Opilý námořník
Arthur Rimbaud
Ilustrovaný životopis Arthura Rimbauda, básníka, tuláka a dobrodruha, vychází z textu jeho nejznámější básně Opilý koráb. Nick Hayes patří k nejtalentovanějším britským kreslířům a za své autorské knihy už podvakrát získal cenu deníku The Guardian. Jeho obrazy ze života „božského rošťáka“, ktery byl milencem Paula Verlaina, než utekl do Habeše a živil se jako překupník zbraní, jsou plné omamné imaginace a nepřekonatelné touhy po dálkách a dobrodružství...... celý text
Přiblížení života prokletého básníka skrze nádherné ilustrace. Plnou doporučenou cenu bych za knihu nedala, jelikož jsem si ale odchytila ve slevě, jsem velice spokojená.
Tak nevím, na mne působila publikace ne jen zbytečně, spíš až vysloveně negativně. Ošklivé kresby, v tom aby se hledala nejasná slova, která mi stejně nedávala smysl - báseň Opilý koráb to nebyla, jen tak něco snad "na motivy". A životopis básníka to nebyl už vůbec. Navíc je kniha opravdu nechutně těžká a drahá - škoda papíru a peněz.
Nádherné ilustrace a můj oblíbený Rimbaud. Nemusím psát víc. Děkuji autorovi za úchvatný čtenářský (či spíše umělecký) zážitek!
Plné fantazie hravé i temné, základní fakta o Rimbaudově životě je dobré znát - potom si člověk vychutná ty výtvarně zachycené změny životního pocitu od nadějeplného dospívání přes lehkost bytí a následně zklamání v mládí až po smyslovou až zničující otevřenost v dospělosti a pokorný, i když zbytečný návrat na sklonku žití... Motiv od papírové lodičky po koráb mrtvých, ptáci, vlasy, poušť, velká vyobrazení sexu, boje, džungle a moře... K tomu parádní překlad Opilého korábu Františka Hrubína. Tahle kniha je zážitek pro všechny smysly.
Kniha přibližuje život známého "prokletého básníka" velmi nenásilnou a zdařilou formou. Přiměje zopakovat si vědomosti o Rimbaudově životě, aby se čtenář mezi obrázky "neztratit". Po výtvarné stránce velmi pěkná.
2012 | Opilý koráb |
2000 | Sezóna v pekle / Iluminace |
1977 | Má bohéma |
1985 | Doušek jedu |
1962 | Já je někdo jiný |
"Četla" jsem už více než před rokem a pořád mám některé ilustrace v živé paměti. Asi jsem cílová skupina na tato poetická dílka. Pokud nechcete utrácet (což chápu), doporučuji knihovnu! :-)