O Rybabě a Mořské duši
Petr Nikl
Znovu se při čtení pohádky o Rybabě, která do hlubin oceánu přináší světlo, se zatajeným dechem potopíme do hlubin zelenomodrého moře Petra Nikla. Tato překrásně výtvarně pojednaná, ručně vázaná knížka, je plná roztodivných ryb a mořských tvorů, o nichž Petr Nikl vypráví s fantazií jemu vlastní. Kniha získala v prestižní soutěži o Nejkrásnější knihu roku 2002 vyhlašované Ministerstvem kultury ČR a Památníkem NP 1. místo. ... celý text
Moc krásné čtení které vtáhne do děje. Čekal jsem jen trochu lepší řemeslné zpracování. Nápaditost se knize odepřít nedá, ale lepidlo které proteklo mezi složkama a odtrhlo jednotlivé stránky mě vůbec nepotěšilo. Dále se kvůli knižnímu zpracování stran s textem po lisování obtiskly jednotlivé strany do grafik, to bouhužel ve spojení s odtrženými místy nedá moc dobře proniknout do jinak nádherných mezzotint.
Lingvistické pohádky měly větší „šmrnc“, ale i Rybaba je jak po grafické, tak textové stránce úžasně zpracovaná (a také se hodí pro děti i dospělé). Lituji, že Niklovy knížky neexistovaly, když jsem byla malá. :)
Myslím, že kniha je jak pro děti, tak pro dospělé, ale je to prostě nádhera. Kniha má dle mého obrovský duchovní náboj.
2007 | Záhádky |
2015 | Lingvistické pohádky |
2008 | Pohádka o Rybitince |
2008 | Jělěňovití |
2002 | O Rybabě a Mořské duši |
Ponořila jsem se do zeleného tajemství podmořské tmy a našla jsem světlo. Něžné, laskavé, obětavé. Kniha je to krásná, jen si nemůžu pomoci s pocitem určité nevyváženosti mezi vycizelovaným textem a tak nějak uspěchaným příběhem jako takovým. V knihách Petra Nikla nacházím lásku k jazyku, která občas přehluší jemnocit vůči dětským čtenářům. Ať tak či onak, mířím na dno kluzké hlubiny upíjet klid.