Neonoví bohové
Katee Robert
Temný Olymp série
1. díl >
Všichni říkali, že je ten muž mýtus, ale sotva jsem přešla řeku Styx, jeho temné kouzlo mě uhranulo… a byl prostě můj. Miláček společnosti, Persefona Dimitriouová, chce uprchnout z ultramoderního města Olymp a začít znovu daleko od zrádné politiky Třinácti domů. Ale celý sen se vypaří v okamžiku, kdy ji matka bez varování nechá zasnoubit s Diem, nebezpečným vládcem temného města s nablýskanou fasádou. Persefoně nezbývá nic jiného, než prchnout do zakázaného dolního města a uzavřít ďáblovu dohodu s mužem, kterého považovala za legendu… s mužem, který ji dovede do světa, o jehož existenci neměla ani zdání. Hádés strávil celý svůj život ve stínech a vůbec netouží vystoupit na světlo. Když však zjistí, že mu Persefona může nabídnout střípek pomsty, po níž celá léta prahne, pomůže jí – za jistou cenu. Ale každá bezdechá noc, kterou stráví propletený s Persefonou, v něm probouzí tak silnou touhu, že je ochotný rozpoutat válku s celým Olympem, jen aby si ji udržel… Moderní převyprávění mýtu o Hádovi a Persefoně, které je stejně tak hříšné, jako sladké.... celý text
![Spojenc Spojenc](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246727/m_spojenc.jpg?v=1739476764)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přečteno v originále (anglickém jazyce), protože v češtině nedávám překlady jistých „sexy frází“ jestli mi rozumíte.
Celkem se mi líbil ten koncept, že tady Olymp představuje město a bohové jsou spíše politické-městské funkce. Hades zase celkem takový mafián v černém obleku s tetováním.
A ano myslím, že už jen podle té obálky můžete počítat s tím, že je to péčko na papíře, takže celkem nechápu některé překvapené komentáře. Ale to přece neznamená, že jen to nutně špatná kniha, když je trochu spicy.
Hvězdu beru protože to mohlo být něco víc, mělo to potenciál který byl však promarněn. Nemůžu se dočkat až narazím na spicy fantasy knihu, která bude mít i solidní příběh.
![romantickaduse romantickaduse](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/387130/m_romantickaduse-mJR.jpg?v=1667726162)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Původně jsem čekala něco jiného, jak už název napovídá, ale tohle s bohy mělo společná tak akorát jména, jinak nic. Postavy dobré, vyvíjely se. Erotika obstojná, ale ... Co ty otřesný výrazy? Hádes je chvíli drsňák a vzápětí mluví o broskvičkách. Absolutně mimo moje gusto. třičtvrtě knihy se tam nic neděje, na konci je trochu akce, která absolutně zanikne. Škoda, takové skvělé hodnocení to má a podle mě neoprávněně :(
![zuzak82 zuzak82](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) Hodnotím 50%. Nápad docela zajímavý a přečetla jsem to během jednoho večera. Ale celkově mi děj, postavy, erotika i styl psaní přišel průměrný.
![anna7852 anna7852](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/275899/m_anna7852.jpg?v=1729187577)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jooo tak tohle bylo čtivé. Sice s bohy a jejich mocí to nemělo nic společného. Ale i tak jsem si knihu maximálně užila. Potrebuju další díly,včera bylo pozdě
![sebemi sebemi](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Co k tomu říct? Doporučila bych,aby k anotaci dopsali, že je to porno a s bohy a Olympem to má společného jen názvy. To jsem zas jednou naletěla. Autorka vůbec nevysvětlila,v jakém čase se příběh odehrává, v mysli mám obraz jak jsou v těch róbách a buch, honí je bulvár, Persefona je sprostá jak dlaždič a Hádes v obleku si zapíná laptop. Dějově strašná bída, ke konci konečně akce a nic z toho. Zde vysoké hodnocení, takže v dnešní době asi stačí natřískat knihu erotikou na každé druhé straně a je úspěch zaručen, a to jsem přečetla 50 odstínů, ale to byl teda slabý čajíček proti tomuto.
