Osvícení
Stephen King
Děj se odehrává v luxusním horském hotelu Overloock. Hrdiny je rodina Torrancových; manželé Jack a Wendy a jejich pětiletý syn Danny. Všechno by nasvědčovalo tomu, že čtenář drží v ruce normální společenský román, kdyby nebylo atmosféry narůstající hrůzy: kotel ústředního topení se mění v netvora, hrozícího každou chvíli výbuchem, požární hadice v opuštěné chodbě se stává hadem a keře živého plotu, sestříhané do podob zvířat, v sobě skrývají temnou hrozbu. Všechny tyto předměty by měly úplně jiný charakter, kdyby nebylo hlavního hrdiny, pětiletého Dannyho, dítěte obdařeného mimořádnými telepatickými a jasnovideckými vlastnostmi. Právě jeho očima vidíme Overloock, místo, které se na dlouhé zimní měsíce stane domovem rodiny Torrancových. King vede příběh mistrovským způsobem. Danny přejímá fluidum hotelu, který byl svědkem mnoha dramatických událostí. Atmosféra hrůzy, nezadržitelně přenášená na čtenáře, se stupňuje tak, že katastrofa, kterou děj románu končí, je ničím v porovnání s psychickým utrpením hrdinů… Podle tohoto románu natočil Stanley Kubrick film Shining s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2003 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Shining, 1977
Naprostá dokonalost. Ponorková nemoc a paranoia v kombinaci s opuštěným horským hotelem, zvláštním dítětem a hlubokou rodinnou krizí, tohle vše vytvořilo nezapomenutelný příběh. S atmosférou tak hutnou, že se z toho skoro po****.
King si i v Osvícení opět brilantně pohrál s psychologii postav, přidal k tomu notnou dávku napětí a strachu a vykouzlil další ze svých skvělých děl. Děsivé, napínavé a tajuplné, prostě horor, který si zaslouží pět hvězd.
Jedna z nejlepších Kingovek, co jsem četla. Žádné vleklé popisy, které má King tak v oblibě. Prostě se jde rovnou na věc. Srovnání s filmem, nesrovnatelné. Viděla jsem dříve film a už tam mi vadilo, že Jack (Jack Nicholson) vypadá jako psycho hned od začátku. Tady to pěkně graduje až k úplnému konečnému zbláznění.
Ono na tom Kingovi je stejně nejlepší/nejděsivější to, že vezme věc, co se úplně klidně může stát (úplně v pohodě dostanete ponorku, když jste zavření 24/7 v hotelu a jste nedoléčenej alkoholik), trošku to zveličí, přidá špetku děsivýho nadpřirozena a je to. Takže jakmile budu někde přespávat v hotelu, rozhodně nechci pokoj 217 a na zahradě rozhodně žádný keřový zvířata neplánuju.
Některé pasáže jsem jen v rychlosti přelétla očima, protože tenhle spisovatel moc natahuje příběh a trvá než se pořádně něco začne dít.Keře ve tvaru zvířat, které byly nebezpečné? Přišly spíše k pousmání.Jinak ke konci docela napínavé ale to už jsem měla jen na pár stránek.
Nejsem si jistá, jestli mě víc děsil hotel, nebo to, kam se může dostat
(za určitých okolností)
každé manželství.
Začínate čítať niečo, čo vyzerá ako prepracovaný spoločenský román. A postupne sa mení na niečo iné... Neskôr by som najradšej prestala čítať, ale už som sa od knihy nedokázala odtrhnúť. Paradoxne ma trochu upokojilo záverečné vyvrcholenie, lebo, napokon, také naháňačky s vrahom tu už boli. :D Moja mama do knihy len nakukla a potom sa ma snažila presvedčiť, aby som nečítala také príšerné veci, lebo sa skôr, či neskôr zbláznim... :D Napriek tomu sa k nej určite vrátim a chystám sa aj na film, ktorý vraj nie je veľmi podobný knihe a samotnému Kingovi sa nepáčil, ale je veľmi obľúbený. Tak prečo to neskúsiť ?
Edit: Filmu sa vôbec nepodarilo vystihnúť ducha Kingovho románu, ale ak film a knihu považujete za samostatné jednotky, môžete si ho vážiť, lebo je to nepochybne umelecké dielo.
Zaručeně jedna z nejlepších knih co S.K. kdy napsal :)
A pokud mám mluvit o filmu tak na něj se raději nekoukejte :(
Nic horšího a tolik rozdílů jsem snad nikdy neviděl.
Proč?! Proč musí King jednu dějovou linku roztahovat na X stran? Kniha by se mi četla mnohem lépe, kdyby se vyhnul těm nudným pasážím. Jinak ale podle mě patří k těm povedenějším od mistra hororů.
Právem jedna ze dvou stěžejních knih Mistra hororu......má všechno, co má mít.....četla jsem až po filmu a nenarusilo to nic.....možná jen to, že jsem Jacka viděla jako Jacka Nicholsona...
Čteno až po filmu, možná proto jsem neměla ten správný pocit "děsu" či napětí. Ale líbilo se mi, že v knize je jasně vysvětleno proč "Osvícení" a jak to funguje. Konec v knize je pro mě uspokojivější než ten filmový.
POZOR SPOILERY : Nevím co na to říct. V této knize jsem našel všechno.
Ze začátku pobavení a obliba Jacka.
Dále začínající pocit strachu.
Mrazení při části v pokoji číslo 217.
V kapitole, kdy je Jack opilej na maškarním plese, jsem měl pocit, že i mě začíná šplouchat na maják.(A všechno ovládla Rudá smrt...)
A nakonec obrovská lítost nad Jackem, který chtěl pro svou rodinu udělat vše a dopadl jak dopadl..
Nemám co bych tomu vytkl. Prostě skvělá kniha.
Osvícení pro mě byla kniha zatím tou nejlepší od Kinga, dokonce mě více oslovila než slavné “To”.
Jako první jsem viděla film, takže jsem se nevyhnula srovnávání, obojí však mělo svoje kouzlo a oba konce mi přišli uspokojující.
Všechny postavy mi přišli skvěle vykreslené, atmosféra byla celou dobu napnutá a knihu jsem musela přečíst téměř na jeden zátah. Nemám nic, co by se mi na ní nelíbilo.
Myslím, že toto asi nepotřebuje větších komentářů :-) milovníci hororu určitě všichni znají a kdo tento žánr teprve zlehka ohmatává, měl by se do Osvícení rozhodně pustit a neprohloupí. Já už to četl třikrát, pokud mě paměť neklame a určitě si to přečtu znovu.
Byla jsem "rozdováděná" ze Řbitova zviřátek a chtěla jsem ještě...
Nevím proč, ale nebylo to ono. Řbitov mě bavil víc. Když byla v ostatních příspěvcích řeč o filmu, ten jsem uviděla až nedávno. Nad knížkou jsem si tu hlavní postavu představovala úplně jinak, Nicholson byl starý a jako magor vypadal už od začátku filmu...
Jakmile slyšim Osvícení, okamžitě se mi vybaví Jack Nicholson. Ten jeho ksicht prostě nejde vymazat...Když se autor dozvěděl, že v Kubrickově Osvícení bude hrát Nicholson, tak nebyl zrovna nadšený, neboť herec už prý od pohledu vypadá jako psychopat:-)) Vynikající román...prostě Old school King .-)
vraždy zfilmováno telepatie horory duchové a přízraky jasnovidectví izolace alkoholismus zima hotely
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |