O psech, zlodějích, strážníkovi i jiná vyprávění
Jerome Klapka Jerome
Výbor z rozsáhlého povídkového díla známého humoristy, do kterého jsou zařazeny povídky do češtiny dosud nepřeložené. Historky o psech, snech, zlozvyku poučovat, duchařské historky - tyto i další náměty dokáže Jerome zpracovat v duchaplné čtení, stejně kvalitní jako Tři muži ve člunu.
Humor Literatura česká
Vydáno: 2001 , Aurora (Praha)Originální název:
Novel Notes a Idle Ideas in 1905
Sáhla jsem po knize poté, co jsem přečetla Tři muži ve člunu. U těch jsem se dost bavila, takže jsem i od téhle knihy očekávala podobně veselé příběhy...
A přiznám se, že mě moc nenadchla, asi jsem čekala víc.
Posloucháno jako audiokniha. Pan Dejdar mě jako vypravěč moc nenadchl.
Kniha sama o sobě odráží humor doby, ve které byla napsaná, tudíž je to už trochu staromódní.
Poslouchala jsem jako audio.Perfektně načtená Martinem Dejdarem.To knížku posunulo o level výš.Jinak je to příjemné odreagování,žádná velká literatura,ale to jsem ani nečekala.
Z tohoto výběru povídek J.K.Jeromeho se mi obzvláště líbily ty, ve kterých vystupovali domácí mazlíčci: psi a kočky. Autorův humor je zcela podle mého gusta, vždy mě zaručeně pobaví.
Některé příběhy byly slabší a pro člověka 21. století možná i ne zcela srozumitelné reálie století devatenáctého, ale některé byly co se týče humoru
(typicky anglického), přímo skvostné. Např. koupě nemovitosti starou dámou, mne naprosto odrovnala.
Kniha není úplně špatná, docela jsem se u ní pobavil a laskavý humor čtenáře určitě potěší. Mnoho historek je neotřelých a vcelku zábavných, nicméně některé pasáže psané „ze života zvířat" mne příliš nebavily a možná i celkovému dojmu uškodily. Co hodnotím velmi pozitivně, jsou milé úvahy o životě a o světě, který se v Jeromově perspektivě zdá být nesmírně milým místem k životu.
Veľmi slabé dielo. Ďalej radšej nepíšem komentár, lebo len málo pozitív som našiel v tejto knihe.
humoristické povídky anglický humor
2007 | Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) |
1998 | Tři muži ve člunu a na toulkách |
1982 | Malvína z Bretaně |
2010 | Tři muži na toulkách |
2000 | Lenochovy myšlenky |
Neurazí, ale ani neuvízne v paměti. Každopádně pořád na vyšší úrovni než současná literatura. Dala bych tak 3,5 hvězdičky.