Nevesta
Ali Hazelwood
Paranormálna romanca od autorky bestsellerov Hypotéza lásky, Analýza lásky a Teória lásky. Misery Larková je jedinou dcérou najmocnejšieho člena juhozápadnej vampírskej rady. A opäť sa z nej stáva vyvrheľ. Jej anonymný život v ľudskom teritóriu sa končí: povolali ju dodržať mierové spojenectvo medzi vampírmi a vlkolakmi. Tieto druhy sú nepriateľmi na život a na smrť, no ona nevidí inú možnosť, ako sa opäť podriadiť a poslúchnuť... Vlkolaci sú krutí a nepredvídateľní a ich alfa Lowe Moreland nie je výnimkou. Nad svorkou vládne tvrdou, no spravodlivou rukou. A na rozdiel od vampírskej rady aj s citom. Sleduje každý Miserin krok a očividne jej nedôveruje – hoci sám netuší, že oprávnene. Misery ma totiž vlastné dôvody na uzavretie manželstva z rozumu. Dôvody, ktoré nemajú nič spoločné s politikou a spojenectvami, len s tým jediným, na čom jej v živote záleží. Je ochotná urobiť úplne čokoľvek preto, aby získala späť, čo jej patrí. Dokonca aj žiť v teritóriu vlkolakov... sama s vlkom.... celý text
Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: 2024 , LindeniOriginální název:
Bride, 2024
I když základní motiv není zdánlivě nic nového, reálie autorkou vykresleného světa a osobnosti hlavních hrdinů vytváří vtipný a svěží příběh.
Upíři bez pozlátka, romantika bez patosu a láska bez podmínek. Výborné čtení (i ve slovenštině :D).
Vtipný, svižný příběh se zajímavým a originálním dějem. Máme zde upírku Misery (25 let) a alfu vlkodlaků Lowa. Tropy: donucená blízkost, domluvené manželství, od nenávisti k lásce (lehce). Hlavní hrdinka má pořád nějaké narážky a vtipné připomínky. Lowe je zase ten starostlivý, zodpovědný vůdce. Těšila jsem se na každou stranu. Příjemné zpestření romantického děje byla detektivní zápletka. Někdo by si mohl říct vlci a upíři, to už tu bylo několikrát, ale rozhodně ne v podání Ali Hazelwood, takže pokud váháte, doporučuji.
První setkání s autorkou a musím říct, že jsem se skvěle bavila, až tak, že jsem si musela pořídit další její knihu. Autorka je neuvěřitelně vtipná. Upíři a vlkáči mě už dlouho netáhnou a od dob stmívání na ně mám skoro alergii, protože příběhy s nimi (až na castelvanii) jsou na jedno brdo. Ale tohle? Tohle je tak milé, tak neotřelé. Velká oddychovka, hlavní hrdinové, no všechny postavy jsou velcí sympaťáci, a hlavně ten sarkasmus hlavní hrdinky. A to, že upíři v této knize jsou vlastně úplný nýmandi mi přišlo docela zábavné. A ten mezidruhový sex? Kdyby mi to někdo jen popsal, tak bych se docela zhrozila, že to bude totální kravina, ale Ali to umí napsat tak, že i tak divná věc je vlastně spicy :D . Škoda, že s bezprostřední Serenou se setkáváme až v závěru knihy, ale i z těch pár kapitol vím, že by mě bavil i díl s ní. Doufám, že se toho od autorky dočkám.
Dlouho jsem se tak nebavila. Je to vtipné, svižné a není to překombinované. Je fakt, že ten konec a celá ta věc s uzlem je zvláštní, ale už jsem se s tím setkala i jinde. Za mě rozhodně ano a zkusím i další její knihy.
