Obsluhoval jsem anglického krále

Obsluhoval jsem anglického krále
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533079/bmid_obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-65ddff2f9a23b.jpg 4 1830 1830

Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Mnohokrát v životě pocítí, že jím druzí opovrhují pro malý vzrůst, pro sympatie k Němcům, pro jeho češství, proto, že má původ odloženého dítěte, i pro osobitou životní filozofii. Nikdy však nezatrpkne, neoplácí nenávistí, nemstí se. Touží po bohatství a uznání ve své profesi, touží po milující ženě - ale dostává se mu jich jen krátce. Není uznán ani jako árijec, ani jako milionář...... celý text

kristleko
22.10.2016 5 z 5

Není to jen životní příběh liliputa toužícího po uznání, ale i metafora „malého českého člověka“, který vzešel z ničeho a chce se vyrovnat bohatým a úspěšným, být respektován a obdivován a je pro to ochoten udělat cokoliv – okrádat zákazníky na nádraží, kolaborovat s nepřítelem, zbavit se vlastního dítěte nebo ukrást cenné známky zavražděným Židům. Jenže i on nakonec zjišťuje, že ani zvýšené podrážky, fešácký frak, milion na účtu a krásný hotel mu respekt ani úctu nepřinese a je šťastný teprve tehdy, kdy nemusí nikomu nic dokazovat. Román je napsán jako ústní vyprávění, proud textu s nekonečnými souvětími, četnými odbočkami a opakováními. Na jeho vnímání je třeba soustředění, ale pak se od něj nelze odtrhnout. Že se maturanti na knihu koncentrovat nedovedou, není chyba knihy. (10/10)

Flower081
14.10.2016 1 z 5

Pro mě dost složitě napsaná, nečetla se dobře. Vadily mi dlouhé a nesouvislé věty.

konicekbily
11.10.2016 3 z 5

Roztahaný monolog plný složitých souvětí se dá přečíst. Ale na čtení potřebujete pohodu a klid. Určitě je to také o zamyšlení se nad svým životem, co od něj budu ctít, nebo chci.

Boby17
24.09.2016 2 z 5

Bohužel z mého pohledu nic moc.

Jednoduchej
18.09.2016 4 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších. Čím je Hrabal něžnější, tím je lepší. Taková cesta k sobě, procitnutí. Kundera. Hrabal. Velikáni.

buccaneerka
01.08.2016 2 z 5

Dneska velkému okruhu lidí známý příběh snaživého mladého člověka, který se vypracuje z obyčejného "pingla" na obsluhu anglického krále. Film je velmi povedený, kniha na můj vkus až příliš líčí milostné scény.

najiva
19.07.2016 5 z 5

Super kniha, hlavně konec. Diky Bohumile :)

lucille48
18.07.2016 2 z 5

Kniha a její rozvláčné souvětí přes půl stránky, někdy i delší, mě rozhodně neoslovila. Považuji ji za nepovedenou. Vím, že má určitou hodnotu, protože vypráví o určité historické události a byl to pokus autora o něco nového, nicméně k maturitě tuto knihu příliš nedoporučuji, čtení zabere kvůli souvětím, při kterých ztratíte nit, příliš dlouho. V seznamu povinné četby jistě lze sehnat snažší literaturu.

LPG
15.06.2016 5 z 5

jj HRABAL..

Ťapinka
01.06.2016 3 z 5

Četba k maturitě.
Kniha mě nenadchla ani neurazila. Četla se celkem dobře ale tězko se mi na ni soustředilo.

Luvák
30.05.2016 5 z 5

Dávejte dobrý pozor, co vám teďka řeknu.

niki-chan
28.05.2016 2 z 5

Jako předchozí přispěvatelé, i já mám problém s autorovým stylem. Popis míst i postav se mi moc nezamlouvá. Ale příběh sám o sobě není nejhorší

Romanka89
18.04.2016 5 z 5

Mě se Hrabalův styl vyprávění líbí, i když ne vždy je na něj nálada. Tato novela mi přišla zatím nejlepší spolu s Postřižinami, které jsem četla už hodně dávno. Ale chápu, že někomu nemůže sedět, občas se člověk v tom proudu vyprávění, dlouhých větách, minimu odstavců docela ztrácí.

ThrisaManx
25.03.2016 2 z 5

Tak tímto s Hrabalem končím. Jako všechny jeho ostatní knihy mě to nebavilo. Jeho styl mi absolutně nevyhovuje, čte se mi špatně.
Jeho neustálé sexuální narážky mi přijdou víc než nevhodné a otravné. Nevadí mi, když autor používá sexuální prvky či vulgární slova, pokud to má v textu své místo a svůj důvod. U Hrabala mám pocit, že to píše jen proto, že je to úchyl.
A potřeba stále odbíhat od tématu a v jedné větě rozebrat tři různá témata - tohle zkrátka není pro mě.
Takže ačkoli kniha byla místy zábavná a rozhodně patří mezi českou klasiku, mě to nijak nevzalo.

VeronikaJak
16.03.2016 4 z 5

Zprvu velmi rozpačitý příběh plný myšlenek poněkud roztěkaného člověka, který se moc hezky vyvíjí a ukazuje vývoj osobnosti. Musím říct, že už mám za sebou Ostře sledované vlaky a nějak jsem jim nepodlehla. Díky tomuto dílu jsem však jistým způsobem pochopila Hrabalovu genialitu a začínám přemýšlet o tom, že se k Vlakům vrátím.

DenisePartridge
13.03.2016 2 z 5

Už při četbě Hrabalovy knihy Ostře sledované vlaky jsem se těžko potýkala s jeho stylem psaní, ale jelikož byla kniha relativně stručná, nejspíš to tolik nevyniklo, ale o to víc mě to v této knize praštilo do nosu. Kniha mě mimo jiné zkrátka otrávila svými neustálými sexuálními narážkami a erotickým podtextem a po čase mě začala dopalovat i skutečnost, že přímá řeč je zde zhruba tak častá jako odstavce. Jistě, obdivuji autorovu slovní zásobu a spisovatelské umění, ale některá souvětí byla skutečně až zbytečně dlouhá (jakože: "Jo, mami, už jdu, jenom dočtu větu!"). Dávám tedy dvě hvězdičky a to hlavně za skvěle zpracované téma a (ačkoliv vím, že je to svým způsobem irelevantní) za filmové zpracování, které mě k mému nemalému překvapení opravdu zaujalo.

Libunkaa
08.03.2016

Mám ráda Hrabalův malebný styl vyprávění a nekonečně rozvinutá souvětí. Myslím, že tato kniha má za úkol donutit čtenáře zamyslet se nad smyslem života.

IYv
02.03.2016 5 z 5

proč sem nejde dát třeba deset hvězdiček?

sulcv
28.02.2016 3 z 5

Kniha je vcelku hezká, bohužel styl Bohumila Hrabala je poněkud náročný.

Mrnda
02.02.2016 3 z 5

Hezký příběh, vtip, bohužel jsem zjistil, že Hrabalův styl psaní je pro mě nečitelný...