![Grohlinka Grohlinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/134901/m_grohlinka-Se4.jpg?v=1688966519)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Predne se chci priznat, ze jsem roky posedla pribehy starověkého Recka, ani nespocitam, kolikrat jsem cetla Stare recke baje a povesti, a ac mam nejradsi pribeh Erota a Psyche, pribeh Hada a Persefony mam take v oblibe, takze ocekavani jsem mela znacne. Nakonec mi ani nevadilo zasazeni do moderni doby, jak jsem ocekavala. Hades i Persefona byli fajn, vyvoj jejich vztahu se mi libil, plusove body urcite davam za zminku o Kerberovi a kapitoly z pohledu odou hlavnich postav. Co me zamrzelo bylo, ze nebylo vice casu venovano budovani sveta, kdyz uz se autorka rozhodla pro jine pojeti celeho pantheonu, bylo by to fajn a prijde mi to jako nevyuzity potencial. Vyrazne se mi, ale nelibil sex na verejnosti, poprve bych to jeste v ramci zapletky pochopila, ale ten epilog, vazne? Ten byl uplne zbytecny a promarneny. Ale jinak to asi bylo fajn, priviram obe oci za zvolene tema a tesim se na Erota a Psyche, snad nebudu zklamana.
![Holubicka1 Holubicka1](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100947/m_holubicka1.jpg?v=1737493226)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
To, co na této knize miluju, je Hádés a Persefona. Čím víc času spolu trávili, tím více byli sami sebou. Už se nemuseli schovávat za svoje masky a obrané zdi. Jen spolu, mohli být skutečně tím kým jsou. Jejich vzájemné špičkování a doplňování bylo úžasné. A ta chemie? Wau, ta byla výbušná a žhavá.
Navíc příběh nabízí nový pohled, kde ve skutečnosti nejde o převyprávění magického řeckého světa, ale o obyčejné lidi v moderním světě.
Jenže moje očekávání nebylo tak úplně naplněno. Příběh se četl dobře i tempo bylo skvělé, zápletka byla sice trochu jednodušší a konec byl trochu rychlý, ale svět a ani postavy neměly žádné magické schopnosti. To mě trochu zamrzelo. Myslím, že kdyby tam byla magie, tak se příběh stane daleko poutavější a víc dynamičtější.
Je to ale stále dobré hříšné čtení, které vás nenechá v klidu, jen nečekejte magický svět a postavy.
![Elize Elize](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273264/m_elize-YNg.jpg?v=1574177311)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jo tohle se mi líbilo, moc hezky napsané, čtivé... člověk pořád otáčí na další a další stránku, moc hezky zvládnuté střídavé vyprávění. Hrozně oceňuji, že to nebyl další příběh o nebohé a nevinné hlavní hrdince a temném záporákovi. Tady je to spíš tak, že Persefona je ta divoká a Hádes, který je spořádaný a zbožňuje svůj luxus a klid je z ní tak trochu nešťastný, ale zároveň se mu to líbí, že ji musí trochu zkrotit a pečovat o ni a to se mi moc líbilo, bylo osvěžující mít to trochu jinak. Hlavní hrdinové k sobě díky tomu moc hezky zapadli. Dále musím vyzdvihnout moc krásnou obálku. Jediné, co bych maličko vytknula byl ten konec - autorka nás mezi romantickými a erotickými scénami přeci jen udržovala v jistém napětí, že se na konci něco strhne, to se však nestalo a konec s Diem byl za mě trochu odbytý, ale jinak závěr knihy a Epilog byly moc krásné. Líbilo se mi nevšední zpracování řeckých bájí... možná bych být autorkou předem zvážila například nesmrtelnost nebo nějaké schopnosti a lepší vykreslení světa... přeci jenom čteme o bozích a vlastně to jsou obyčejní smrtelníci, což je za mě škoda, mohlo tam být trochu nádechu fantasy a svět by byl tak širší pro další příběhy, ale uvidíme, co dalšího autorka přinese.
![Tina.F Tina.F](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/362245/m_tina-f-NLx.jpg?v=1638362206)
Mne sa to páčilo!