Nebýt Lucky Zelinkové, asi by mě tahle kniha úplně minula, ale její reels s tím, že se jedná o příběh o lásce mezi vlkodlakem a upírkou postavený na dospělejších základech mě přesvědčil o tom, že to číst potřebuju. Stmívání jsem nikdy neviděla, ale spoustu let se na něj pro pobavení chystám.. :-D Ale, jako žena, která si chtěla přečíst něco absolutně oddychového, nad čím může vypnout hlavu a ponořit se do jiného světa musím říct, že mě to neskutečně bavilo a nebudu lhát o opaku. Byť je to pro mě totální vykročení z mojí komfortní zóny. Kdo z nás si ale neumí přiznat, že ho občas tyhle fantasy věci s erotickým náboje nabojem nebaví, je za mě pokrytec. Už z podstaty věci, že jsme ženské a romantika nás prostě baví. Nesmí to být ale stupidní a tlačené na sílu, což tady rozhodně nebylo. Takže pokud hledáte něco, co smlsnete za 2 dny, směle do toho :)Nevěsta je svižná, zábavná, Misery je žena činu a stránky odsýpají jedna za druhou. Je to moje první přečtená knížka od autorky, a byť ve mě nevzbudila pocit, že teď nutně potřebuju přečíst i všechny ostatní, tak psát umí.
Moje hodnocení: 8/10
Upřímně - nechápu, jak tato kniha může mít tak vysoké hodnocení. Asi stačilo, že to napsala Ali? Vystavěný fantasy svět se mi moc nelíbil a nepřišel mi úplně doladěný. Děj sice nebyl špatný, ale ani nijak zvlášť nenadchnul. Kniha byla alespoň napsána čtivě. Bohužel mi to zabíjely sexuální scény (a to mám ráda erotiku - i klidně porno v knihách).
A asi za to může překlad, ale trochu mě tam vytáčelo slovo “vlkáči místo vlkodlaků.
UPÍRKA A VLKODLAK.
Jiskřivé, něžné, vzrušující, osvěžující, svižné, napínavé a velice čtivě napsané.
Jsem nadšená, že jsem si tuhle knihu koupila, přestože je to moje první od Ali Hazelwood.
Misery byla v dětství poslána k lidem jako kolaterál, což bylo vlastně takové rukojmí. Měla být zárukou míru mezi lidmi a upíry a stejně tak její lidský protějšek ubytovaný u upírů.
Teď už je Misery dospělá a její úkol kolaterálky skončil. Nahradilo jí další dítě.
Misery má práci mezi lidmi, svůj byt, falešné doklady a obroušené tesáky. A také jedinou lidskou kamarádku Serenu, která je jako její sestra a která nečekaně beze stopy zmizela...
Miseryn otec však nelení a hned pro ní chystá další úkol.
Má se provdat za alfu vlkodlaků Loweho.
Tento akt má tentokrát utužit vztahy mezi upíry a vlkodlaky, protože Miseryn otec se bojí, že spojenectví lidí a vlkodlaků by mohlo být pro upíry nebezpečné.
Misery překvapivě se svatbou souhlasí, má totiž vlastní důvod, proč se chce stát Loweho manželkou...
SPOILER
Bavilo mě postupné sbližování Misery a Loweho :-).
Přirozeně si rozuměli, pošťuchovali se, doplňovali a líbilo se mi, že Misery se chovala hezky ke každému. Její dráždění Alexe, jako kamaráda, kterého by si případně mohla dát k obědu, bylo hodně vtipné :-).
Velice si také oblíbila Loweho sestru Annu. Ta malá potvůrka (6 skoro 7 let :-) jí říkala Miresy :-).
KONEC SPOILERU
KRÁSNÁ KNIHA :-)
--------------------------
"Doufám, že jsi si přibalila lepící váleček na chlupy! Prej dost línají."
"Hele, pokud bys chtěla žít o chvíli dýl, zkus mu hodit klacek, až na tebe začne cenit zuby. Slyšel jsem, že prej rádi aportujou..."
"Dávej si na něj pozor," šeptá mi otec, aniž by přitom pohnul rty. "Je velice nebezpečný. Koukej ho nenaštvat."
Přesně tohle chce každá dívka slyšet deset metrů před oltářem....
