Nimbus
Neal Shusterman
Smrtka / Žatva smrti série
Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , TémbrOriginální název:
Thunderhead, 2018
Interpreti: Vasil Fridrich , Jiří Suchý z Tábora
Tahle série je dokonalá. Pokračování rozehrává spoustu dalších zajímavých dějových linek.
Tak jsem se dočkala po roce druhého dílu a nezklamal. Je mnohem akčnější a ten konec ... Objevuje se zde nová, hodně zajímavá postava Greyson. Citra se prokáže jako smrtka se kterou je radno počítat a Rowan, ten se rozhodně v ději neztratí :-)
Řekla bych, že oproti prvnímu dílu je děj mnohem drsnější a tíživější, zkrátka už to není takový barevný výlet do jiného světa, přituhlo. Kniha se velmi povedla a ten konec, to byl teda masakr, to jsem zírala s otevřenou pusou a říkala si, co mám jako dělat, když další díl je v nedohlednu.
Vynikající jako všechny knihy autora, zatím jsem se nikdy nezklamala. Lidstvo budoucnosti řízené umělou inteligencí, cech smrtek - báječné čtení . Ŕekla bych, že tentokrát se podařil takový konec, že budem netrpělivě očekávat další díl - už aby tu byl!
To, co mi chybělo u Smrtky k dokonalosti, se zde objevilo! Příběh odsýpal jednou akcí za druhou. Neal Shusterman umí vymýšlet skvělá témata. A ten konec byl WOW! Nevím, jak vydržím čekat na další díl, každopádně doporučuji každému přečíst!
Ještě teď vstřebávám celkový děj této knížky, autor si mě naprosto získal a jeho vidina budoucího světa je dočista děsivá. Příběh vám bude doslovně utíkat pod prsty a budete hltat jednu stránku za druhou, Nimbus vám nabídne náhled do jeho vševědoucí mysli a ne vždy s ním budete souhlasit, teda já sním aspoň ne vždy souhlasila.
Závěr knížky ještě pořád ve mně budí pocit Jako proč? Jako co? Jako vážně?
Jsem opravdu zvědavá jak to vše skončí, je až moc otevřených konců které je potřeba ukončit.
3,5* - Nevím jestli je to pouze můj problém, ale nejsem z téhle série tak unešená jako včichni ostatní. Přijde mi to kvalitně napsané, ale vždycky (i u prvního dílu) mi tam něco chybí. Nvíc mi furt vrtá hlavou, k čemu je v tom světě nesmrtelnost, když lidi kosí smrtky? :D Kdyby tu nesmrtelnost nezavedli, tak by žádné smrtky být nemusely a tím pádem ani tahle kniha... Chybí tomu hlubší vysvětlení, aspoň pro mě, proč tam všechno je tak jak je.
Dala bych 4,5 hvězdy, kdyby to šlo... :-) Kniha mě bavila, ale první díl se mi líbil o chlup více...
Ještě zhruba ve 3/4 jsem se stále nemohla rozhodnout, kolika hvězdami knihu ohodnotím. Na začátku ani ve středu příběhu se nedělo nic zajímavého. Ale ten konec? Posledních 50 stránek jsem četla s vyvalenýma očima okusujíc si nehty.
Kniha se pro mě stala naprostou posedlostí. Už jsem to psala u prvního dílu a napíšu to i teď- je to prostě jeden z nejoriginálnějších příběhů, jaké jsem kdy četla. Autor vytvořil budoucnost nad kterou mi stojí rozum. Všechno tu do sebe zapadá, má svůj smysl. Nemůžu se dočkat dalšího dílu!
Obsahuje spoiler...
Pokračování prvního dílu úspěšně za mnou . Obálka opět krásná a musím dát za pravdu Nealu Shustermanovi, že obálka je z většiny případů u mě rozhodujících o koupi knihy - ano samotný obsah je taky velmi rozhodující, ale obálka je to co vidím okamžitě a buď mě přiláká nebo ne, tak to bylo i u prvního dílu Smrtka. Kniha se mi líbila, ale o kapku míň než první díl. Je super, že tam je další postava Graysone - ale postupný vývoj této postavy se mi už tolik nelíbil- nebo spíš jak tahle postava skončila ( Tonisti )... Nimbus je fajn, ale po půlce knihy už mě štval ... jak sám říká on je vše a může vše ... a pardon nějaký zákon o tom že cech smrtek jde mimo něj - ok ... ale co je moc to je moc ... pak mě docela vytočil, když Grayson velmi vehementně žádal
o důkaz, že Nimb ho stále vidí... a co udělal Nimb i přes to, že viděl Graysonovi zavřené oči? Zhasl na 1,3 sekundy světla- to jako fakt? To je znamení jak blázen, které nemohl vidět. Dále se mi zdálo, že v knize už nezbylo mnoho místa na Rowana, přeci jen jsem se těšil na něj a na Citru, že budou bojovat nějak společně, ale ne Citra- Anastázie byla v knize super ale Rowam se nějak vzdálil na druhou kolej... podle toho co píšu to vypadá, že se mi kniha nelíbila, líbila ale některé věci mě opravdu štvali ...proto dávám o hvězdu míň ... ještě bych chtěl dodat lítost nad smrtkou Curieovou...
