Němci
Jakuba Katalpa (p)
Píše se rok 1987 a ze západního Německa do Prahy dorazí poslední z balíčků, které rodině Mahlerových pravidelně přicházely od konce 40. let. Svému synovi Konradovi je posílala Klára Rissmannová. O babičce Kláře se však u Mahlerových nikdy nemluvilo, a proto po Konradově nečekané smrti zůstane řada nezodpovězených otázek. Pochopení rodinné minulosti a odhalení jejích traumat leží na Klářině vnučce, která se rozhodne babičku najít. Ve svém novém románu zavádí Jakuba Katalpa čtenáře do prostředí německé rodiny zasažené útrapami první a druhé světové války, do válečných Sudet a poválečné Prahy. Slibný svět hlavní hrdinky, z počátku přímočaře bezstarostný, začíná s přibývajícím časem dostávat trhliny, růžové brýle střídá deziluze a před čtenářem vyvstává otázka – opravdu je možné po tolika letech nalézt pravdu? Autorčin vytříbený jazyk silně kontrastuje se syrovostí, s níž jsou líčeny životní milníky jednotlivých postav, a umožňuje tak ještě zevrubněji prozkoumat téma ztráty a vykořenění, které v mnoha variacích dominuje celému románu.... celý text
Bohužel jsem ji četla chvíli po Vyhnání Gerty Schnirch, navíc s motivací nejen se bavit, ale získat vhled do doby a problematiky. Příběh je poměrně univerzální a dal by se s menšími úpravami použít na jiné období. Sám o sobě špatný není. Co už ale špatné bylo a přivedlo mě téměř k tomu, že jsem knihu odložila, byly chyby a překlepy, které se ke konci objevovaly častěji a častěji.
Neskutečně čtivý příběh (i tak tlustou knihu jsem "zhltla" za pouhých pět dní). Téma druhé světové války a židů. vina Němců, to je velmi častý námět - ale v Němcích bylo vše ukázáno z té druhé strany. Strašně se mi příběh líbil, připomínal mi rodinnou kroniku, místy trochu detektivku a těšila jsem se na každou další stránku, co Klára zase prožije. Konec naštěstí nesklouzl k nějakému klišé, a já se jen modlila, ať kniha nekončí, ale pokračuje. Skvěle vyprávěno, prolínání postav bylo sice někdy zbrklé, a musela jsem se víc soustředit, ale nemůžu toho moc vytknout.
Čtivě napsaný příběh. Tematicky i formálně mi příběh připomínal knížku Sklěnený pokoj.
Líbilo se mi členění do kapitol, mozaikovitost 5 let, které Klára strávila při cestování vlakem. Místy jsem se u některých postav ztrácel.
Asi jsem od knihy očekávala víc, než jsem dostala. Příběh mě nezaujal, vadilo mi neustále odbíhání k lidem, které jsem si snažila zapamatovat a víceméně až tak význační nebyly. Nenašla jsem tam žádný příběh, jen unylé povídání a popisování toho, co se dělo ve Rzech. Emoce žádné.
Část, kdy popisuje, kdo co udělal v určitých dnech války mě spíše naštvala, autor se opakuje po jiných, kteří tento styl přijali za svůj a moc mu to nejde.
Je zajímavé přečíst si příběh někoho z "té druhé strany". A je to moc potřebné. Vždycky mě rozčílí, když někdo říká, jak ti Němci byli krutí - ano, byli i takoví a stejně tak i Češi.
Jsem šťastná, že konečně existuje knížka, které můžu bez jakýchkoliv výtek věnovat rovných 5 hvězdiček. Samé pochvaly!
Tahle knížka přináší skutečně velmi silný příběh. Zasáhl mě i osobně, protože, protože velká část naší rodiny má sudetoněmecké kořeny. Autorka navíc obratně zachází s jazykem a celek je prostě skvělý. U takto mladé autorky klobouk dolů.
Před chvíli jsem knížku dočetla a potřebuji celý příběh patřičně vstřebat.
Moc hezky napsaná kniha o životě ženy, které přicházela o vše co milovala o jistoty, o lásku, o syna o naděje.