Jakože, po dlouhé době se vrátit do vod upírů a vlkodlaků bylo velmi příjemné. Nejenom, že se mi líbilo maličko jiné pojetí jich samých (jakože zelená a fialová krev, jo tak jo), ale v tomhle případě mi ani nevadilo tolik to propletení s lidmi a "normálním" světem. A jako celek se mi to vážně velmi líbilo. Misery a její humor a odvaha, Lowe a jeho oddanost a něžnost, Anna a její roztomilost, no nemilujte to. A kdyby se někdo ptal, proč ubírám jednu hvězdičku tak je to z jednoho úplně nepodstatnýho důvodu, kdo vymyslel slovo KOLATERÁL, toho pošlu do nejhlubších pekel :D vážně na tohle slovo jsem si za celou knížku nezvykla a budu ho proklínat asi ještě velmi, velmi dlouho... :D AMEN
P.S.: Potřebuju příběh Koena a Sereny... :D
Mám už dlouho opravdu šílenou čtecí krizi a nechce se mi číst vůbec nic, ale pokud vyjde něco nového od Ali nebo Zapaty, udělám výjimku a začtu se. I když jsem takhle naladěná, Nevěsta nezklamala a musím přemýšlet, jak to ta Ali dělá, děj bez velkých dramat, příběh lehce plyne a přesto se usmívám a čtu a čtu… Opět moc povedené .
Absolutně miluju. :D Tak akorát spicy, akorát detektivní zápletky, prostě všeho. Podle mě geniálně vymyšlený kontext. Jestli vám sedí styl psaní Ali H. v jiných knížkách, tak tady to nebude jinak. Nemám absolutně knize co vytknout a jen tak sedím a vstřebávám to všechno - v práci. :D Chtělo by to další díl, protože Misery mi hrozně přirostla k srdci.
Mám moc ráda tuhle autorku, znám její knihy a když jsem se doslechla, že napsala fantasy musela jsem si jí přečíst. Nevěděla jsem do čeho jdu a celkově na upíry moc nejsem, ale tohle bylo skvělý. Propracované postavy, krásně vykreslený svět a dobře popsané vztahy. Jsem ráda, že jsem tuto knihu četla a jsem zvědavá, co autorka vymyslí příště.
Ali Hazelwood je kouzelnice. Mě její styl psaní sedí, to jsem se přesvědčila u jejich romantik. Tak jsem si moc ráda přečetla i něco z jiného soudku. Fantasy bych letos chtěla omezovat, ale tuhle paranormální fantasy, která propojuje upíry a vlkodlaky, navíc domluvené manželství, to já můžu. Přečteno jsem měla za den.
Úžasné čtivé, parádní hlavní postavy – Misery a Loweho jsem si zamilovala. Tempo se s každou stránkou stupňuje, takže jsem se ani na minutu nenudila. Místy vtipná, ale ta chemie mezi nimi nemá chybu. Romantická linka je skvělá, doplněná o peprné scény, které jsou pro autorku typické. Určitě doporučuji pro milovníky Twilight – dostanete něco podobného, odpočinkového a moderního.
Kniha Nevěsta od Ali Hazelwood byla příjemným čtením, které mě bavilo, ale bohužel nesplnilo všechna má očekávání. Těšila jsem se na propracovanější hate-to-love příběh, ale vztah hlavních postav se vyvíjel rychleji a předvídatelněji, než jsem doufala.
Zápletka nám sice nabízí několik zajímavých momentů, ale celkově působí lehce schematicky a bez větších překvapení. Přesto se kniha čte svižně díky autorčinu lehkému stylu a sympatickým dialogům.
Pokud hledáte oddechovou romantiku bez složitých zvratů, Nevěsta vás nezklame. Já bych si ale přála trošku víc napětí a gradace vztahu.
Vzala jsem knihu do ruky a nemohla jí odložit, tak dobře mě vytáhla do svého děje.
Jedno velké WAU a klobouk dolů před autorkou, od které mám přečtenou pouze jednu knihu a asi je to chyba.
