Malvína z Bretaně přehled
Jerome Klapka Jerome
Novela Malvína z Bretaně vychází roku 1916, kdy její autor má za sebou otřesnou zkušenost první světové války. Jerome Klapka Jerome nebyl přijat do armády pro svůj vysoký věk, bylo mu již padesát pět let, ale nabídl své služby francouzskému červenému kříži a válku strávil přímo na bojištích jako řidič ambulance. Válečné zážitky poznamenaly jeho tvorbu, z níž se vytrácí charakteristický humor. Malvína z Bretaně stojí někde na půli cesty. V knize se setkávají břitký vtip i nostalgický smutek. Především se ale jedná o nesmírně svěží, kouzelný a laskavý příběh o náhodném setkání válečného pilota a víly a o tom, co to všechno způsobilo. Obsahuje další povídky Jelenicové rukavičky, Dům s vyhlídkou na holou zeď. Prémie 20. ročníku edice Máj.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1982 , Mladá frontaOriginální název:
Malvina of Brittany, 1916
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malvína z Bretaně. Přihlašte se a napište ho.
Občas by čtenářka měla sáhnout po díle klasika.
Netuše, do čeho jdu... Vlastně, tuše! Malvínu znám z TV filmu (2003). Je to, aspoň pro mě, roztomilý - fakt, roztomilý - a humorný filmeček a nevadí, že je poněkud jiný oproti předloze, jak jsem čtením zjistila.
Oboje podle mě stojí za to, jak přečíst, tak vidět, a pokud má někdo zvláštní přání, existuje ještě film ze slovenské TV Malvína z Bretónska.
Malvína je potěšný příběh, v němž se z víly stane lidská dívka - takovou moc má polibek z lásky :-). Víc mě ale zaujaly Jelenicové rukavičky, to je skvělá sonda do myšlení mladého muže - viz komentář od Legens. Poslední povídka je krimi a také mě měla co do sebe.
Není to žádná velká pecka, při čtení se u mě nekonal žádný šok a rozrušení. Ale ... má to grády. Mám ráda takové malé perly, nenápadné, ale zářivé.
Je to tak, že nejdříve byli klasikové, i když tehdy se tak asi necítili, a po nich nastoupili dnešní autoři... Je otázkou, kolik z nich se v budoucnu stane klasiky :-).
Tri poviedky, každá o niečom inom...
A možno ani nie. Závisí od toho, na koľko necháte do seba túto knižku preniknúť a na koľko ona dokáže do vás vsiaknuť. Pre niekoho mačkopes, pre iného geniálne dielo, ďalší len mykne brvami...
Ja som Malvínou nasiakol už pekne dávno a doteraz tam niekde vo mne je. Melancholická, nostalgická, s malým žmurknutím...
Anděl, Zvěsti a dalších 30 eknih zdarma ke stažení
14.08.2024
Kniha Malvína z Bretaně v seznamech
Část díla
Dům s vyhlídkou na holou zeď
1917
1998 | Tři muži ve člunu a na toulkách |
1982 | Malvína z Bretaně |
2010 | Tři muži na toulkách |
2000 | Lenochovy myšlenky |
Romantická novela s pohádkovým nádechem jako zpříjemnění všedního letního odpoledne byla fajn. Milý příběh o setkání víly a válečného pilota, kteří k sobě vzájemně vzplanou láskou. Odpočinková četba, která neurazí, člověk se i pousměje, ale nic převratného nečekejte.