Klub nenapraviteľných optimistov
Jean-Michel Guenassia
![Klub nenapraviteľných optimistov Klub nenapraviteľných optimistov](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300041/bmid_klub-nenapravitelnych-optimistov-XXd-300041.jpg?v=1539036130)
Paríž 1959. V časoch alžírskej vojny a rokenrolu sa dvanásťročný Michel Marini dostáva do sveta dospelých. V bistre Balto ho viac než stolný futbal priťahuje zadná miestnosť, kde sa stretáva tajomný Klub nenapraviteľných optimistov – emigrantov z východnej Európy, ktorí opustili svoje domovy, rodiny aj staré ideály. Počúva rozprávania o ich milostnom živote, manželkách, deťoch, ambíciách a exile za železnou oponou. Ich dramatické príbehy sa v nasledujúcich rokoch prelínajú s podobne dramatickými udalosťami v Michelovej rodine. Lásky a drámy k nemu už neprichádzajú iba zo vzdialeného sveta, ale znenazdajky sa objavujú aj v jeho živote.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2016 , PremediaOriginální název:
Le Club des incorrigibles optimistes, 2009
![bosorka bosorka](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/3467/3467.jpg?v=1381127923)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedním slovem - ANO!!! Zařazuji do knihovny s tím, že se k sobě určitě ještě vrátíme. Skvělá kniha, báječné osudy, nádherný vypravěč. A jak mě štvalo, že je konec! Měla jsem prostě pocit, že každá z postav toho má ještě tolik co říct a musí se kolem ní toho zákonitě hodně dít. A pak některé nedořečené věci... ač docela mám ráda nedořečené příběhy i s otevřenými konci, tak tady bych třeba ráda věděla, co se stalo s hlavním hrdinou, jak dál pokračoval jeho život a setkal se s lidmi, které ztratil? Atd. atd.
A navíc, nikdy by mě nenapadlo, jak může být šachová partie napínavá.
![brabofka brabofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14756/14756.jpg?v=1381127953)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh, který pozvolna plyne na pozadí evropských dějin popisuje životní období pařížského kluka, který za tu dobu pomalu dospívá a prochází životními zkouškami.
Na začátku příběhu je Michelovi 12 let. Náhodou se dostane do "KNO", jehož členem se také stane. Do vyprávění školních, rodinných a milostních zkušeností a osudů se tak míchají a protínají osudy východoevropských emigrantů.
Kniha je čtivá, zajímavá. Určitě stojí za to si jí přečíst a ne jednou.
![vlcka vlcka](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31998/31998-IZi.jpg?v=1485196548)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
z téhle knihy jsem měla mnoho různých pocitů (a to je asi dobře, když to příběh umí), konec to ovšem všechno smíchal do jedné velké beznaděje-smutku-smíření.. a kdo ví.. rozhodně stojí za přečtení a popřemýšlení, nechala jsem se unášet pozvolna plynoucím příběhem, kousky umění ve všemožných oblastech a životními příběhy členů klubu nenapravitelných optimistů..
![Neo1tex Neo1tex](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13164/13164.jpg?v=1381127933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha. Vynikající příběh, skvělé vyprávění. Často jsem s postavami doslova cítil to, co prožívají... V tuhle chvíli, pět minut po dočtení, nevím, co víc napsat. Tato kniha rozhodně patří a bude patřit k tomu nejlepšímu, co jsem četl.
Mimochodem: Saša a jeho příběh je nenahraditelná a velmi silná část knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako bych dýchala stejný vzduch jako oni. Každým krokem jsem následovala Michela. Dlouho se mi to nestalo...
![sataras sataras](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/4752/4752.jpg?v=1381127927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přidala bych ještě jednu hvězdičku navíc, laskavé, vtipné i nakonec poučné čtení. Souhlasím s Dudkem pode mnou, s tím, že mne ani Saša nepřišel navíc.......
![Dudek Dudek](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5487/5487.jpg?v=1381127928)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klub nenapravitelných optimistů je pro mě v první řadě kniha až neskutečně atmosférická. Už dlouho se nestalo, že by mě děj nějakého románu tak pohltil a přímo mě donutil se až téměř stát jedním z jeho protagonistů, tichým pozorovatelem. Na bezmála šesti stech stránkách se mu daří odvyprávět příběh odehrávající se během pěti let, na počátku druhé poloviny dvacátého století v Paříži. Přestože se v příběhu vypráví spousta životních příběhů spousty postav, je přehledný a překvapivě snadno čitelný. Souhlasím s názorem, že poslední dějová linie se Sašou je trochu zbytečná a méně výrazná, než zbytek, nicméně požitek z knihy jako celku nekazí.
20. století Francie šachy francouzská literatura psychologické romány studená válka uprchlíci emigrace optimismus oběti komunismuAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
2022 | ![]() |
Tak dočteno - připojuji se - je to působivý a čtivý román se spoustou dalších strhujících příběhů a zajímavým hlavním hrdinou. Michel a jeho vyprávění mě hodně zaujalo a různé životní situace byly krásně popsané, snad jen bych si přála návrat některých postav (ženských) do jeho příběhu. Některé z postav emigrantů mě zaujaly víc, některé trochu méně. Při vzpomínce na přečtené se mi vybavují jakoby filmové obrazy, to je u mě znamení silného čtenářského zážitku.