Neviditelný muž

Neviditelný muž
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541631/bmid_neviditelny-muz.jpg 4 25 25

Zločin může být odčiněn, křivda však zůstává. Emilia pracuje jako redaktorka v rozhlase. Série nečekaných událostí jí převrátí život vzhůru nohama a ona se vrací do městečka Serafiny, kde se narodila. Z náznaků a narážek postupně skládá příběh své rodiny. Aby mohla začít nový život v současnosti, musí se vyrovnat s dávnými generačními traumaty a pravdou o minulosti svých nejbližších. Kdesi na východě zároveň eskaluje válečný konflikt. Serafina i celá země se propadají do dusivé nálady plné strachu, který probouzí staré křivdy, nevraživost i předsudky. Dvě časové linky spojuje několik postav i osudů. Tajemství, rodinná dramata, exotické prostředí, nenávist i láska, ale především silná atmosféra — to je jen stručný výčet přísad, z nichž Bellová suverénně poskládala svůj román, a to s jazykovou vybroušeností, na jakou jsme u ní zvyklí.... celý text

Hema
05.11.2024 5 z 5

Mám pocit, že jsem četla něco jiného než ostatní tady. Ta kniha v sobě podle mě nemá moc vrstev. Je to kniha o ženě a pro pro ženy. O nevěře a tak. Přečtenou jsem ji měla za ne víc než dvě hoďky. Četla se dobře.

Vatram
01.11.2024 4 z 5

Skvělá kniha, silný příběh.

spencer
30.10.2024 4 z 5

Neviditelný muž v sobě skrývá několik vrstev a dějových linií.

Seznamujeme se s rodinou, ve které je hodně nevyřčeného. Odkrýváme dávná témata a sledujeme, jak se životní příběhy žen daného rodu navzájem zrcadlí a ovlivňují. Jednu z hlavních rolí hrají tedy kořeny - jak moc nás ovlivňují a zda-li se s nějakými našimi propozicemi dá vůbec něco dělat. A samozřejmě ženy s jejich silou a odhodláním.

Děj je zasazen do fiktivního města Serafiny a celý příběh tak dostává jemně politický nádech, neboť tam probíhá válečný konflikt podobný těm, jenž nás obklopují.
Přestože publikace nerozebírá zrovna lehká témata, čte se s velkou lehkostí. Autorka umí i v několika krátkých větách vystihnout vše, co potřebuje, což rozhodně přidává románu na hodnotě.

Osobně mě čtení bavilo. Překvapilo mě, kolik motivů se v dění objevovalo. Co se týče konce, když vezmu v potaz dané motivy, není úplně originální. Jakmile se dostanete do určitého bodu vypravování, bude vám jasné, kam vše směřuje. Přesto ale můžu titul doporučit každému, kdo má chuť si přečíst něco nevšedního, kde fikce odráží realitu.

EvikU.
30.10.2024 5 z 5

Mé první setkání s autorkou přes tuto knihu. Neviditelný muž si mě získal svým psaním. Emilia se rozchází se svým manželem, mamku má v psychiatrické léčebně, dlouhodobě nemluví, na světě má pak už jen babičku, která bydlí v Serafině, ale moc se nestýkají.

Osud tomu chce, že z domova z hlavního města pojede do vesnice Serafina. Dozvídá se tam další věci o své minulosti a o minulosti její rodiny.

Bolí to, ale možná jen tak dokáže vše překonat a začít nový život v současnosti. Příběh se prolíná minulost a současnost. Jednotlivé vyprávění má autorka rozlišené trochu jiným stylem písma, které ale na první pohled neruší, později pomůže v lepší orientaci.

Kniha je o rasové nenávisti, o předsudkách, staré křivdy, bolesti v umírání. Silný příběh, který mi absolutně sedl a já jen hltala písmenka. Malinko jsem se na začátku prala s tím, že jsem nepochopila, kde se to odehrává a v jaké době. Mluvilo se tam i o válce.

Když jsem pochopila, že jsou místa vymyšlená a nejde o to, kde to je, ale CO se v rodině děje, byla jsem nad míru spokojená. Bravurně napsaný, rozebraný postavy, pomalé odkrývání pravdy. Doporučuji.

los
29.10.2024 3 z 5

přečetl jsem na jeden zátah a ze všech počinů BB se mi Neviditelný muž zatím líbil nejvíc, tedy až na ten provařený konec (to sakra už nemůže někdo přijít s něčím neohraným?), nicméně cením, že v současné záplavě prozaických výstupů na stejné zadání: rodinná kronika - generační trauma - silné ženy - menšiny, Bellová vystavěla originální fikční svět, který si čtenář může, ale nemusí (!) spojovat s naším reálným a s aktuálním děním v něm = tohle je literatura, prostě uvěřitelná fikce odrážející realitu, avšak umožňující více interpretací + pro mne bonus "s nadhledem", že se cíleně netlačí na ždímání kapesníku, a super hlášky ("nežádoucí jako prd v letecké kombinéze")

Stanislava27
25.10.2024 5 z 5

Ahojte
"Nikdy sa nehrabej v rodinné minulosti, nevíš, co za bubáky z ní na tebe vykoukne."

