Nezlomné
Emilia Hart
Strhujúci príbeh troch silných žien. 2019: Pod pláštikom tmy ujde Kate pred násilníckym partnerom do spustnutého domčeka Weyward Cottage, ktorý zdedila po pratete. Na tú sa takmer vôbec nepamätá. V Kate postupne rastie podozrenie, že jej prateta čosi tajila. To tajomstvo striehne v dome už od sedemnásteho storočia, keď prebiehali neslávne známe honby na čarodejnice. 1619: Altha čaká na súdny proces pre vraždu miestneho farmára, ktorého na smrť ušliapalo stádo kráv. Matka ju v detstve naučila kúzla, tie však nespočívajú v čarovaní, ale v hlbokom poznaní prírody. Odlišné ženy sa však vždy považovali za nebezpečné, a keď proti nej predložia dôkazy o čarodejníctve, Altha si uvedomí, že bude potrebovať všetku svoju silu, aby sa udržala na slobode. 1942: Vo svete zúri druhá svetová vojna a Violet je uväznená v pôsobivom, ale rozpadajúcom sa rodinnom sídle. Zviazaná spoločenskými konvenciami túži po poriadnom vzdelaní, aké sa dostáva jej bratovi, ale aj po dávno zosnulej matke, ktorá sa pred smrťou údajne zbláznila. Violet po nej našla iba dve stopy – medailón s iniciálou W a slovo „Weyward“ vyškriabané do obkladu v spálni. Román Nezlomné, v ktorom Emilia Hart prepletá príbehy troch výnimočných žien naprieč piatimi storočiami, ponúka strhujúci príbeh, svedčiaci o odolnosti žien a o schopnosti prírodného sveta meniť život ľudí.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , PublixingOriginální název:
Weyward, 2023
Interpreti: Eva Sakálová
Mám neuvěřitelnou radost, že tento krásný rok, jsem uzavřela četbou vyjímečné feministicky laděné knihy, jejíž překrásná obálka mě v knihkupectví na první pohled okouzlila a silný příběh pak doslova uhranul. Kniha je utkána ze tří vypravěčích linek, které se v samotném závěru románu dokonale propletou jako pavoučí síť. Vypráví příběh tří různých žen, které se sice odehrávají v třech časových rovinách - v první polovině 17.století, během 2.světové války a v současnosti, ale přitom jsou úzce spojené jednou krví, krví divokých žen, které musí čelit násilím ovládané mužské společnosti a toxickym vztahům. (Autorka ale rozhodně nezatracuje celé jejich pokolení) Altha, Violet a Kate nejsou oběťmi mužského násilí, umí se mu vzepřít, a to díky obrovské, nezdolné síle, pramenící v samém lůnu přírody a kterou díky prastarému rodovému umění umějí využít.
- Kate pod rouškou tmy prchá z Londýna na anglický venkov, do zchátralé Weyward, cottage, kterou zdědila po pratetě, na kterou si sotva vzpomíná. Chata porostlá břečťanem a obklopená zarostlou divokou zahradou je sice na hony vzdálená od násilnického partnera, ale v jejich samotných základech se skrývá odvěké tajemství, které zde bylo ukryto už od dob čarodějnických procesů v 17. století.
- Mladičká Altha čeká na soud za údajnou vraždu místního farmáře, kterého udupalo jeho vlastní stádo a hromadí se proti ní důkazy o čarodějnictví.
- A zatimco druhá světová válka zuří, Violet, uvězněna v rozpadajícím se rodinném sídle, spoutaná společenskými konvencemi, touží po kvalitním vzdělání, jaké dostává její bratr – a hlavně po levanduli vonící náruči své mrtvé matky, která jí zemřela, když byla ještě dítě a o které se říkalo, že se před svou smrtí zbláznila. Jedinými stopami, které po ní Violet zůstaly, jsou medailonek s iniciálou W a slovo Weyward vyryté do podlahové lišty v její ložnici.
Magický realismus téměř na každé straně, strhující popisy přírody, které vyniknou díky skvělému českému překladu Niky Exnerové, divo-tvorná, čaro-dějná kniha, která svědčí nejen o autorčině obdivu a lásce k přírodě, svým blízkým, ale také ke klasické anglosaské literatuře.