Je pravda že s Olympom to nemá (okrem názvu a mien postáv) nič spoločné, ale to mi vôbec nevadilo. Nešlo o bohov, ale skôr o elitnú skupinu trinástich bohatých ľudí (s božským komplexom) , ktorý riadili mesto. Dvanasti žijúci v hornej časti mesta, boli niečo medzi bandou skorumpovaných politikov bažiacich po moci a kráľovským dvorom plným intríg. Trinásty (odvrhnutý v dolnej časti mesta) bol Hades, vykreslený ako spravodlivý ochranca svojich ľudí. Sem-tam sa v pribehu vyskytli náznaky nadprirodzena.
Knižka je napísaná veľmi čtivo, bez zbytočných nudných opisov. Hades aj Persefona sú zlatíčka. Páčilo sa mi hlavne ako sa mu hneď od začiatku dostávala pod kožu, napriek tomu že sa snažil všetkých si držať od tela, ako by mal strach z lásky. A pri tom si ju naozaj zaslúžil, po tom čo musel prežiť, a aké mal napriek tomu veľké srdce.
![EvikU. EvikU.](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177264/m_eviku.png?v=1734958588)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Taková milá oddechovka. Četla se dobře. Možná maličko jsem od ní čekala víc, víc tajemna. Bohové, olymp, přenesené do téhle doby internetu, mobilů, tisku mi moc nesedělo.
Jinak jsem si hlavní hrdiny oblíbila, Háde i Persefonu nejde nemilovat. Jsou vřelý, krásný, plný citu a umějí to dát najevo. I její sestry jsou skvělý. Matku jsem nechápala, jak si mohla jít jen za svým cílem být mocná.
Příběh je i docela napínavý. Na oddech ta pravá kniha.
Co mi ale hodně vadilo, bylo slovíčko Bozi. Citace:„Bozi ten je nádherný ". Kdybych slovo „Bozi" počítala, bylo by jich fakt hodně a mě to trochu rušilo. :-)
![Barbara182 Barbara182](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69365/m_69365-WTN.jpg?v=1459854945)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Jako spousta ostatních jsem se nechala nalákat reklamou, líbivou obálkou a anotací slibující moderní převyprávění starořeckého mýtu o Hádovi a Persefoně. Ve výsledku je kniha takový horší průměr s rádoby drsnou erotickou linkou á la Padesát odstínů, ale všechno je takové nedotažené, místy dost protikladné a přeslazené, spousta věcí je nevysvětlená (jako třeba proč se všichni bojí Dia apod.). Škoda :-( Potenciál to rozhodně mělo, ale výsledek nic moc, zhruba od poloviny knihy jsem se místy i nudila a dočetla jsem spíš "z povinnosti".
![LilianaFalcon LilianaFalcon](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vzhledem k tomu, že jsem si přečetla předchozí komentáře, jsem tak nějak tušila, co mám čekat. Ano, uvítala bych více toho intrikaření, knížka mohla být ještě lepší.
Ale teda takhle žhavou knihu už jsem dlouho v ruce neměla :-D
![moma08 moma08](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/377634/m_moma08-57r.jpg?v=1674915655)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Celkově jsem velice překvapená, jak to všechno autorka zpracovala.
Příběh byl za mě originální díky prostředí ve kterém vystupují hlavní postavy a vlastně i díky nim.
V žánru, ve kterým je napsán má za mě 4,5 ⭐️.
![narisa narisa](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/4867/4867.jpg?v=1381127927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem moc spokojená. Nevím, co od toho kdo očekával, ale mně se kniha moc líbila. Je to erotickoromantické, tak jak je uvedeno v žanru.
Jinak inspirace mýtem o Hádovi a Persefoně mi udělala velkou radost, protože jejich příběh miluju. Hádes byl absolutně božský.
Rozhodně doporučuji a těším se na další díly ze série.