Brzy to dle všeho napravím.
(SPOILER)
Od Ali Hazelwood jsem přečetla zatím jednu knížku - Hypotéza lásky. Autorka píše super čtivé. Když jsem narazila na Nevěstu, říkala jsem si, že si ji musím přečíst. Fantasy svět byl popsán velice dobře a hezky, proto jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Ztratila jsem se ve stránkách, kdy Misery začala objevovat vlkodlačí svět a poznávat sebe sama.
Misery, i když její jméno znamená ,,mizerný", tak ona naopak byla úžasná. Líbil se mi její smysl pro humor a prořizlá pusa. Ona a Lowe měli mezi sebou neuvěřitelnou chemii. Bavilo mě sledovat jejich dialogy. :-D
*****
,, Kdy myslíš, že se tě tvůj manžel pokusí zabít?“ zeptá se mě bez okolků Owen s pohledem upřeným před sebe. „Zítra? Za týden?“
„Kdoví.“
„Do měsíce určitě.“
„To jistě.“
„Zajímalo by mě, jestli pak vlkáči tvoje tělo pohřbí nebo – však víš – sežerou.“
„To mě taky.“
„Hele, pokud bys chtěla žít o chvíli dýl, zkus mu hodit klacek, až na tebe začne cenit zuby. Slyšel jsem, že prej rádi aportujou…“
*****
Owen sleduje, jak odcházíme, a ještě za námi křikne myšlenku: „Doufám, že sis přibalila lepicí váleček na chlupy! Prej dost línají. "
*****
Misery Larková? Opatrnosti netřeba. Není nijak zvlášť nebezpečná, takže si dělej, co chceš, ať se rozčiluje dle libosti. Co by ti tak mohla udělat? Hodit po tobě lepicím válečkem na chlupy?
*****
Je pravda, že tebe pokousal vzteklej pes, a proto jsi teď chlupatá a za úplňku máš pěnu u huby?“ Snažím se být nepříjemná, ale ona spustí takový chechot, že si připadám jako stand-up komik.
Některé z předchozích autorčiných knih se mi sice líbily více, ale bavila mě i tato. Zavzpomínala jsem si na dobu, kdy jsem hltala sérii Stmívání. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a myslím, že autorce se povedlo zapojit i několik originálních detailů. Takže ano: fanouškům fantasy určitě doporučuji.
Kdo má rád Ali Hazelwood, tak určitě doporučuju i tuto fantasy.
Já se teda neuvěřitelně bavila.
"Prosím, neodcházej. Určitě jsi sem přišel, abys ... Co tu vlastně děláváš?Brousíš si drápy? Vyješ na měsíc? "
"Odblešuju se"
----
"Hele, pokud bys chtěla žít o chíli dýl, zkus mu hodit klacek, až na tebe začne cenit zuby. Slyšel jsem, že prej rádi aportujou..."
Miluju !
Ali umí psát úžasnou romantiku ve vědeckém prostředí a je to znát i tady. Upíři i vlkodlaci jsou vlastně geneticky/ biologicky lehce odlišní od lidí a vše je opodstatněné a nakonec to vůbec nepůsobí jako fantasy. Začátek je plný politiky.
Prvních cca 160 stran jsem se trýznila pochopením politiky a fantasy části díla, nakonec jsem od tohoto upustila a vnímala jen romantickou linku a zápletku a byla jsem spokojená.
sex upíři láska vlkodlaci erotika italská literatura nebezpečí romantika domluvený sňatek romantasyAutorovy další knížky
2023 | Hypotéza lásky |
2023 | Hlava plná lásky |
2024 | Šach a mat |
2024 | Teorie lásky |
2024 | Nevěsta |
Tuhle autorku mám moc ráda a to co tady vytvořila,to je boží.Vlkodlak a upírka? Prostě senzace. Mělo to všechna nej a jsem zvědavá,jestli bude pokračování, které tam bylo jakoby v náznaku