Ostrov nesmrtelných
Ondřej Neff
Arkádie (Ondřej Neff) série
STAROŽITNÍCI KUBA NEDOMÝ & DĚDEK ČUCHÁK SE VRACEJÍ V NOVÉM AKČNÍM SCI-FI ROMÁNU... Koncem 20. století zbudovali Číňané na Měsíci závrtnou pevnost Ostrov nesmrtelných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dědek Čuchák s podporou wudanské bojovnice Su Wang-li po téhle záhadě marně pátrali, až vše upadlo do zapomnění. Při tom by i zůstalo, kdyby Bagdádský kalifát neumístil nad měsíční habitat Arkádii svůj Oblak a pomocí chapadel z ní nevysával čím dál větší kvanta energie. To, co nejdříve vypadá jako předmět zájmu milovníků historie, se náhle stává klíčem k dalšímu osudu měsíčních habitatů. Karty jsou rozdány tak, že Bagdádský kalifát vyhraje a Měsíc ovládne. V cestě jeho plánům už stojí jen tvrdohlavost Kuby Nedomého a neobyčejné vlastnosti kyborga Dědka Čucháka, napůl člověka a napůl robota s mozkem napojeným na lunární informační síť. Zvítězí zrada a prodejnost zbabělců, nebo důvtip podpořený mečem zkušené bojovnice?... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2023 , Audioteka , Mystery PressInterpreti: Saša Rašilov
Styl Ondřeje Neffa není pro každého - je přímý, jednoduchý, výstižný až publicistický. Já si ho zamilovala už kdysi dávno a dobrodružství Kuby Nedomého a dědka Čucháka patří k tomu nejlepšímu, co tento dosti plodný spirovatel napsal. Pobaví a potěší mě vždy svou neotřesitelně vyrovnanou kvalitou, ale Ostrov nesmrtelných se přece jen zařadil do mé nejoblíbenější trojky, kam jinak spadá Měsíc mého života a Ro(c)k mého života. Může to být i tím, že je obsáhlejší a já si tak mohla déle užívat svých oblíbených postav a strohého, výstižného stylu.
Sérii z Arkádie řadím k tomu nejlepšímu, co Ondřej Neff napsal, a Ostrov nesmrtelných nastavenou laťku s přehledem překonává: díky skvělým postavám a chemii mezi nimi i dějovým zvratům (snad jen konec byl tak trochu šitý horkou jehlou) jsem si čtení moc užil.
Som sám komu ten záver nedával veľký zmysel, prišiel mi akoby autor prešvihol termín odovzdania a narýchlo splácal tento skvost. A pritom začiatok a vlastne väčšina knihy bola celkom fajn, škoda.
Zajímavá zkušenost pro mne, kdo moderní sci-fi nečte (vyjma Algoru, který mi okamžitě přirostl k srdci), ale chtěla jsem autora zkusit. O Arkádii jsem nevěděla zhola nic, Penglai mi taky nic neříkalo, takže to byla pestrobarevná plejáda jmen, osob, robotů, konstrukcí, struktur, technologií, přibližovadel, vztahů a hlavně nových slov, z nichž "soudluh" byl naprosto odzbrojující (zejména když Splácení dluhu bylo ideologické téma dne). Ale i některá staronová sousloví zabodovala: "Za účelem transferu naplnění překročení plnění dodávek energie v rámci akce Proměna je přerušena dodávka vody..."...
Jako ochutnávka bohatě stačilo, čtivé ano, orientace celkem taky byla možná, ale není to pro mne ono.
Pan Neff opět výborný. Báječně čtivé. V dobré sci-fi je schovaná myšlenka. A tady ji autor rozvinul v celé kráse. Jak pravil klasik: Dějiny píší vítězové.
Dědek Čuchák a Kuba Nedomý mi prostě přirostli k srdci. Další dobrodružství těchto dvou starožitníků. A mně se líbí, jak Neff postupně staví svět habitatu Arkádie a vlastně celého osídleného Měsíce. Má vlastní historii, různé postavy, mýty a legendy, konspirační teorie.
A mám takový pocit, že zde Neff naráží na dnešní svět plný šílených klimatických aktivistů a celé šílenství ohledně toho.
Zábavné odpočinkové sci-fi jak má být.
Měsíc hard sci-fi pevnosti, opevnění cesty na Měsíc artefakty Dědek Čuchák akční sci-fi sci-fi detektivky
1998 | Tma |
2007 | Tma |
1989 | 3x Kája Saudek |
1988 | Měsíc mého života |
2007 | Jeruzalémský masakr motorovou pilou |
Tohle je jedna z těch Neffových knih, která mi ale vůbec nesedla, a to přesto, že je z mého oblíbeného lunárního cyklu. Snad je to tím, že autor je z mého pohledu až příliš posedlý vyřídit si to s některými moderními progresivními ideologiemi, a to v takové míře, že se to stává poněkud otravné. Protože s kým se lunární progresivisté zasažení něčím jako pozemským klimatickým žalem spaktují? Samozřejmě s islámským Bagdádským kalifátem, protože jsou to přeci vítači jako jejich pozemské předobrazy! Pardon, ale to už byly zábavnější ty bojovnice za práva robotů v předešlém Ultimu.
Jak už jsem psal vícekrát, nemám problém se čtením textů, jejichž politické vyznění je odlišné od mého vlastního přesvědčení, ale tohle bylo trochu moc i na mě. Sérii se ale budu snažit dočíst, na to mám Neffa příliš rád. 50%