![Loriss Loriss](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/355030/m_loriss.jpg?v=1737814388)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Ach jo, to jsem se zase jednou nechala oblafnout knižním marketingem… po těch nadšených recenzích jsem po té knížce úplně prahla, ale teď jí odkládám v půlce a nejsem schopná to dočíst, protože mě to prostě vůbec nebaví. Takže komentář berte s rezervou, možná je ten konec úplně bombastický, ale moc tomu nevěřím. Myšlenka na retelling mýtu o Hádovi a Persefoně je skvělá, provedení už méně. Děj se odehrává v podivném bezčasí v Americe, na jednu stranu se to tváří, že se pohybujeme v jakési moderní současnosti, na druhou stranu jsou tam podivné nelogičnosti a čtenář přemýšlí – má to být fantasy, nemá to být fantasy. Prostě ten worldbuilding moc nefunguje. Pořád jsem z toho měla takový mafiánský pocit a celkově by mi to třeba dávalo větší smysl, kdyby zasazení bylo Chicago 20. let 20. století. No ale jsme tady kvůli milostné zápletce a sexy scénám, že. Tak ty na mě nefungovaly vůbec, celé to bylo divně uspěchané, ona mu hned vleze do postele, žádná rafinovanost, nic. Opěvovaná scéna na trůně, nevím no, je to asi blbé srovnání, ale třeba v sérii Dvory je tucet lechtivějších a víc vzrušujících scén, dokonce jedna konkrétní mi přišla jako jasná inspirace té scény na trůně.
Jinak tedy budu doufat, že někdo jiný se Háda a Persefony chopí a dostaneme perfektní retelling, protože ten mýtus je jinak skvělý.. Tak snad příště.
![CalwenRamones CalwenRamones](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73507/m_calwenramones.jpg?v=1719844715)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dala jsem 150 stran.. pak jsem musela přeskakovat na můj vkus moc erotiky scény bych přirovnala k 50 odstínům šedi (a to jsem viděla jen film). Pro toho kdo mu nevadí peprné scény je kniha super ale mytologie kromě postav tu fakt moc není takže další knihy číst nejspíš nebudu.
![LenkaPet LenkaPet](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/256959/m_lenkapet-y1y.jpg?v=1604780597)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mě se kniha líbila a moc jsem si ji užila. Háda miluji od první kapitoly.
Není to žádná extra literatura ale mě se to moc hezký četlo, mělo to super nápad a roztomilé zpracování.
![houdkic houdkic](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
DNF / Fakt jsem se na tuhle knihu (a celkově sérii) těšila a o to větší zklamání cítím, že mě zkrátka nebavila a obě hlavní postavy byly fakt na ránu. Po osmdesáti stranách odkládám a nemám v plánu se k této autorce kdykoliv vracet.
![EasyReads EasyReads](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/369536/m_easyreads-Bot.jpg?v=1649888828)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Audiokniha:
Moderní převyprávění příběhu o Hádovi a Persefoně znělo slibně, bohužel inspirace řeckou mytologií končí u jmen postav.
Persefona ve snaze se vyhnout svatbě s Diem uteče do Hádovy části města Olymp. S Hádem uzavře dohodu a oba předstírají vztah, aby Dia naštvali. Jak je asi jasné, zanedlouho už jejich vztah není pouze předstíraný.
Dominantní postavou vztahu je překvapivě Persefona, která ví, co chce a nebojí se si o to říct. Hádes je obrovský klaďas, měkkouš a zkrátka dobrák od kosti s temnou minulostí (která z něho ovšem neudělala monstrum, jak by jeden mohl očekávat). Většinu času se chová (což je maličko zklamání) jako přerostlý marshmallow, je velmi snadno manipulovatelný a tvář drsňáka, kterou bohužel vytáhne jen zřídka, je proto těžko uvěřitelná. Je to chlap, který adoptuje tři štěňata namísto jednoho, protože zbylým dvěma by bylo smutno. Skutečně hrůzu nahánějící pán podsvětí :-)
Mrzí mě uspěchaný začátek, kde by byl býval prostor pro lepší popis fiktivního světa/města a jeho fungování. Persefona se z vyděšené naivky změní v přidrzlou manipulátorku v podstatě přes noc. Druhá polovina se hodně vlekla a na konci jsem už zívala nudou.
Celý příběh působí trochu jako "mafia romance", přestože zdaleka není tak temný, jak slibuje. Není to špatně, jen jsem očekávala, že inspirace řeckými mýty bude výraznější, příběh propracovanější a méně sladký.
sex mýty a legendy erotika řecká mytologie dark fantasy BDSM fantasy převyprávění, literární adaptace jizvy říše mrtvých, podsvětíAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Moc krásně napsaná kniha, rychle se četla. Hezký a originální koncept, scény byly hezky peprné. Autorka je bezvadná, určitě si od ní přečtu další knihy. S knihou jsem moc spokojená, konečně něco pořádného!