Příběhy se rodí v nás všech už po staletí a zrovna tenhle příběh se nám otevřel a mohli jsme nahlédnout do samého nitra. Měla jsem možnost nahlédnout do života ženy, která stála na druhé straně našich dějin. A opět jsem se přesvědčila o tom, že i my Češi jsme byli nespravedliví . . .
Přečteno jedním dechem, nezapomenutelný příběh Kláry, ale i ostatních, říšských či sudetských Němců, Čechů, ve velmi těžké době... Jsem moc ráda, že jsem na tuto, velmi nenápadnou knížku bez velkých reklam, natrefila. Doporučuji k přečtení všem.
Výborná knížka.Příběh Kláry mě doslova pohltil.Takhle úžasně napsanou knihu jsem dlouho nečetla.Top v mé knihovně.
Poutavý osobní příběh říšské Němky, které se pomalu rozpadá růžová budoucnost a vlivem válečných okolností se rozhodne odejít učit do Sudet.
Příběh o ztrátách a němých křivdách.. Napsáno lehce, rozčleněné do krátkých kapitol a i když se jedná o neveselé téma, občas tomu nechybí humorná nadsázka.
"Napsala Elfriede dlouhý a rozhořčený dopis. Nech je být, odepsala přítelkyně. A vrať se do Německa.
Pobavilo jí to. Byla v Německu.
Začala mnohem víc kouřit, dávala si však pozor, aby ji při tom nikdo nepřistihl. Připadala si neschopná, byla izolovaná, smutná a deprimovala ji neviditelná zeď oddělující ji od žáků a jejich rodičů.."
Spisovatelka píše o těžké době , ale nepopisuje žádné udatné hrdiny, žádné neohrožené a život nasazující bojovníky, nedělá žádnou pronikavou analýzu doby o které se tolik naše generace učila v hodinách dějepisu a o níž se stále dovídáme nová a nová fakta. Nenajdete tam žádné vyhlazování, znásilňování, nálety, ani bomby, ale "jen" obyčejný příběh jedné učitelky, která vlastně nikam nepatřila. Jaká vlastně byla? Posuďte sami . Sobecká či jen poznamenaná dobou ve které žila a jednala tak z vlasního, svým způsobem sobeckého, rozhodnutí, či byla tlačena a ovlivňována okolnostmi jednat tak, jak jednala. Ten příběh je téměř baladický . Je to příběh jedné ženy . Tak jsem to cítila já.
Válka z pohledu druhé strany. Připomenutí, že nic není černobílé. Krásně napsáno, všem postavám jsem věřila, byly chvíle, kdy jsem jim fandila a jindy mě zas rozčilovali. Prostě živí, opravdoví lidé.
Veľmi pekná kniha - zručne napísaná po štylistickej aj formálnej stránke. Naozaj krásny jazyk a práca s ním. Príbeh vyrozprávaný takým spôsobom, že som ho prečítal za jeden deň. Aj keď si knihu chcete vychutnať po malých dávkach - nedá sa. Autorka vás núti v zbesilom tempe obracať strany a noriť sa hlbšie a hlbčie do príbehu. Postavy sú ako živé - veríte im každé slovo, každý čin. Po prečítaní sa pocitu z knihy na pár dní nezbavíte, budete okolo nej chodiť a občas do nej ešte raz nahliadnete, prípadne ju prečítate na zruhý záťah znova, ako ja :) Kniha, ktorá má čo povedať a je dnes veľmi dôležitá.
Po delší době nadprůměrný čtenářský zážitek. Kniha si mě získala od první stránky a s velkým napětím jsem odkrýval životní osudy Kláry Rissmannové. Za velké plus považuji ponechání prostoru mnoha vedlejším postavám, které celý děj obohacují a dotvářejí celkový obraz. Velmi silný příběh, který si zaslouží zdejší vysoké hodnocení.
nacismus vysídlení Němců mateřská láska Češi a Němci ságy Protektorát Čechy a Morava Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 Magnesia Litera
2020 | Zuzanin dech |
2017 | Doupě |
2014 | Němci |
2006 | Je hlína k snědku? |
2008 | Hořké moře |
Pár věcí mi tam nesedělo, téma aktuální, ale přišlo mi zpracované nějak narychlo..., zjednodušeně...