Old Firehand
Karl May
Další dobrodružství apačského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého přítele Old Firehanda na divokém Západě. Povídky : INN-NU-WOH, indiánský náčelník Old Firehand Dva Shatterové Abraham Lincoln
Novela Old Firehand byla později přepracována a zařazena do druhého dílu cyklu Vinnetou. V této publikaci je zveřejněna první verze novely - místo Harryho v ní figuruje Ellen, Old Shatterhand je zamilován do Ellen, děj je více krvavý a krutý, indiáni nejsou šetřeni. Čte se to moc dobře, ale mayovský humanistický étos v tomto dílu moc nehledejte. V obou českých vydáních (1991, 1997) jsou navíc přidány různé Mayovy povídky. Ve vydání z roku 1997 se jedná o povídky Dva kulledžiové a Kouzelná voda, které se neodehrávají na divokém západě, nýbrž v Egyptě a Francii.
Samotná novela Old Firehand byla pro mě zajímavá v tom, že její přepracovaná verze byla začleněná do Vinnetoua; ovšemže přepsaná tak, aby z toho Vinnetou vycházel jako hrdina a byl zřejmý jeho bližší vztah s Old Shatterhandem než s nepojmenovaným vypravěčem, který se navíc na konci ožení a zmizí ze scény. Je pěkné, že Ellen říká prakticky to samé, co ve Vinnetouovi mladý Harry - ženy a děti zřejmě mluví podle autora naprosto stejně. Taky jsem se musela smát scéně, kdy Vinnetou panikaří při příjezdu ohnivého oře ("Proč můj bratr Vinnetoua volá, když se ohnivý oř zlobí?").
A ostatní příběhy - první pěkný, Dva Shatterové dost nanicovatí, a Abraham Lincoln... no... ale jo. Jak tu někdo píše, že i tyto příběhy se objevují přepracované jinde - je to možné, romány jsem četla kromě Vinnetoua před delším časem, ale přišly mi matně povědomé.
Zajímavá knížka, která ale kromě 20stránkové povídky Dva Shatterové nepřináší nic nového. Mírně přepracované povídky jsou již obsaženy v jiných knihách: Innu-nu-woh=Poklad ve Stříbrném jezeře, Old Firehand=Vinnetou 2, Abraham Lincoln=Kapitán Kajman. Olympia tak trochu vykrádá sama sebe. Ovšem povídky vůbec nejsou špatné.
Průměrná sbírka povídek, z nichž 2 jsou už obsažené v jiných, samostatných knihách ( Old Firehand-Vinnetou 2, Abraham Lincoln-Old Surehand 2 ) - 50 %
Je to jako s cédéčkem rarit a nevydaných věcí oblíbené skupiny. Když má skalní fanoušek kapely všechna alba, tak si koupí i album nevydaných věcí a demoverzí, které by samy o sobě moc neobstály, ale pro fanouška je povinností si je pořídit.
Stejně je to s touhle knížkou o třech kratičkých povídkách a jedné ústřední novele.
První povídka zpracovává v jiné podobě zápletku na parníku s šelmou, indiánem a zachráněnou dívkou, kterou Karel May začíná i román Poklad ve Stříbrném jezeře. Ústřední novelu Old Firehand už vypráví Olda Šetrný (byť zde ještě jeho jméno nezazní) a v upravené verzí jí začínal druhý díl Vinnnetoua, třetí povídka Dva Shatterové pak představuje úplný koktejl charakterů, dějů i jmen dalších Mayových příběhů. Pěkně protřepaný a promíchaný. Vypravěč je opět bezejmenný, naopak starší za Shatterů připomíná postavou Old Firehanda, jménem však Old Shatterhanda, dva Samové zas evokují Dlouhého Davyho a tlustého Jemmyho. Sám vypravěč (May-Old Shatterhand) je tu stejně jako v předchozí novele je mnohem syrovější než pozdější nezranitelný a všem odpouštějící polobůh Mayových knížek. Nemilosrdně střílí a probodává nepřátele jak na běžícím pásu, žádné velké šetření (ani u Vinnetoua) lidských životů se tu nekoná.
Pouze poslední povídka Abraham Lincoln je úplně samostatná.
Jak řečeno, album demoverzí a nevydaných věcí, které má smysl hlavně pro znalce.
Klasika, na které jsem vyrůstal. May byl velice talentovaný spisovatel a "Vinnetouovky", Old Surehand a Old Firehand jsou stále mé nejoblíbenější "Májovky".
Soubor tří naprosto odlišných povídek, žánrově, zeměpisně i časově.
Novela Old Firehand je první verzí příběhu, později značně přepracovaného a zahrnutého do cyklu Vinnetou. Vypravěč se ještě nejmenuje Old Shatterhand, jeho kůň není Hatatitla, ale Swallow, Old Firehand nemá syna Harryho, ale dceru Ellen. I v osudech, chování a vztazích jsou proti později známé verzi dost podstatné rozdíly, např. Vinnetou i bílí lovci své nepřátele vesele skalpují, některé postavy, které tady zahynou, v dalších knihách žijí atd.
Dva kulledžiové, to je prostá orientální vyprávěnka o vítězství spravedlnosti nad zlem, bez nějaké zvláštní zápletky.
Kouzelná voda je téměř dumasovský příběh o legendárním hraběti St. Germainovi, kde se vyskytují i další historické postavy – Casanova, Ludvík XV, markýza de Pompadour apod.
Čtení je to zajímavé z pohledu milovníka Mayovy tvorby, protože jde o zatím u nás nepublikované nebo téměř neznámé texty. Čtenářsky ovšem spíš podprůměr.
Část díla
- Dva kulledžiové 1891