Ostře sledované vlaky

Ostře sledované vlaky
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87005/bmid_ostre-sledovane-vlaky-wZU-87005.png 3 4128 4128

Hrabalův básnivě obrazný jazyk má moc uchvátit čtenáře i posluchače, takže strhující děj knihy sledujeme téměř bezdechu. Příběh je monologem mládence, nadšeného eléva Miloše Hrmy, který sleduje a komentuje katastrofy konce války na malém českém nádraží a současně prožívá milostné trápení svými panickými skrupulemi. Vnitřní problémy Milošovy se prolínají s realitou války v tragikomické směsici. On sám i další lidsky uchopené figurky jeho spolupracovníků - přednosty stanice, konduktérky Mášenky, telegrafistky Zdeničky a výpravčího Hubičky, řeší umanutě směšné každodenní problémy a vzápětí jsou jakoby mimochodem schopni nevšedních hrdinských činů.... celý text

chamyl
30.10.2019 4 z 5

Bohumil Hrabal umí hezky vyprávět a zajímavě skládat příběhy, které dokáží mistrně balancovat na hraně mezi hospodskými plky a komplikovanou literaturou. Jeho výraz "pábitel" je pro tento styl vyprávění přesný.
Ostře sledované vlaky jsou smutným příběhem mladého ajznboňáka, u kterého se ovšem nemůžu zbavit dojmu, že Menzelovo filmové zpracování svoji literární předlohu v mnohém překonává.

boxas
19.10.2019 4 z 5

Na Hrabala si prostě člověk musí zvyknout. Když pak přijmete jeho způsob vyprávění, začnou se vám jeho knihy líbit.

BeyondHorizon
09.10.2019 4 z 5

Film jsem tedy ještě neviděla, proto nemůžu porovnávat a kritizovat knihu, jak to tady dělají všichni ostatní.
Dle mého názoru to je velmi pěkně a zajímavě napsaná kniha. Je to skoro tak trochu proud vědomí, myšlenky hlavní postavy jsou tady a pak zase tamhle, najednou si vzpomene na něco v minulosti skrz nějakou asociaci, potom jsme zase v přítomnosti a sledujeme lidi okolo. Je to styl, který nevyhovuje mnoha lidem.
Příběh je vlastně velmi jednoduchý a krátký, skoro taková povídka. To ale knize rozhodně neubírá, popis postav je velmi dobře zvládnutý, jen je třeba se trochu zamyslet, vše není řečeno na rovinu.
A ta poslední věta... vyjadřuje všechno. Musela jsem se smát.

Edit:
Tak jsem film zhlédla a naprosto nechápu, v čem předčil svoji předlohu. Byl pěkně zpracovaný, ale vynechal několik důležitých scén. Hlavně konec mě dost zklamal, protože tam bylo velmi důležité duševní rozpolcení Miloše při potyčce s Němcem. Celkově to bylo odlehčeno a pojato spíše komicky. Pro mě jednoznačně vyhrává kniha.

Ran
04.10.2019 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře.Hodně se mi líbil styl psaní a vyprávění.

Palivo
29.09.2019 4 z 5

Ostře sledované vlaky byly naprosté zklamání, protože velmi zaostávají za filmovou adaptací.

Proč v knize vůbec není Begbie a Spud Boy? Ani tu nikdo nefetuje. Trainspotting byl skvělá jízda, ale teď koukám, že je to zásluha spíš Dannyho Bojla, než Hrabala. Kniha je oproti filmu opravdu nudná a moc vlaků tam nejezdí. A když, tak je Hrabal vůbec nepopíše. Co je to za typ? Je to modrej vlak nebo červenej? Kolik má dveří? Na to, že jsou to ostře sledované vlaky se toho člověk a vlakách teda moc nedoví!!!!! UBOHOST! Pochybuji, že ty vlaky někdo vůbec ostře sledoval.

Takže já hodnotím 0/10, ale jelikož jsem si zrovna dal pizzu, tak to zvedám na 8/10.

Mindy
29.09.2019 3 z 5

Bohužel mě toto dílo (nebo spíš dílko) Bohumila Hrabala jinak zvlášť nenadchlo. Nesedí mi styl jeho psaní : věty přes půl stránky, text téměř bez odstavců, přímé řeči poskrovnu. Příběh se mi líbil, ale bylo pro mě těžké ho dočíst.

