Obsluhoval jsem anglického krále
Bohumil Hrabal
Od dvacátých do padesátých let prožívá svůj příběh od mládí snaživý a podnikavý muž, který touží po bohatství, po lásce a uznání ve své profesi a poznává život od vybrané společnosti a velkého světa po věznění a osamocení v opuštěném pohraničí, kde končí jako cestář. Existenciální téma autor nepojímá tragicky. Hlavnímu hrdinovi samota umožňuje zbavit se touhy po majetku a uznání, zbavit se lpění na nich a dojít ke svérázné, prosté filozofii života, kde se hořkostí a samotou platí za požitek krásy a svobody.... celý text
Opravdu skvělá kniha. Film se mi také líbil, i když samozřejmě nešlo do něj dát všechno.
Ve filmu bylo sice hodně vynecháno, ale byl skvělý, to, co bylo vynecháno, bylo vynecháno se souhlasem autora. Nevím, jestli to byly ty pasáže, které tam musel na rozkaz cenzury přidat, ale takové vysvětlení se nabízí. Tyto pasáže totiž v románu jsou. Byla to podmínka vydání . Myslím si, že Hrabalovy knihy nejsou špatně zfilmované,
Není to čtení pro každého, ale pokud máte Hrabala rádi, jako já, užijete si to neskutečným způsobem. Filmové zpracování mě dost zklamalo, spousta zajímavého na čem celý příběh stojí bylo vynecháno.
sex druhá světová válka (1939–1945) nacismus zfilmováno králové císařové stolování, servírování, stolničení hotely restaurace
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Nejlepší Hrabalova kniha, kterou nelze nedoporučit. Neuvěřitelný spád a hloubka, lze přečíst vyloženě na jeden nááádech!