. Pak jsem ještě několik dní pátrala na internetu po informacích, co se to tam tehdy asi mohlo stát... Verze Jindřišky Kracíkové je velmi nápaditá a propracovaná... člověk by tomu skoro chtěl věřit!
Vydali se na výpravu, na Ural. Ale ta skončila tragicky. Nechoď tam! je literárním zpracováním, které by mohlo (ne)pomoci k rozřešení záhady Ďatlovovy výpravy. Mix skutečnosti a mystifikace čtenáře nenechá klidným, vyvolává otázky, co je ještě pravda a kde autorka popustila uzdu své fantazii.
Jindřiška Kracíková čtenáři předkládá fascinující „důkazy“, vedle mystifikujících i ty skutečné (jako zápisy z deníků), říká „proč“ by to tak mohlo být, a tak vás čtení prostě nepřestává bavit. Chcete jít po této linii, nechat se vést až k mrazivě dramatickému cíli.
Za sebe bych si přála, aby tato útlá knížka nebo jakákoliv další podobně kombinující skutečnosti a fantazii přerostla v mnohasetstránkový román, protože autorčiny literární schopnosti by mne dokázaly pohltit a nepustit.
Knížky, které i po přečtení vyvolávají otázky a čtenář si k nim dohledává další informace, patří podle mého k těm nejlepším.
A ano, po dočtení pevně nohama na zemi se vrátíte do reality, ale nebylo to skvělé?
Mám ráda styl, kterým autorka píše. A tak jsem sáhla i po téhle uzounké knížečce. Přečetla jsem ji během pár hodin a ani chvilku jsem se při čtení nenudila. Rozhodně doporučuji.
religionistika pobyt v horách nevyřešené případy Djatlovova expedice vysokohorská turistika
Zajímalo vás někdy, co odpravilo do věčných lovišť Ďatlovce? No, jasně. Mě určitě, a nejsem sám.
Parta mlaďochů jede kamsi za Ural, k Hoře mrtvých a vy si začínáte říkat: heeeej, tu se rozjíždí dobrý slasher!
V podstatě ano. Skutečný osud Ďatlovovy výpravy si může s krvavým hororem podat ruce, avšak zde osudy členů expedice pojala autorka velice svébytně.
Za horami, za doly bydlela Baba Jaga! Zavřela děti do chlívku!
Kdepak Baba Jaga! Žádný děti v chlívku! Upíři!
S tebou mě baví svět jako dělané.
Jenže ne, tady to je vážně ta Baba Jaga. Samozřejmě jde o postavu ryze mystickou a dokonce poměrně pečlivě vědecky vysvětlovanou. Dokonce i ta chalupa na kuří noze má své opodstatnění, když se začtete. Dál už jen zbývá jít s našimi hrdiny do říše sněhu a fantazie.
Tak! A zbytek nechám na vás...
K textu můžu říct následující: Jindřiška Kracíková ( Bintaja - nelze zapomenout!) je mezi slovy doma. Je to, jako když mořského vlka vzbudíte ve tři ráno, že nastala bouře. S jedním zalepeným okem skočí po kormidlu a ví, co má dělat. No a toto je něco podobného. Profík se nezapře. Větná stavba je zpracována umně, popisy působí věrohodně a na tak krátkou knížku se nám dostává překvapivě dobře vykreslené atmosféry. Suma sumárum - Yes. Sí. Da. Ja. Oui.
Však koukejte, jak je ten zelený poděs šťastný!
Anotace: Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.