Obojí pramen
Petr Odillo Stradický ze Strdic (p)
Duchovně mystická baladická báseň mladého českého křesťanského autora.
Nemůžu si pomoct, ale tohle je největší příběh Petra Stančíka. Žádný takový druhý už nevytvořil. Navíc v představivosti, kterou může vystihnout jedině jazyk, kterým je vyprávěn. Je to vrcholně umělecké dílo, o tom není pochyb. A zřejmě právě proto (jak zákonitosti tohto světa káží) je zapomenuto v mizerném nákladu (ostatně jako většina Stančíkových knih), zatímco beletrie jiných guruů naší "literatury" jde neustále na dračku a točí se podle nich "úžasné" filmy.
Těžko k čemu přirovnat podivně fantaskní atmosféru tohoto hrdinského příběhu, Obsahuje vlivy evropských legend a mýtů, ale je to obohaceno i autorovou osobitou fantazií, která se vyžívá ve vykreslování na první pohled absurdního světa, který se ale postupně zhmotňuje, jak už se přestáváte divit všemu co se tam děje a popisuje.
Raději bych obětoval Péráka i Mlýn na mumie, pokud by Stančík psal jako kdysi. Jenže tentkrát to vlastně byl Odillo Stradický ze Strdic a ten už je vlastně po smrti. Tak aspoň že nám po něm zůstal tento klenot.
2014 | Mlýn na mumie |
2021 | Pravomil aneb Ohlušující promlčení |
2016 | Andělí vejce |
2017 | H₂O a tajná vodní mise |
2008 | Pérák |
Zajímavý literární experiment. Dobře čitelné, težko chápatelné. Výtrysk ryzí fantazie bez kouska destruktivní reality. Bezpochyby stvořené za pištivého přispění odvaru z Vrantova fazoleonu.