Palpy597
28.09.2019 4 z 5

Kniha byla dobře napsaná,ale nelíbilo se mi opakování některých událostí v ději (rozhovory o razítkách a Zdeničce a holubech pana přednosty)

Freiherr
25.09.2019 2 z 5

Nemohu říci, že by kniha byla vyloženě špatná, ale mě zkrátka nezaujala. Ať už se jedná o formu, postavy nebo prostředí. Hlavní hrdina mi nebyl příliš sympatický - především kvůli několikráte opakované větě: "Já jsem mužskej." Alespoň konec je celkem dobře zpracovaný.

evelýny
02.09.2019 1 z 5

Nedokáži pochopit, jak z této knihy mohl vzniknout tak krásný film.

Taralcielle
02.09.2019 4 z 5

Krátká kniha, nenáročná na přečtení. Velmi mě zaujalo filmové zpracování.

MOu598
29.08.2019 5 z 5

Styl autora se mi líbí.
Příběh známý z filmu, ale knížka je knížka.
Útlé - tak málo stránek a tak obsažné. Čtivé, poetické. Hezké.
Citát:
"... takovou měl duševní hygienu, tím že všechno vykřičel do světlíku."

RosMeggie
18.08.2019 5 z 5

Krátká knížka, která je srozumitelná a docela lehce jde přečíst i přesto, že ji psal Bohumil Hrabal. Líbily se mi retrospektivní myšlenky hlavního hrdiny, které doplňovaly krátký děj.

Kniha jejíž hlavní příběh se odehrává až na úplném konci, ale přesto má v sobě nádherné myšlenky. Je vtipná a vážná zároveň. Já bych rozhodně doporučila, ale Bohumil Hrabal má svůj osobitý styl, který nemusí být pro každého to pravé ořechové.

S láskou,
Vaše Rose

Magrata15
09.08.2019 3 z 5

Rozmazlena filmem, byla jsem docela zklamaná. Raději chci Václava Neckáře jako Miloše Hrmu a výpravčího Hubičku se Zdeničkou Svatou.

Marluksa
08.08.2019 1 z 5

Tohle mě tak strašně nebavilo.
Pro někoho literární skvost, pro mě chaos a nuda. Žádné odstavce, což na knize nesnáším a dialogy aby čtenář pohledal. Ještě že má tak málo stran.

the_middle
05.08.2019

Tuhle knihu jsem četla asi půl roku zpátky a byla pro mě bomba.

Je krátká, rychle čte a zaujme. Místy jsem musela na nějaké odstavce a věty ukázat a pobídnout k nahlédnutí někoho dalšího, jestli to tak vážně autor napsal. Částmi humorná, i když jsem na konci skoro brečela. V některých chvílích mi z ní dokonce běhal mráz po zádech a a měla jsem sto chutí knihu zavřít a někam se schovat.

Knihu 100% doporučuji :)

evickakyticka
31.07.2019 4 z 5

Bylo to krátké, ale výstižné. Přečteno na jedno posezení. Hlavní postava byla celkem roztomilá se svými "problémy". Prostředí nádraží se mi líbilo a pozadí války s průjezdy vlaků nahánělo hrůzu a hnus. Sabotérské ukončení příběhu ani jinak skončit nemohlo. A byla to docela síla.

Pitraska
22.06.2019 1 z 5

Ještě bych překousla styl psaní, ale dějově nijaké, pro mě to byla nuda bohužel.

ArwenAragorn
14.06.2019 5 z 5

Tentokrát film předčil knihu (je to prostě fakt NĚCO), kniha mi nepřišla tak úžasná jako jiné autorovy knihy, ale plný počet * jí nechám.

KiraCuratio
05.06.2019 1 z 5

Autorův styl mi nesedl a dost mě vytáčí, o ději se také mluvit moc nedá. Při sebevražedné pasáži se mi udělalo neskutečně zle. Nevím, co ostatní na Hrabalovi vidí, ale za mě to byla jen ztráta času, a konec jen rozsypal zmatené otazníky.

Always a reader
05.06.2019 4 z 5

Pro mě velice humorná kniha co se týče oněch osobních problémů.