Kéž by byl i další díl, protože druhý díl byl snad ještě lepší než první. Tento svět miluju a chtěla bych se do něj ještě vrátit.
Kniha je opravdu skvělá od začátku do konce. A konce autor opravdu fakt umí! Jedno velké WOW!
Pokračování smrtky mě naprosto uneslo. Autor píše stylem, který mě prostě dokáže vtáhnou do děje. Postavy jsou tak skvěle vypracované, že mi na nich prostě záleží a to mě k ději ještě více připoutává. Pokračování bylo ještě poutavější než díl první. Přibylo nám pár velice zajímavých postav. Úžasný byl vhled do "mysli" Nimba, který si jako UI uvědomuje sám sebe a přináší do děje velice hluboké myšlenky a úvahy. Děj knihy je provázen nečekanými zvraty a překvapivými momenty, které vyústí v srdcervoucí konec. Prahnu po dalším pokračování!
Já tuhle sérii opravdu zbožňuju. Po skvělém prvním díle jsem dlouho uvažovala, jak bude příběh pokračovat. A musím říct, že ač zde absentuje má oblíbená postava prvního dílu, tak mě pokračování rozhodně nezklamalo. Líbí se mi jednotlivé linky, jimiž se v druhém díle postavy vydaly a díkybohu kniha není moc předvídatelná. Ze začátku jsem se sice do čtení nějak nemohla dostat, ale tak od třetiny jsem se již vezla ve známém smrtčím rytmu a závěr byl pompézní. Fascinuje mě, jak do sebe všechny detaily z obou dílů přesně zapadají a nepřestává mě udivovat promyšlenost celého utopického světa. Napřed mě mrzelo, že zde nenajdu mé oblíbené zápisy z deníků kosení, ale po prvních nimbových slovech jsem změnila názor a sám Nimbus mi ukázal, jak neuvěřitelně zajímavá ,,postava" je.
Nimbus je skvělá kniha, kterou zařazuji ke svým oblíbeným.
Neskutečná jízda od začátku až do konce. U Smrtky jsem byla zdrženlivější, líbila se mi moc, ale něco mi tam chybělo, řešení vztahu Rowana a Citry pro mě bylo trošku vleklé. Jsem ráda, že jsem si hvězdičkovou rezervu nechala, protože teď tak můžu vyjádřit, že Nimbus byl ještě lepší než Smrtka. Zaujal mě proto, že byl více o cechu smrtek. Navíc ty intriky a nečekané zvraty. Předkapitoly tentokrát nepatří myšlenkám zajímavých smrtek, ale Nimba. Líbilo se mi, že se knížka dotýká politických otázek a maličko otevírá i problematiku víry. Jedním slovem dokonalost, velikánské doporučení!
Jedním slovem...WOW. Kniha plná zvratů, zápletek, moudrosti...při čtení jsem měla pocit, že vím všechno a vlastně nevím nic. Celá kniha byla dechberoucí, co mi ten dech ale opravdu vzalo, byl konec... ještě teď to zpracovávám.
V porovnání se Smrtkou je Nimbus jejím zasloužilým a stejně perfektním pokračováním.
No, zase tak nadšená jako všichni nejsem. Čtení se mi nějak sunulo a zjistila jsem, že se mi občas ani nechtělo číst. Začátek dobrý, prostředek takový dlouhý a konec najednou
bum strašně akce a zlom. Každopádně jsem zvědavá na třetí díl.
antiutopie, dystopie, kakotopie pro dospívající mládež (young adult)
V tomhle příběhu se podíváme do myšlenek samotného Nimba. Dozvíme se jak bude na tom smrtka Anastázie, jak bude kosit a plnit své kvóty.
Musím říct, že toto je slabší než Smrtka. Vůbec to nevadí, protože i tak je to čtivá kniha a zajímavá. Pokud vás bavila Smrtka, je zajímavé přečíst i následující díl. Mám jen takový pocit, že kdyby nebyl, tak by to vůbec nevadilo.