Dnes by som Vám veľmi rada predstavila jednu českú autorku. Napriek tomu, že autorka má už na konte krásných 9 kníh, ja som ju objavila len nedávno. Viem hanba mi, ale viete ako sa vraví, radšej neskoro ako nikdy.
Myslím, že v tomto prípade to platí dvakrát...Príbeh je o mladej žene Emílií, ktorej jedného dňa jej manžel Marco oznámi, že sa s ňou rozchádza a odchádza od nej k jeho kolegyni.
Emília pracuje v rádiu ako redaktorka, kde vo svojom programe pozýva zaujímavých ľudí s ktorými robí rozhovor. Dnes pozvala do rádia pani Hanu, ktorá sa venuje výcviku asistenčných psov pre nevidiacich, keďže je sama nevidiaca, spoločnosť jej robí psík Hugo. Keď pani Hana odchádza nadiktuje Emílie adresu útulku. Keďže zostala sama a času má momentálne habadej rozhodne sa navštíviť útulok,z ktorého sa stane pravidelnosť. Venčí rôzne druhy psíkov, ale najviac jej k srdcu prirastie psík Dzak. Stredne veľký, chudý psík, ktorý jej s jeho neohrabanými pohybmi pripomína puberiaka,ktorý jej robí tiež spoločnosť, keď sa rozhodne vrátiť späť do mestečka Serafína, kde sa narodila. Po tom ako jej babičkin sused Nikolaj oznámi, že babička Adina zomrela...
Pri návšteve Serafíny postupne skladá príbeh jej rodiny. Dozvedá sa viac o svojich starých rodičoch a tete Francine a aj o tom ako sa jej rodičia dali dokopy a čo sa skutočne stalo jej otcovi...
Myslím, že autorka sa nemohla ani rozhodnúť lepšie, keď do príbehu vložila dve dejové línie. Dve dejové línie, kde sa strieda minulosť s prítomnosťou. Kde čitateľ postupne skladá diely skladačky, ktoré postupne do seba zapadajú...
Napriek tomu, že kniha je jednohubka, skrýva v sebe príbeh, ktorý po prečítaní vo Vás bude ešte dlho rezonovať. Niekedy je dobré ak čitateľ vyjde zo svojej komfortnéj zóny, ako som to urobila aj ja a prečíta si príbeh, ktorý ho svojím spôsobom trošku poznačí...

5*/5*

jitka7326
24.10.2024 2 z 5

Zajímavý příběh se dvěma časovými rovinami.

Jane2016
09.10.2024 4 z 5

Bianca Bellová je pro mě čerstvě objevenou autorkou. Vím, že její knihy si čtenáři všeobecně velmi chválí. Já jsem se k autorce dostala poměrně nedávno, ale její tvorba mě nadchla. Musím říct, že už samotná obálka této knihy mě dokázala zaujmout. A přečtení anotace mě jen utvrdilo v tom, že si tento příběh musím přečíst.

A dobře, že jsem tak udělala! Kniha totiž kloubí nejen náročný příběh rodinné historie, ale i smutky a problémy každodenních dní. Zkrátka nejde o odpočinkovou knihu, ale jde rozhodně o čtení, které Vám utkví v paměti. Mě osobně zasáhlo hodně pasáží knihy, některé odstavce jsem četla víckrát a přemýšlela jsem opakovaně nad jejich významem.

Jde o opravdu povedou knihu, která mě jen utvrdila v tom, že Bianca Bellová je velmi talentovaná spisovatelka, jejíž tvorbu rozhodně stojí za to zkusit! A pokud jste tak ještě neudělali, rozhodně na autorčinu tvorbu koukněte.

Já miluju knihy, u kterých musím přemýšlet a které nejsou prvoplánové a přesně tohle jsem od příběhu dostala. Skvělé čtení, moc doporučuji!

hatikva
03.10.2024 4 z 5

Bianka Bellová, oblíbená česká autorka a tlumočnice, ve své nejnovější kratší próze s názvem Neviditelný muž tématizuje problematiku pohnuté rodinné historie, pátrání po traumatech, které ovlivnily rodinný život její hrdinky. Emilie si prochází osobní krizi. Pracuje v rozhlase jako moderátorka a potýká se s rozkolem v partnerském vztahu. Navštěvuje svou nemocnou matku v pečovatelském domě a ve volnu se věnuje venčení psů. Po smrti babičky se vypráví do svého rodiště Serafiny, které je zmitano válečným konfliktem a poznamenáno zvláštní společenskou atmosférou . Autorka v textu dává prostor hlavně střídání dvou pohledů, ve kterých se snoubí minulý i současný život hrdinky. Zároveň reflektuje problematiku mezilidských vztahů i hledání skrytých rodinných dramat, to vše zcela originálním způsobem, ktery nutí čtenáře přemýšlet a mnohdy se i díky celkové povaze vyprávění vracet k předešlému ději. Častým motivem je rovněž vnímání odlišnosti,folklóru ci osamocení mezi lidmi. Dílo věnováno všem ženám,které tkají předivo světa. Bellová vycházela při psaní díla z autobiografickych motivů i její literární prvotiny, která nikdy veřejně nevyšla.

česká literatura

Bianca Bellová