Nechoď tam! přehled
Jindřiška Kracíková
Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nechoď tam!. Přihlašte se a napište ho.
„Nechoď tam!“ od Jindřišky Kracíkové je mistrovsky napsaná novela, která zcela uchvátí čtenáře svou napínavou atmosférou a geniálním spojením historických faktů s mystikou. Autorka se skvěle vypořádává s tématem záhadného zániku Ďatlovovy výpravy a na pouhých osmdesáti stránkách vytváří příběh, který zanechá trvalý dojem. Její práce s postavami je mimořádně úsporná, ale přesto velmi efektivní, což umožňuje čtenářům rychle se sžít s členy výpravy, jejichž osud je nevyhnutelný a přesto překvapivý.
Jindřiška Kracíková navíc přináší zajímavé úvahy z oblasti religionistiky a mytologie, což příběhu dodává hloubku a intelektuální rozměr. Směle kombinuje skutečné historické události s prvky fantazie, včetně mytologického odkazu na ...(neprozradím), což zvyšuje tajemnou a mrazivou atmosféru celého díla. Závěr novely je naprosto strhující a přinutí čtenáře zůstat v napětí až do poslední stránky.
Tato kniha je dokonalou volbou pro ty, kteří milují záhady, historii a dobře napsanou fikci. Jindřiška Kracíková svým literárním talentem dokázala z relativně krátkého textu vytvořit dílo, které se dlouho po dočtení vryje do paměti. Budete mít dlouho nad čím přemýšlet! Fakt hustý! :-)
(SPOILER)
V autorčině pojetí šla Ďatlovova výprava hledat Babu Jagu,mýtus staré Rusi.
A našli ji........
Na mě už opravdu příliš fantasy.
Kniha Nechoď tam! v seznamech
religionistika pobyt v horách nevyřešené případy Djatlovova expedice vysokohorská turistika
Skrýt reklamy
Zajímalo vás někdy, co odpravilo do věčných lovišť Ďatlovce? No, jasně. Mě určitě, a nejsem sám.
Parta mlaďochů jede kamsi za Ural, k Hoře mrtvých a vy si začínáte říkat: heeeej, tu se rozjíždí dobrý slasher!
V podstatě ano. Skutečný osud Ďatlovovy výpravy si může s krvavým hororem podat ruce, avšak zde osudy členů expedice pojala autorka velice svébytně.
Za horami, za doly bydlela Baba Jaga! Zavřela děti do chlívku!
Kdepak Baba Jaga! Žádný děti v chlívku! Upíři!
S tebou mě baví svět jako dělané.
Jenže ne, tady to je vážně ta Baba Jaga. Samozřejmě jde o postavu ryze mystickou a dokonce poměrně pečlivě vědecky vysvětlovanou. Dokonce i ta chalupa na kuří noze má své opodstatnění, když se začtete. Dál už jen zbývá jít s našimi hrdiny do říše sněhu a fantazie.
Tak! A zbytek nechám na vás...
K textu můžu říct následující: Jindřiška Kracíková ( Bintaja - nelze zapomenout!) je mezi slovy doma. Je to, jako když mořského vlka vzbudíte ve tři ráno, že nastala bouře. S jedním zalepeným okem skočí po kormidlu a ví, co má dělat. No a toto je něco podobného. Profík se nezapře. Větná stavba je zpracována umně, popisy působí věrohodně a na tak krátkou knížku se nám dostává překvapivě dobře vykreslené atmosféry. Suma sumárum - Yes. Sí. Da. Ja. Oui.
Však koukejte, jak je ten zelený poděs šťastný!
Anotace: Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.