Brisingr

Brisingr
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46936/brisingr-46936.jpg 4 3664 3664

Uplynulo jen pár měsíců, co Eragon poprvé vyslovil slovo „brisingr", které ve starověkém jazyce znamená oheň. Od té doby se nenaučil pouze kouzlit pomocí slov – musel bojovat celým svým srdcem. Po kolosální bitvě proti vojákům Království na Hořících pláních Eragon se svou dračicí Safirou jen o vlásek unikli smrti. Tím to však pro mladého Jezdce a jeho draka nekončí, protože Eragon je vázán mnoha sliby, které možná nebude moci splnit. Především se jedná o Eragonovu přísahu bratranci Roranovi, že pomůže zachránit jeho milovanou Katrinu ze spárů krále Galbatorixe. Ovšem Eragon přislíbil svou věrnost i dalším. Vardenové zoufale potřebují jeho schopnosti a sílu – stejně jako elfové a trpaslíci. Když se rebelů zmocní neklid a nebezpečí hrozí ze všech stran, Eragon musí udělat rozhodnutí, která ho poženou přes celé království a ještě dál, rozhodnutí, která mohou vést k neuvěřitelné oběti. Eragon představuje největší naději, jak zbavit zemi krutovlády. Dokáže tento kdysi prostý farmářský chlapec sjednotit vojska vzbouřenců a porazit zlovolného krále?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)

Brisingr, 2008

PeťkaW.
21.03.2017 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tahle série je prostě jedna z nejlepší ve svém žánru. Četla jsem ji sice v mladším věku, ale okouzlení, kterému jsem před několika lety propadla, pořád trvá, i když už dávno nejsem cílová skupina čtenářů. Už jenom z té nostalgie nemůžu dát menší hodnocení.
Paolini je skvělý vypravěč, takže i tak obsáhlá kniha jako je Brisingr uteče velmi rychle a čtenář se do ní rychle začte. Můj osobní pocit je, že většina děje, který byl napínavý a poutavý, se utopila ve zbytku zbytečného "okecávání ničeho". Napsat za každou cenu dlouhou knihu není vždycky ta nejlepší taktika. Závěr knihy ale ono "čekání na něco" hravě vynahradí a člověk tak má pocit, že se aspoň něco stalo.
Za sebe hodnotím jako nejslabší z přečtených 3 dílů, co se stránky dějovosti a poutavosti týče. Jenže i "nejslabší" díl, je v případě téhle ságy pořád nadprůměrně dobrá kniha. Po formální stránce - Paolini zraje jako víno a s každým dílem má lepší a lepší styl psaní.

Maanna
06.03.2017 4 z 5

Někdy pomalejší tempo vyprávění vítám - vyhovuje mi, pokud mám čas se víc do děje vpravit a vyladit se a lépe si představit místa, kde se vše odehrává. Příběh mě také stále poměrně dost baví - především pak to byly události u trpaslíků nebo scény u stromu menoa. Oceňuji také, že se Eragon přestal vedle Arye chovat neustále jako pako. Na druhou stranu mi trochu vadí schematičnost některých postav a situací (vztah Rorana s Katrinou je jak z červené knihovny) nebo to, že si s některými si s některými postavami dočasně neví úplně rady (Elva, král Surdy). A krev mi značně pila Nasuada, kterou bych v reálu snad ani potkat nechtěla (ale to nepovažuji za autorovu chybu, to jsem si jen potřebovala ulevit).

firei1980
02.03.2017

No konečně jsem se dozvěděl co tím Solembum myslel :D skvělá série na ty okamžiky nezapomenu :,)

Hoshi
24.02.2017 5 z 5

Do třetí knihy o dobrodružství mladého Dračího jezdce Eragona a jeho dračice Safiry jsem se ze začátku nemohla začíst. Téměř do poloviny jsem se přemlouvala, abych četla dál a tiše jsem doufala, že se to na dalších stranách rozjede. A také, že ano. Jsem nadšená, ale zároveň ... Autoři jsou k některým postavám krutí...

veru.nika
31.01.2017

Za chvíli mi bude 30 a tahle knižní série má v mé knihovně své řádné a opečovávané místo. Velmi ráda se k ní vracím.

Eremites
27.01.2017 3 z 5

Nebylo to špatné, byly části, které jsme s dětmi "hltali" téměř bez dechu, ale také dost natahovaných a nudných pasáží, kvůli kterým jsme knihu dokázali odložit i na pár dní a jen těžko se k ní posléze vraceli. Občas jsem měla pocit, jakoby mladý autor ztrácel dech a ukousl si příliš velké sousto.

Celkový příběh Safiry a Eragona je skvělý, ústřední motiv celého Odkazu Dračích jezdců také, jen mi přijde, že by se všechny čtyři díly klidně daly řádně probrat a vznikly by dva, naprosto dokonalé. Ale co je na světě dokonalé.....

