Nekompromisně
Iva Procházková
Smrt nepohodlného novináře otevírá dramatický příběh odehrávající se v průběhu jediného týdne těsně před volbami do Evropského parlamentu. Pozornost autorky se přes vnější napětí přenáší především k vnitřnímu životu celé škály postav. Všichni hrdinové i antihrdinové jsou plní rozporů, všichni bojují - někdy i pochybnými prostředky - o své štěstí pod sluncem. Jen někteří se probojují až do finále a ti, kterým se to povede, nejsou v pravém slova smyslu vítězi. Překvapivý thriller od Ivy Procházkové nabízí tajemství, jejichž prozrazení změní mnoho osudů i válku, která je jen zdánlivě vzdálená.... celý text

Kniha , přesto, že je to fikce, nastavuje zrcadlo dnešní době. Nedá se číst na jeden zátah, jako jiné detektivní thrillery. Nutí k zamyšlení, ať jde o generační vztahy v rodině, platnost základních pojmů jako morálka, etika, odpovědnost za vlastní skutky. Kde je hranice mezi proplouvanim
nástrahámi konzumní společnosti a zločinem pod rouškou dobrého skutku?..

Na příběhu jedné rodiny,otec, matka, syn - znázornění rozpolcení naší společnosti, stále nás provází doba minulého režimu, Státní bezpečnosti, KGB,korupce do nejvyšších míst a proto nemožnost řešení trestné činnosti všeho druhu. Ovládání státu oligarchy, vliv velkých mocností na náš život a naši politiku. Návrat bývalých mocných. Velice tristní. Pozadí nynějších válečných konfliktů. Kdo vlastně vládne? (i když je to fikce, je děsivá)

Iva Procházková je autorkou především dětských knih, které jsou velmi kvalitní. A tahle kniha pro dospělé se jí také povedla - popsané politické machinace byly hodně uvěřitelné a zároveň děsivé.

Můj první český politický thriller. Pokud mohu posoudit, tak zápletka na mě působila poměrně hodnověrně. Trochu problém jsem měla s některými postavami, které mě příliš nepřesvědčily (hlavně ty mladší). Taky jsem čekala ke konci trochu větší spád a napětí... Ale ve finále to bylo dobré počtení, v některých momentech člověku opravdu zatrnulo. Konotace na realitu byly dost zjevné a autorka je využila přesvědčivě.
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2006 | ![]() |
2009 | ![]() |
1994 | ![]() |
Vydano 2019? Az je z toho jednomu uzko, kolik paralel se soucasnosti v knize lze najit.