Nočný lovec
Chris Carter
Robert Hunter série
Do losangeleskej okresnej márnice privezú telo neznámej ženy. Príčina jej smrti je záhadou. Nijaké jasné stopy, len hrubá niť, ktorou páchateľ zašil obeti najintímnejšie partie. Patológa však najviac zaskočí ohavný predmet, ktorý vrah zanechal v jej tele. Predmet, kvôli ktorému detektíva Roberta Huntera zo zvláštneho oddelenia vrážd stiahnu z iného prípadu, aby sa ujal vyšetrovania. O niekoľko dní nato sa nájde ďalšie telo. Aj táto žena má v sebe zašitý bizarný, dômyselne zhotovený predmet. A zďaleka nie je vrahovou poslednou obeťou. Keď pri pátraní Hunter narazí na prípad zmiznutej ženy, ktorú hľadá ostrieľaná súkromná vyšetrovateľka Whitney Myersová, dospeje k podozreniu, že páchateľ svoje obete unáša a drží ich nejaký čas v zajatí, než ich napokon zabije. Hunter sa čoskoro ocitá v honbe za vrahom, ktorý ho šokuje svojou brutalitou – fanatickým lovcom s desivým tajomstvom, ktorý sa nezastaví, kým každá z jeho obetí nespozná krutú pravdu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , AktuellOriginální název:
The Night Stalker, 2011
Líbilo se mi závěrečné rozklíčování, kdo je vrah - zatím asi nejvíc z těch třech dílů.
Už ale začínám nacházet věci, které mi trochu vadí.
První věc - 98% žen v Carterových knihách jsou vždy popisovány jako úchvatné krásky. Ať už jsou živé, či mrtvé a ať už jim je 25 nebo 50. Opakuje se to u každého představení ženského charakteru a už to začíná být protivný :D
V každé knize se vždy našel byt, kde voněl jasmín. Nevím, zda je to nějaký osobní vtípek Cartera, tak jsem zvědavá, jestli tomu tak bude i u čtvrtého dílu.
A problém, konkrétně třetího dílu, je slovo, které mě fakt vytáčelo. Asi teda problém překladu, protože aby minimálně tři osoby z různého prostředí měly zapotřebí použít slovo "anžto", které se v běžné řeči moc neobjevuje, tak to mi přijde ujeté. Pokud by to opakovala jedna postava, tak se to dá pochopit, ale že takový archaismus má ve slovníku více osob, to mi fakt nesedí.
Další šílený a úchylný vrah z pera Chrise Cartera. Po z mého pohledu trošku slabším a překombinovaném Sochaři smrti jasný návrat k pěti hvězdičkám.
Opět zdařilý, promyšlený příběh, klasicky drsný, zvrhlý a šílený, ale to od Ch. Cartera prostě už očekáváme. Od knihy jsem se opět nemohla odtrhnout, stručné, krátké kapitoly vysloveně nutí k tomu si říkat ...“ještě jednu a opravdu poslední kapitolu a končím“, ale přesto přerušit tuto jízdu je opravdu těžké. Napínavé, strhující, ale slabším povahám knihu, ostatně jako žádnou „carterovku“, rozhodně nedoporučuji.
Stejně jako všechny ostatní knihy série, i tato je pecka. Napínavé od začátku do konce. A vraha jsem jako vždy neuhádla.
Pan Carter mě opět úplně odrovnal. U předchozího dílu si říkate "Wow, tak toto bylo šílené, to už snad nic šílenějšího napsat nemůže." Něco Vám povím, ano může. A Noční lovec byl zase o něco výš. A pokud máte hodně živou představivost jako já, budete mít při čtení opravdu krušné chvíle. Stažený žaludek, napětí až do konce, dechberoucí rozuzlení. Jo, Carter prostě umí! Odrovná Vás hned na začátku a nemůžete se odtrhnout až do úplného konce. Prostě nutně potřebujete vědět PROČ?!
Ufff, tak toto bola noc a ráno...ale stálo to za to :) Chris Carter nás láka krátkymi kapitolami, ktoré vždy skončia tak, že musím pokračovať ďalej. Zrazu len mrknem na hodinky-je 2:30 ráno a ja mám za chvíľu vstávať... A to ani nehovorím, ako sa moja predstavivosť dokáže so mnou pohrať... Polnoc, tma, svetlo vychádzajúce len z mobilu pri čítaní Nočného lovca, napnutá ako struna, zimomriavky po tele...v každom tmavom rohu som videla vraha, ako vyčkáva :)
Táto séria je pre mňa ako droga, veľmi návyková, kedy mi je naozaj jedno, či má kniha 140 kapitol, aj tak ju hltám ako zmyslov zbavená....