Příběh žen jednoho prastarého rodu, které jsou obdařeny empatií, vůlí pomáhat a také odhodláním nevzdat se své odlišnosti od ostatního světa. Trochu mi trvalo, než jsem se začetla, ale příběh se rozvinul a já se pak nemohla odtrhnout. Trošičku mi vadily některé nedotažené drobnosti, a proto jsem ubrala polovinu *. To ale nic nemění na celkově krásném počtení.
Příběhy tří ženských postav, které jsou vzájemně propletené a souvisí spolu.
Počáteční strany knihy mi přišly lehce zmatené než jsem příběhu plně propadla. Poté jsem musela obdivovat krásné popisy přírody, která na nás dýchá z každé stránky.
Co mi však trochu vadilo, byl pohled na muže, protože ve většině případů je jim v příbězích přidělen negativní charakter.
Příběh 3 silných ženských postav. Popisy přírody mě úplně pohltily. Děti některým ženám dají neskutečnou sílu a naději.
(SPOILER) Velmi příjemné, oddychové čtení. Ačkoliv začátek příběhu Althy vůbec veselý není, počínající inkvizice vytahuje drápky a zřejmě by to celé dopadlo úplně jinak, kdyby byla uvězněna o pár let později. Nejvíc mě zasáhnul osud Violet, nicméně právem patřila do rodové linie silných žen, které jen tak něco nezlomí. Krásný příběh o souznění s přírodou, o boji za sebe a své blízké, o nikdy nekončící naději v lepší zítřky.
Kniha mě hodně překvapila. Bavili mě všechny 3 příběhy a nedokázala jsem knihu odložit.
Kniha vypráví příběh tří žen ze stejného rodu z různých dob. Nejzajímavější mi připadalo, že všechny ženy mají stejné osudy akorát s jinými kulisami.
Kniha mě moc bavila. Doporučuji všem milovnicím přírody a možná i nadpřirozena. :)
Jedna z pohádek bratří Grimmů s prvky z 21. století. Všechno ostatní už bylo řečeno v předchozích komentářích. Svým postojem mi trošku připomněla román Dcery Kateřiny Dubské.
Za mě letos jedna z nejhezčích knih, která mě potkala. Krásně rozvíjí ženskou spiritualitu na osudech 3 žen z různých století. Příběhy se během čtení postupně prolínají a na konec krásně propojí a uzavřou. Je to o lásce k přírodě a také o tom, jak si každá žena, nejen v této knize, hledá svoje místo na slunci a ve společnosti a přitom se cítila spokojená, ale také užitečná.
Přečteno na jeden zátah jedné soboty, kdy bylo třeba jen "hlídat stroje". Dobře napsaný příběh o ženách napříč dějinami, jež nemají právo volby, a pokud náhodou ano, nevolí dobře. Nic moc originálního, snad jen obrazy přírody, s níž jsou srostlé (a jež se propsaly až na poutavou obálku), jsou působivé. A ženská vzájemnost, která tady funguje až zázračně.
Divé ženy, historický román s přenádhernou obálkou, o kterém jsem ze zahraničí slyšela samou chválu a který byl opravdu hodně vidět díky anketě Goodreads Choice Awards. Očekávání jsem proto měla velká a rozhodně nejsem zklamaná! Naopak
V příběhu sledujeme 3 ženy ve 3 různých obdobích historie - současnost, rok 1942 a rok 1619. Příběh se věnuje nejen jejich osudu, ale také tématům jako je čarodějnictví, rodinné tajemství, partnerské toxické vztahy a síla přírody.
Kniha je to i přes těžká témata a nepřízeň osudu vlastně opravdu krásná. Příběh se čte skvěle a všechny 3 dějové linky mě bavily (to se stává málokdy).
Pokud si tedy chcete přečíst dobře napsaný historický román o kouzlu přírody a síle žen, tak mohu jen doporučit.
3 ženy, 3 různá staletí, 3 příběhy... trochu jsem měla pocit, že je kniha vedena proti mužům v knize se ukazuje moc ženy, která ovládá sílu přírody a bojuje proti utiskování a tyranii. Kniha je promyšlená a vše do sebe zapadá. Vřele doporučuji
Tajemno, magie, napětí, příroda... Tři ženy, pět století a jedno tajemství. Každá žila v jiné době, každá cítila hluboké souznění s přírodou. Jejich osudy tak jiné a zároveň tak stejné, zasazené do jiné doby a jiných poměrů. Kate - 2019, Violet - 1942 a Altha - 1619. Příběh o ženské síle, o přírodě - která pomáhá přežít, ale také zraňuje. Všechny tři příběhy se začnou propojovat a ukazují, jak mocná může příroda být, co všechno získáme do vínku po svých předcích.
