Nevíte, co jíte

Nevíte, co jíte
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225571/bmid_nevite-co-jite-225571.jpg 3 28 28

Jak na vás působí reklamy na dětské sladkosti a k nim přidané hračky?. Do některých fast food restaurací chtějí děti pro hračky, které k jídlu dostanou, vůbec ne pro jídlo. Ale – jde vůbec o jídlo vhodné pro děti? Tento fakt je jedním z důvodů, proč se odborníci na výživu Petr Fořt a Ivan Mach rozhodli formulovat skutečně etickou, i když písemnou, reklamu na kvalitní zdravou výživu. Čekejte explozi nečekaných informací směrem k vašemu rozumu. Podívejte se na zoubek tomu, co vkládáte do svých úst. Autoři v knize vysvětlují skutečnou podstatu vlivu cukrů, tuků a soli na naše zdraví. Dozvíte se, co opravdu jíme a jak můžeme jíst zdravě, jak se vyznat v odborných doporučeních týkajících se stravování i jak výrobci potravin a s nimi spolupracující věda lžou a záměrně bagatelizují či zastírají problémy, které aktuální potraviny přinášejí. Kniha je přehledně rozdělena do tří částí: Co jsou to tuky? Co se skrývá za jejich strukturou? Co jsou „hodné“ a co „škodlivé“ tuky, kolik jich můžete a kolik musíte jíst, kolik bychom jich mohli sníst, aniž bychom riskovali vážné poškození zdraví. Co jsou to cukry? Nejsou náhodou zbytečné? Ono nejde jen o cukr, ale o pestrou škálu sacharidů, jejichž účinky jsou často obtížně předvídatelné. Sůl nad zlato, aneb od pohádky k realitě Šokující (ne)možnosti, související s použitím soli.... celý text

Přidat komentář

los
18.02.2020

autoři si vzájemně odporují v tolika bodech, že nechápu, proč psali knihu společně; ač se zaklínají objektivitou a s arogantním sarkasmem přehlížejí a "napravují" všechny bludy (jen oni odhalují pravdu, jen oni vědí, jak je to doopravdy), jedná se o propagaci nízkosacharidové, nemléčné a neslané diety, brojící ještě proti lepku a GMO

odsuzují módní stravovací výstřelky, a uvádějí doporučený seznam superpotravin, tabletkových doplňků a dalších pitomostí (aloe vera, zelená káva, ...) + nenápadně podsunuté odkazy na webovky jednoho z autorů...

nedokážu si představit denní režim ani jídelníček, který by odpovídal doporučením obou autorů zároveň (při nejlepší vůli opravdu nejde sestavit)

autoři se sice zaklínají rozsáhlými seznamy zdrojů a odkazů, ale zkuste si je opravdu vyhledat, pak budete mít jasno...

Olous1
10.12.2018 3 z 5

Jsem z toho nějaká zmatená.Po přečtení knihy ani nevím co je zdravé.Někdy si autoři protiřečili.Něco málo jsem si z této knihy vzala.Takový průměr.


Kytiii
11.10.2017 4 z 5

Oči otevírající kniha. Čtivá, pochopitelně podané informace. Pro tápajícího spotřebitele, který se zmítá v protichůdných doporučeních něco jako světýlko ve tmě...

NavoSever
20.11.2016 4 z 5

Trochu mě mrzí, že kniha není více laděná i pro sportovní veřejnost, ale spíše se věnuje nemocné části populace. Nicméně obsah velmi inspirativní

Jack Bauer
23.05.2016 4 z 5

P. Fořt už v předmluvě vyjádřil přesně to, co se snažím vyjádřit já ve všech mých komentářích o zdravé stravě. Naprosto s ním téměř ve všem souhlasím. Dál jsem už číst vlastně ani nemusel,popisuje přesně to, jak to cítím já. Stačí používat selský rozum. Obchody se Zdravou výživou jsou vlastně také marketingový tah, jak je potom možné, že v nich prodávají nezdravá jídla? Agávový sirup, před kterým Fořt důrazně varuje, pšeničné výrobky, lepek,celozrnné pečivo, přeslazené cereálie, sóju a jiné. ... Musí se vše brát z rezervou, ani samotní experti a vědci se v tom nevyznají. To co jedni tvrdí, že je zdravé druzí vyvrátí jako nezdravé. Tisíce studií a každá jiná, většina lživých a podplacených. Vše je prostě byznys. A nakonec jsem zase tam kde jsem byl. Předmluva mě krásně navnadila a opět nacházím rozpory, na straně 103 např. doporučuje cituji: používejte kvalitní olej (např.palmový) nebo sádlo. Dále důrazně varuje před slazením agávovým sirupem, jezte mořské ryby, nejezte mořské ryby (rtuť, plastové částečky a jiné) a tak je to prostě se vším. Moje rada pro zdravé lidi : Jezte vše na co máte zrovna chuť, ale všeho s mírou. Nejhorší je jednotvárná strava, extrémy ve stravování, striktní omezování určitých základních živin.