Ale je mi ľúto, že sme prišli o dve postavy, ktoré naozaj zomrieť nemuseli...
První Robert Hunter, kterému jsem musela ubrat jednu *. Konkretně za “pomalejší” rozjezd. Jakmile jsem se však dostala přes začátek, začal ten - mi už dobře známý - koncert speciálního detektiva/psychologa končící uspokojivým rozluštěním celého případu.
I přes mé nižší ohodnocení, i tento díl série můžu jenom doporučit.
Ikdyž se případy Roberta Huntera někomu zdají příliš "děsivé", pro mě jsou knihy Chrise Cartera srdcová záležitost. Čtu jednotlivé díly postupně a vždy to je nálož, za pár dní mám přečteno.
Celá táto séria sa naozaj podarila. V Nočnom lovcovi mi to prišlo zvrátené už trochu cez pomyselnú hranicu znesiteľnosti, ale tak hranice sú na to, aby sa posúvali (avšak zašívanie takýchto predmetov je ajtak už moc psycho). Dej je ako vždy napínavý a kniha sa číta sama. Nie sú tam žiadne zbytočnosti navyše a postavy sú skvele vykreslené. Páchateľ je tak narušený, že to môže vymyslieť asi len Carter. Je zaujímavé sledovať, ako môžu rôzne traumy z detstva a z dávnej minulosti ovplyvniť psychiku človeka. Hlavný vyšetrovateľ je sympatický, rovnako ako jeho parťák. Oceňujem krátke kapitoly a super spracovanie rozuzlenia príbehu. Teším sa na ďalší diel.
Dal by som aj plný počet, ale za tú surovosť v opisoch tých vrážd, hviezda dole. Keď si to človek predstaví, tak sa mu ani nechce veriť, že by takéto niečo bolo možné. Maximálne brutálne vraždy zvráteného vraha a napriek tomu dej má perfektný spád, akcie, ale trošku mi tam chýbal ten suchý humor. Samozrejme neopúšťam "hunterovky", výborne sa to číta a záver mi trošku pripomínal Mlčanie jahniat, len tu to bolo omnoho napínavejšie a drsnejšie.
Tak ted jsem docetla vicemene na jeden zatah treti knizku o Hunterovi, vlastne Lovci, na vsechny ty seriove uchylaky co se motaji kolem LA a musim rict, ze jo, porad skvele cteni. Moc jsem toho teda nenaspala, protoze kazda kapitola je ukoncena stylem "jeste kousek, prece to ted nezabalim", ale stalo to za to. Naprosto originalni, napinave, brutalni, Hunter a jeho particka me proste bavi.
Jedine, co bych vytkla, ale to, predpokladam, je prekladem, je pouzivani archaicke spojky "anžto", tak to me dostalo do kolen. Really??
Jdu na 4.dil.:-)
Napínavé, "šílené" provedení a vlastně i popsání způsobu vražd a přesto tak čtivé, že se nedá odtrhnout.
Chybou je, že nečtu Cartera popořadě. Toto bylo proti jeho dalším knihám slabé. Autor s dalšími díly nabírá na napětí i brutalitě.
Za mě trošku syrovější detektivka od, pro mě dosud neznámého autora, přečtená v rámci výzvy 2021 v průběhu února. Jinak na část motivu jsem v průběhu čtení přišel, ale na vraha ne... To ale neznamená, že mě kniha nezaujala, spíš naopak. V tom množství detektivek je tahle rozhodně v lepší polovině
Podle mě je Carter nejlepší spisovatel kmini thrillerů, je geniální, ale také zvrácený. Každá kniha jiná, ale všechny napínavé, brutální, čtivé, prostě skvělé. V tomto díle nám Carter asi chce udělat radost a dává možnost odhalit vraha před Huntrem, tak asi o dvě stránky předem.
detektivní a krimi romány thrillery USA (Spojené státy americké) sérioví vrazi Los Angeles
2013 | Dvojitý kříž |
2016 | Zloba |
2015 | Jeden za druhým |
2013 | Noční lovec |
2016 | Já jsem smrt |
Autor nezklamal. Napínavé od začátku do konce, velmi čtivé. Doporučuji.