"Divé ženy" - společný název pro ženy, které jsou vnímavé, citlivé, souzní s přírodou, umí léčit, bojují za svá práva... Dříve - čarodějnice, později - podivínky či bohyně, v současnosti - léčitelky s darem pomáhat. Autorka také nenápadně otevírá téma - násilí na ženách. O nádherný obal knihy se zasloužil Michael Storrings.
Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst už tak dlouho:) nebudu lhát, jako první mě zaujala ta nádherná obálka, nic hezčího jsem dlouho neviděla:)) no a pak mě nalákalo to hodnocení, to je všude tak parádní, až jsem si říkala, že to nemůže být jen tak a já se chtěla taky zamilovat:))
Příběh je to lehce magický, ale pokud nejste zrovna fanoušci fantasy (stejně jako já), tak nebojte, víc než magie, tu prim hraje síla přírody a osud tří žen, z nichž každá žije v jiném století, ovšem společné toho mají mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Všechny tři se musí potýkat s těžkostmi své doby, sic na první pohled rozdílnými, ale když to vezmem kolem a kolem, tak vlastně ani ne..(ach ti muži).
Nikoho asi nepřekvapí, že ač tyto tři ženy od sebe dělí pár staletí, nakonec se jejich osudy propojí:)
Tohle bylo překvapivě lehké čtení, četlo se to skvěle, neskutečně mě to vtáhlo do příběhu a ty popisy přírody, ach:))
Hlavní message je, že ženy vydrží všechno, co musí..a dokážou, všechno, jen když k tomu seberou odvahu.
Kniha, kterou můžete bez obav obdarovat mamku, kamarádku i babičku. Kniha o silných ženách, a neříkám, že byly zrovna dvakrát sympatické ani že bych zcela souhlasila s některými jejich činy, ale silné byly, to bezpochyby, a ještě zajímavější bylo, že k té své síle musely najít cestu. Moc se mi líbily popisy přírody i prolnutí tří osudů, o obálce nemluvě.
(SPOILER)
Kniha byla čtivá, líbilo se mně propojení těch žen s přírodou, i když někdy to bylo poněkud přehnané (pro mě s tím hmyzem, a Kate jsem to úplně nevěřila).
A taky mě překvapilo, že sice na jedné straně byly snad všechny ty ženy oběťmi mužů - což je hrozné a neomluvitelné, ale na straně druhé ty ženy muže taky využívaly (nechci od tebe lásku ani jméno, jen dítě pro pokračování nás divých žen, atd. ...).
Přišlo mně že tam je nějaký zvláštní rozpor ... a staleté cyklení v podobných problémech bez úplného poučení.
I když Violet mně mně byla docela sympatická, jak si skoro se vším poradila.
Ale tak, je to román, takže to vlastně bylo dobré :-)
Tri ženy, tri príbehy, tri dejové línie. Altha 1619, Violet 1942 a Kate 2019. Ženy majú rady prírodu, načúvajú jej a ona im odpovedá, no ľudom (prevažne mužom) okolo sa to veľmi nepáči. Jednu „prekvapivo upália, ale jej zápisky pretrvajú do ďalších storočí. (Wau, to v tom plesnivom domčeku?) Rýchle zhrnutie, aby som aj po čase vedela, o čom to bolo, a ktoré by som prijala ešte pred prečítaním, lebo aj napriek všeobecnému nadšenému odporúčaniu, je na mieste malé varovanie - nie je to len o magickom prepojení, ale aj o násilí (nielen fyzické, ale aj psychické týranie, znásilnenie, nechcené tehotenstvo, potrat, samovražda a podobné lahôdky, vyberte si). V podstate, keby tie dotyčné neboli prepojené cez hmyz, rastliny a vtáky, asi by sa pomsty, či nejakej ochrany ani nedočkali.
Skutočne týrané ženy nezachráni magický realizmus. Koniec príbehu.
Nepotrebujem čítať knihy, kde sú ženy utláčané a týrané.