Suou
10.01.2017 5 z 5

No... táto kniha bola z celej série najponurejšia. Keď to porovnám s prvou a druhou knihou nabralo to vojnový štýl. Osobne sa mi to páčilo viac ako dvojka, ALE ... nový dračí jazdec bol síce super nápad ale tie ich boje boli skôr predlžovania a nechápem ako sa s "tej osoby" mohla stať taká záporná postav :/.
Dej bol ale veľmi napínavý a knihu som zhltol za niekoľko dní (vtedy to bol pre mňa veľký úspech). Kniha u mňa získala o jeden bod viac oproti druhému dielu vďaka napínavosti a úžasným zvratom + vojnová tematika bola pre mňa niečo skvelé :D. Nechápal som ako auto vie tak dopodrobna celí priebeh boja.
Moje hodnotenie je 4z5.

tatafa
07.01.2017 5 z 5

Krásná a poutavá série, která se propracovaností blíží k mému favoritovi - sérii o Harry Potterovi. Navíc obdivuji autora, že byl podobného díla schopný již v poměrně mladém věku. Mohu jen doporučit!

čtenářka4
26.12.2016 5 z 5

Vedle Harryho Pottera nejlepší fantasy všech dob. Krásný příběh plný moudra, myšlenek, emocí a dobrodružství díky kterému chcete být v Alagaesii. Ráda čtu, tedy spíš poslouchám audioknihy (mimochodem se skvělým dabingem Martina Stránského - doporučuji) Odkaz dračích jezdců pořád dokola. Nádhera a srdcová záležitost.

Percabethka
24.12.2016 5 z 5

Můj nejoblíbenější díl z celé série :) Protože jsou tam ty nejhezčí části - třeba s tou květinou, kování Brisingru a tak :) A taky je to jediný díl, u kterého jsem se ani chvíli nenudila :D

kacenka7206
18.12.2016 4 z 5

Prvních cca 250 stran jsem se strašně nudila, pak už se to konečně rozjelo a já zase dostala chuť knihu přečíst.

Nigol
03.11.2016 4 z 5

Třetí díl bych kvalitou zařadil někam mezi první a druhý, stejně jako druhý díl nenaplnil všechen potenciál prvního, ale "nudných pasáží" už je mnohem méně a autor čtenáře několikrát zajímavě překvapí. Kvituji Eragonovo zapojení do volby krále trpaslíků, vojáky co necítí bolest a odhalení Eragonova otce.

ivca0956
01.10.2016 5 z 5

Suprová fantasy série, vřele doporučuji.

any333
13.09.2016 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšila z důvodu, že se dozvím další články z kultury elfů a trpaslíků. Bylo zajímavé pozorovat, jak se Eragon s Roranem stále kontrolují, jestli se, jak řekl Oromis ,,ruce válečníka nemění na ruce prahnoucího po krvi,,. Jsem zvědavá, co se stane v Pevnosti duší, s Eldunarí, Murtaghem a Trnem a jak nakonec zničí Galbatorixe. Musím si dopřát další díl.

popeluška
01.09.2016 5 z 5

Nádherné, luxusní čtení :-) Třetí díl mě opět nezklamal. Za mě velké dík autorovi....vřele doporučuji

KaRei
18.08.2016 4 z 5

Některé momenty, které měly působit překvapivě, jsem už tak nějak dopředu čekal, takže neměly až takový efekt a děj tak ztrácel svůj náboj. I tak tam ale bylo zajímavých událostí dost. Vtipné bylo, že jsem se tak zaměřil na vztah Eragona a Aryi, že mě důležité bitvy rozhodující o budoucím osudu celé Alagesie spíše zdržovaly od toho, jak se to mezi těma dvěma bude dál vyvíjet :D

Glam
03.08.2016

Celá série o Eragonovi je výborná - škoda, že film neměl pokračování

RiverSong
29.06.2016 5 z 5

Uchvacující stejně, jako předchozí díly. Nemám co dodat.

chesneymonkey
22.06.2016 5 z 5

Výborná a napínavá knížka

lietajka
27.05.2016

Čítanie nesprevádzala u mňa až taká eufória ako pri druhom dieli. Miestami som bola rozčarovaná, niektoré pasáže na mňa pôsobili "vypchávkovo". Chýbala mi dynamika a konzistentnosť predchádzajúceho dielu. Autor v poďakovaní hovoril niečo o tom, že zvýšenie počtu dielov mu dovolilo skúmať a rozvíjať osobnosti postáv a vzťahy omnoho prirodzenejším tempom... To bolo asi ono:). Boli tam však aj časti úchvatné... Tak či tak, už sa teším na záverečný diel.