Ostrov šedých mnichů

Ostrov šedých mnichů
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532205/bmid_ostrov-sedych-mnichu-65ccbf7bda295.jpg 4 1613 1613

Josef Bergman série

Josef Bergman #4 Detektivní příběh dvojnásobné držitelky ceny Jiřího Marka, tentokrát k poslechu! Na odlehlém holandském ostrově Schiermonnikoog s liduprázdnými písečnými plážemi bičovanými severním větrem zemřela v dunách za podivných okolností mladá žena a i po jedenácti letech zůstává její vrah neodhalen. Televizní reportér Johan Rutten se rozhodl, že tímto případem zahájí nový cyklus reportáží o neobjasněných vraždách – ale krátce po svém příjezdu na ostrov byl zavražděn. Má oba činy na svědomí stejný pachatel?... celý text

majavcelicka
16.01.2022 4 z 5

Ze začátku knihy jsem se vůbec nemohla začíst. Ale pak, když se to rozjelo, tak když jsem knihu odložila, tak mi šrotovalo v hlavě, kdo by to mohl být. Kniha mě fakt bavila.

Kexina
12.01.2022 4 z 5

Hvězdičku dolů za děj v cizině. Kdybych chtěla číst o Svenovi a Larsovi, přečtu si nějakou severskou detektivku. Knihy od autorky se mi líbily hlavně proto, že se odehrávají tady. Takže v tomhle trochu zklamání a dlouho jsem zvažovala, jestli tuto a následující knihu raději nepřeskočit.

Na druhou stranu ani tady jsem téměř do poslední chvíle nevěděla, kdo je vrah a příběh byl svižný, takže si nestěžuji, nechám vyšší hodnoceni a jsem ráda, že jsem se do knihy pustila.

Nestorkea
09.01.2022 3 z 5

Klevisová je autorka, které musí člověk přijít na chuť. Po dlouhé době jsem od ní opět četla knihu a chvíli mi trvalo, než mě pohltila. První polovina není příliš záživná, čtenář se v podstatě jen seznamuje s postavami, hlavní hrdina se objeví poněkud pozdě. Celkový dojem je pozitivní a závěr je fajn. Přijde mi ale škod vláčet Bergman až kamsi na ostrov, jsem přesvědčena, že v domácím prostředí by působil děj reálněji.

veriszv
08.01.2022 4 z 5

Opět skvěle vystavěný a uvěřitelný příběh, dokonce jsem si v jednu chvíli myslela, že jsem na to přišla... Samozřejmě jsem byla úplně vedle.
Na autorčiných knihách se mi líbí ten psychologický rozbor postav, díky kterému jsou všichni reální. A taky to, že to nejsou žádné krváky.
No zkrátka, já se určitě časem pustím do další autorčiny knihy.

Iki1
23.12.2021 4 z 5

Detektivka se hodně pomalu rozbíhá, proto jsem se do ní hůře začítal. Navíc se děj rozeběhne do stran, do toho více postav s méně ujasněnými vztahy. Na druhou stranu perfektně vylíčené prostředí - tak to jsem viděl před očima, cítil slané moře, slyšel bičovat mořské vlny o břeh na pozadí šedé oblohy... Br... Závěr jsem se snažil odhadovat, ale nakonec překvapení! Fajn oddychovka.

PetiJelinkova
21.12.2021 3 z 5

Kromě Prokletého kraje mám přečtené všechny její detektivky a za mě Ostrov šedých mnichů byla nejslabší. Do knížky jsem se nedokázala moc začíst.

petraj30
10.12.2021 4 z 5

Nebyla to špatná detektivka, ale z této série to bylo podle mě prozatím nejslabší. Mělo to velmi pomalý rozjezd a mnoho postav, ve kterých jsem se ze začátku špatně orientovala. Čekala jsem, až si vyšetřovatelé začnou pokládat ty správné otázky, ale pořád příběh plynul až moc klidně a poněkud nudně. To pravé krimi nastalo až v poslední třetině, která právě uběhla až moc rychle. Pak teprve všechno začalo dávat ten správný smyl.
Všechny postavy byly opět velice "sympatické", to je stejný rukopis, dokonce i sám Bergman mi často lezl na nervy.
Nemělo to takový spád jako minulé díly, ale ten konec byl špičkový.

Delphín
03.12.2021 4 z 5

Ze všech knih, co jsem v této sérii četl, mě Ostrov šedých mnichů bavil asi nejméně, nicméně pořád se jedná o tu fajn poklidnou detektivku ze zajímavého prostředí. Postav je tu dost a leč se to nezdá, v průběhu se jejich cesty opět klikatě spojí a vytvoří super celek. Konec knihy byl opět dobrý, ale dalo se z něj vykřesat víc

IHT
02.12.2021 5 z 5

Spokojenost, tento dil mi prijde nejlepsi (ctu poporade). Konecne nejake patrani a ne jen frustrace z prace a vlastniho zivota :-)
Zadna z postav nebyla prilis sympaticka, ale na to uz jsem si u autorky zvykl a povazuji to za docela osvezujici zmenu. Ocenuji citlive rozuzleni vrazdy Gwen - v minulem dile byla linie Radima Lecha nechana napospas, coz je urcite dost realisticke, ale ctenarsky neuspokojive. :-D

