Ostrov šedých mnichů
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Josef Bergman #4 Detektivní příběh dvojnásobné držitelky ceny Jiřího Marka, tentokrát k poslechu! Na odlehlém holandském ostrově Schiermonnikoog s liduprázdnými písečnými plážemi bičovanými severním větrem zemřela v dunách za podivných okolností mladá žena a i po jedenácti letech zůstává její vrah neodhalen. Televizní reportér Johan Rutten se rozhodl, že tímto případem zahájí nový cyklus reportáží o neobjasněných vraždách – ale krátce po svém příjezdu na ostrov byl zavražděn. Má oba činy na svědomí stejný pachatel?... celý text
Tak za mě opět spokojenost. Měla jsem trochu obavy z toho, že se příběh neodehrává na domácí půdě , ale nakonec to bylo tou pomyslnou třešničkou na dortu. Dalším bonusem u jejich knih je fakt, že se mi prakticky nikdy nepletou postavy. Doporučuji .
Spisovatelku mám moc ráda,ale tady jsem se prostě nemohla začíst,ale nakonec začetla a přečetla,,,,
Opět super počtení a opět se těším na další knihu. Ostatně již jsem začala číst. Kniha se skěle četla a příběh mě prostě bavil. Michaela Klevisová je mým oblíbeným autorem. Určitě doporučuji, stojí za přečtení. Od ní zatím vše.
Krásná kniha, která se dobře četla od prvních stránek. Žádné zbytečné popisky, rozuzlení probíhalo v několika fázích, takže nic co by bylo slito v jeden celek. Konec mě překvapil.
Opět skvělá detektivka. Tenhle styl vyprávění mi moc vyhovuje, protože se mi líbí, jak čtenář poznává většinu postav do hloubky a zločin zůstává jakoby v pozadí. Navíc je v této knize krásně vyobrazené prostředí ostrova, který mě teď úplně láká navštívit :-)
Jako u všech předchozích zbytečně obšírně popisované postavy a dohromady se závěrem to bylo tentokrát trošku zklamání.
Velmi dobrá detektivka. Nejdříve jsem si říkala, co to bude. Jestli si bude hrát na severskou krimi a jak se s tím popasuje. Ale smekám. Rozuzlení se mi líbilo, vše pěkně zapadlo. Mohu s klidem doporučit.
To je tak, když vás dostihne minulost, moc pěkně zamotané a neskutečný konec, nutilo vás to stále číst, protože - co bude dál.... Až na ten název ostrova - jsem si ho upravila na "šírkog", s originálem to fakt nešlo.... :-)
Lehce depresivní, ale velice napínavě napsané. Člověk při čtení cítí vůní moře, slyší zvuk vln i křupání písku.... autorka docela milé překvapila.
Příjemné prostředí holandského ostrova, sympatické postavy, málo vyšetřování. Detektivní zápletka se vysvětlí takřka sama a některé její části vysloveně oslím mostem. Dám si od Bergmana oddech.
Exotické prostředí, ale klasické schéma: starší žena, mladá dívka, nefunkční rodina a Josef Bergman, tentokrát na "dovolené". Koček bylo méně, objevily se koně, oslíci. Už si na rukopis autorky zvykám a jsem spokojen. Oddychová detektivka. Musím si zapamatovat, že nejméně podezřelý/á je vrahem a zase si potvrzuji, že jako obvykle se vždy spojí nešťastná náhoda s jinou nešťastnou náhodou. Sympatické, že nejde o žádné spiknutí, investigativní zjištění, ale vlastně - divnou banalitu.
Moje první setkání s touto českou autorkou se povedlo. Poklidná detektivka, která je založená spíše na odhalování vztahů a pohnutek než na akci a potocích krve. K tomu krásně popsané prostředí ostrova v Severním moři. Zdařilé propojení minulosti s přítomností, zajímavé postavy a čekaná i nečekaná rozuzlení. Odpočinková kniha, neuděláte chybu.
Knihy od autorky mám ráda, ale tato mě zrovna moc neoslovila. Asi jsem měla trochu problém s místem, kde se příběh odehrává - severské krimi mám ráda, ale co si budeme povídat - Čechy jsou mi mnohem bližší... Oproti ostatním knihám autorky se mi špatně dostávalo do děje... Každopádně se těším na další knihy.
Moje druhá knížka od autorky - nelíbila se mi tolik jako Zmizela v mlze, ale pořád je to docela dobrá detektivka. Paradoxně mi trochu vadila přílišná promyšlenost - postavy byly na můj vkus až moc vzájemně propojené, bylo tam příliš mnoho vodítek, která dělala z každé postavy potenciálního vraha. Fungovalo to jako dokonalé divadlo, kvalitní detektivka, které není objektivně co vyčíst, ale něco mi tam přece jen chybělo. Z knihy si ale určitě zapamatuji atmosféru. Stojí za přečtení.
Holandsko ostrovy ochrana životního prostředí samota české detektivky a krimi dovolená - vražda
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Poklona paní spisovatelce. Čtivé a napínavé od samého počátku. Pachatelem mohl být kdokoli, závěr překvapil. Dobrá detektivka bez prvoplánové brutality.
Určitě doporučuji a těším se na další.