JessieEx
11.04.2016 3 z 5

Autorům jde pravděpodobně o to, aby se právě jejich kniha stala biblí zdravé výživy. Jenže když Vám někdo řekne, že právě jeho teorie je ta správná, nebudete se k tomuto výroku stavit alespoň minimálně kriticky? Po pravdě, já autorům věřím, že nás čtenáře netahají za nos, něco už o této tematice vím, spousta informací uvedených v knize nejsou žádné novinky. Ale problém je v tom, že autoři nás mají za hlupáky. Informace předkládají jako něco, co by nás mělo šokovat. "Oni jediní se nebojí říct pravdu, nebojí se vzdorovat klamům a podvodům potravinářského průmyslu" a vyzývají i nás, abychom se nenechali manipulovat a nevěřili rádoby vědcům, kteří nám doporučují co jíst a co nejíst. Jenže do stejného postavení se dostávají i oni, jelikož jejich publikace je jen jedna z tisíce na pořád stejné téma.
Kromě tohoto přístupu mi na knize vadí ještě jedna věc a totiž, že je mizerně napsaná. Autoři ve velké míře používají ironii, jenže je místy náročné poznat, zda určitá věta je ještě pořád myšlena ironicky, nebo už ji mám brát vážně. A co tím chtěl vlastně autor říci? Někdy jsem musela číst celý odstavec dvakrát, abych se v těch myšlenkových pochodech vyznala.
Kladně potom hodnotím tu snahu o sjednocení informací na téma zdravé výživy, přehledné uspořádaní a to skoro až naivní sebevědomí, které z knihy čiší, má též své výhody. Snaha přesvědčit se cení :)

Ashi
24.03.2016 4 z 5

Kniha nebyla špatná. Bohužel při čtení této knihy si člověk uvědomí, že vlastně nikdo nic neví. A to, co máme jíst vlastně každý říká kdo chce co chce a žádný univerzální návod neexistuje. Je dobré, že se zde dozvíme několik věcí na co si dát pozor. Přijde mi, že několik tezí které tu autoři vyvrací jsou už obecně jasné třeba to, že cukr způsobuje cukrovku tak prostě je a autoři zde zpochybnují studie které tvrdí že to tak neni. No že to tak je, je přeci jasný :)

JanaDor
06.11.2014 5 z 5

Jídlo hýbe světem. Můžete si říkat, co chcete, ale je to obrovský byznys. Každý si vybírá co jíst. Správně se říká, tisíc lidí, tisíc chutí. A tak vznikají různé studie, diety, potravinové trendy, doporučení a normální člověk se ve změtí informací orientuje čím dál hůř. Osobně si myslím, že každého zajímá co jí, ale každý má priority jinde. Já bych nejraději ode všeho něco tak, aby to mému tělu prospívalo. A v tom mě velice zaujala tato kniha. Je to zcela jiný – pro mě rozumný - pohled na potraviny. Způsobem, který se mi líbí, jsem se dozvěděla, co bych měla jíst a na co si dát pozor.
Jediné co vám mohu poradit, opravdu si tuto knihu pozorně přečíst. Nejlépe ji mít doma a vracet se k ní. Je dobře, srozumitelně napsána a lze z ní jednoduše pochopit, v čem nás klame potravinářský průmysl. Já si v ní listuji doma každou chvíli a jelikož je to velmi zajímavé, tak některé pasáže čtu nahlas komukoli, kdo je vedle mě. Vzdělávám i své okolí, ať chce nebo ne. Jedna z nejlepších knih o jídle co jsem četla.

Štítky knihy

zdravá výživa

Autoři knihy

Petr Fořt
česká, 1946
Ivan Mach
česká, 1952