Martiiiik
29.11.2021 5 z 5

Již se druhou knihou se autorka stala mou oblíbenou :-) Má příběh výborně zpracovaný, očividně bude pokaždé jiné prostředí :-) A hlavní hrdina se vždycky někam přimotá, občas ani nechce :-D Je to do detailu propracované, nejsou zde žádná hluchá místa.. a občas čtenáře čeká velké překvapení :-) Jsem zvědavá, co se bude dít v další knize :-)

mi-380
09.11.2021 4 z 5

Osmnáct významných postav, stejně jako v předchozí části, poznámkový blok není na škodu. Autorka svou početní normu i vztahovou šablonu dovedně přenesla z českých komunit do atraktivního prostředí hromady písku v Severním moři - ostrova Schiermonnikoog poblíž holandského pobřeží. Stejně jako v úvodních třech příbězích, i tentokrát jsem si užíval poutavě a promyšleně poskládané propletené vztahy a k nim navíc, jako příjemný bonus daleko na pozadí, i pomalé, rozvážné, nenápadné pátrání Josefa Bergmana. S ním to zatím nikdy nebylo jiné, není to žádný prudký střelec, který by rozrazil dveře, dostal se do centra dění a nekompromisně, svou genialitou, případně pěstí nebo zbraní, vše brilantně vyřešil. Naopak, znovu, stejně jako v Čechách, se musí klopotně prodírat houfem žen špatných charakterů a podivínských mužů, kteří to vedou od deseti k nule.
80 % (zatím 832 hodnotících s průměrem 83 %).

sassenkka
08.11.2021 4 z 5

Opět velmi příjemná detektivka z pera Michaely Klevisové, tentokrát zasazena do prostředí holandského ostrova. Liduprázdné pláže a duny podtrhly pochmurnost tohoto místa a dodaly příběhu tu správnou atmosféru.
Příběh sám o sobě byl docela poutavý. Co se vražd týče, upřímně, podezírala jsem snad všechny lidi z ostrova.. a na konci jsem byla překvapená. Takže já jsem spokojená.

Bája89
06.11.2021 3 z 5

Moje první Klevisová a opět jako audiokniha. Tempo vyprávění bylo velmi pozvolné a plynulo jako pomalá řeka, čemuž začátek vůbec nenahrával. Až mě to zaskočilo. Vraha jsem nečekala, to bylo příjemné osvěžení a závěr byl až dech beroucí, ale než jsme se k němu dobrali.

mynonka
04.11.2021 4 z 5

Tentokrát mě rozuzlení hodně překvapilo. Celá kniha působí oproti ostatním jinak. Buď je to zasazením do cizí země (mimochodem okamžitě tam potřebuju jet :D), chybějícími kolegy nebo tím, že Bergman se nám více otevírá, ale za mě super. Poněkud pomalejší rozjezd, ale závěr už jsem hltala.

Fanda74
03.11.2021 5 z 5

Detektivky Michaely Klevisové mám čím dál tím radši. Výborná detektivka.

marli58
02.11.2021 4 z 5

Detektivní příběh je zajímavý i napínavý, ale ty severské názvy měst, vesnic a ostrovů... Název holandského ostrova (nějak na S... navíc zmiňovaný na každé stránce nejmíň 5x) mě bude strašit ještě dlouho :D.

KatyM.
21.10.2021 4 z 5

Moje druhá kniha od autorky a opět nezklamala. Kniha mě bavila, těším se na další.

Hanuja
13.10.2021 4 z 5

Druhá knížka od této spisovatelky, opět napínavá, jen se mi ze začátku pletly jména obyvatel holandského ostrova, takže jsem dost často obracela stránky zpět a hledala.
Knížku jsem četla déle. Vraha jsem do posledních stránek neodhadla. Těším se na další detektivku z této série.

kleozpatra
11.10.2021 2 z 5

Ono to není špatné, ale ono to není ani nijak uhrančivě dobré. Neurazí/nenadchne, což je podle mne horší, než kdyby to bylo hrozný. Napsat knihu není žádná legrace a jistě i tahle dala práci a byla psána s upřímnou snahou, aby byla co nejlepší, ale mám pocit, že se nějak všichni vzdalujeme tomu, čemu se říká literatura. Chci poletovat, chci tlouct hlavou o zeď, chci usínat s knihou pod polštářem a nechci, aby skončila, a když už nastane nezvratný konec, musím být zoufalá i z toho, že nemám deset hvězd ale jen pět. A tahle kniha není ten případ.

Lucissia
10.10.2021 3 z 5

Dobře, že jsem si nechávala tuhle knížku od mé oblíbené autorky až nakonec. Raději čtu příběhy, co se odehrávají u nás. Tady se mi pletla jména, lidé, proto mi trvalo dost dlouho, než jsem knihu přečetla. Nelituju, ale přesto mám raději, když Bergman pátrá u nás... :-)