Otec neznámý
Julie Clark
Svět genetičky Paige Robsonové se otřásá v základech: její osmiletý syn Miles se snaží zapadnout v nové škole a začíná se ptát na svého biologického otce. Paigein pečlivě budovaný život se pomalu hroutí, protože pravda o Milesově otci by mohla zničit vše, co pro ni dosud bylo cenné. A když dojde k neštěstí, Paige musí čelit důsledkům sdílení tajemství, které zná jen ona. Autorka New York Times´ bestselleru Poslední let Julie Clark ve své prvotině s lehkostí a vtipem ukazuje, že zatímco věda je fascinující, řešení intimních tajemství, kdo jsme a odkud pocházíme, probouzí emoce složitější než vlákna DNA, jež nás utvářejí.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
The Ones We Choose, 2018
Zajímavý příběh, ale thriller to rozhodně nebyl. Nebylo tam napětí, co by se za nehet vešlo.
Výborná kniha, která vás vybídne k hlubšímu zamyšlení se nad způsoby, jaké cesty dnes vedou k rodičovství. Skutečně existuje právo na dítě? Máme právo dítě ještě před jeho narozením zcela vědomě a rozhodně připravit o jednoho z rodičů, o právo na pravdu, o právo znát svou identitu?
Ještě před přečtením této skvělé knihy jsem měla jasno na všechny tyto otázky. Kniha mě v přesvědčení, že odpověď zní "ne", jen utvrdila.
Prosím o více takových knih, které budou hlasitě křičet a zasahovat nám do svědomí. Netuším, na jaké straně názorového spektra stojí autorka, či zda je nevyhraněná, každopádně napsala příběh tak, že se mě hluboce dotkl a věřím, že nejsem jediná.
Citlivé, aktuální, potřebné.
Knížka se mi líbila. To označení thriller je opravdu nešťastné, ale za sebe jsem ráda, že to thriller není. Je to román - spíš pro ženy. Zaujalo mě téma, na toto téma jsem jinak dosud nic nečetla. Vsuvky o genetice mě bavily a něco mi daly, takže ty jsou za mě plus.
No, nevím. Kluk v tom věku by se určitě kvůli tomu, že chce znát svého otce, takto nechoval, tím spíš, že měl k dispozici náhradního tátu. A romantika - nic pro mne, poučování o genetice jsem pak už, přiznávám, přeskakovala. Nebavilo mě to.
Špičková záležitost!! Mimořádně dobře vybraná neotřelá témata z prostředí - věda, biologie a genetika a umělá oplodnění. Těchto oblastí se lehce dotýkáme ale skrze vztahy ze všech možných stran a úhlů pohledů, skrze vztahy do neuvěřitelné hloubky prožitých. Chce se mi říct - velmi zdařilé. Jenže je tu ještě něco skoro nepopsatelného navíc. Může se nám totiž doslova přihodit, že pokud v sobě máme ukryté ještě nějaké stopy traumatu z dětsví, hloubka tohoto příběhu nás naloží a popoveze s sebou strhujícím slzavým údolím o nějaký kus dál, kde budeme zírat s úlevou uvnitř, co ta kniha s námi dokázala udělat. A to je tak neuvěřitelné splněné poslání a hodnota díla, za což se před autorkou skláním a děkuji. Jestli jste zvědaví, budete to muset zkusit.......číst.
Kniha "poslední let" byla naprostá pecka a takový skvělý zamotaný thriller po dlouhé době, že jsem byla nadšená. O Otci neznámý se to bohužel říct nedá. Je to spíše rodinné drama, které řeší vztahy,trable v rodinách a otázky kdo jsme a kdo jsou naši rodiče. Ve výsledku se v knize nic moc neodehrálo a vlastně jsem příběh odhadla hned na začátku, takže mě nemělo co překvapit. Proplouvala jsem příběhem a nevytvořila si vůbec vztah k hlavní hrdince ani k ostatním postavám, takže jsem na události v knize byla trochu imunní. Snad mi chuť spraví další autorčina kniha.
Kniha se mi líbila, i vsuvky o genetice byly fajn. Akorát označení trihler je trochu nešťastné. Nicméně i tak jsem si knihu užila, Paige jsem občas nechápala, ale pak to zapadlo do sebe. Bylo to trochu předvídatelné, ale milé. A realistické.
Mnohem sympatičtější mi ale byla Rose.
Hezky psaná kniha na zajímavé téma. Konec za mě zbytečně strohý, dost předvídatelný, uvítala bych lepší zápletku. I tak se mi kniha líbila.
Knížku jsem přečetla jedním dechem. Od začátku až do konce byla velmi zajímavá hlavně svým netradičním tématem. Těžkosti matky, která se rozhodla počít dítě pomocí dárce.
Jedna matka, jedno dítě, které se ptá, kdo je jeho otcem. To se nakonec dozvíme a to je celé. Žádný zvrat, žádné překvapení, zklamání.
Trochu netradiční téma dárcovství spermatu a s tím spojená nečekaná překvapení a starosti matky, která se tímto způsobem rozhodla otěhotnět. Hrdinka Page bojuje nejen za štěstí svého syna, ale i sama se sebou, svou uzavřeností vůči lidem, kteří ji milují, o lásku i přátelství! Rozhodně stojí za přečtení, i díky vědeckým vsuvkám, které dokreslují děj.
Tak za mě zklamání. Jednoduchý příběh, vsuvky mě vyloženě nebavily a vlastně jsem celou dobu premyslela, proč vlastně hlavní postava nepočala dite normalni cestou, když je tam pak spoustu komplikaci s dedicností nemocí atd. O kterých jako genetyčka věděla.
Nečekejte thriller, spíše je to společenský román o vztazích a ženském přátelství. Vsuvky o genetice po každé kapitole mi vůbec nevadily, alespoň jsem si nemusela nic dohledávat. Svižné čtení, stejně jako Poslední let.
Mě se kniha líbila. Je to spíš vztahový, společenský román se zajímavými vsuvkami z genetiky, které příběh skvěle dolaďují. Pěkné!
Na knihu jsem se moc těšila, téma je opravdu hodně zajímavé - anonymní dárcovství spermií a potíž, kdy dítě chce znát svého otce - to vše nabízelo parádní zápletku. Ovšem stala se z toho červená knihovna. A hlavní hrdinka mě tedy neskutečně vytáčela.
Cetlo se dobre, ale zadna bomba to nebyla. Zajimave byly vedecke vsuvky o DNA a genetice,ty me snad zajimaly vic, nez jak dopadne kniha - dopadla podle ocekavani - happy end, vse se jednoduse srovnalo se vsim, jako obvykle :)
Musím říci, že kniha mě bohužel zklamala. Kniha byla označena mimo jiné jako thriller, což není ani náhodou. Viděla bych to spíše na psychologický román, ale i s tímto zařazením bych byla opatrná. Bohužel první část knihy mě vysloveně nudila, od poloviny už můžeme začít hovořit alespoň o nějakém ději. Celkově ale kniha ve mě nezanechala kdoví jaký dojem a myslím, že za pár dní nebudu ani vědět, o čem jsem četla. Je to škoda, protože autorčina prvotina Poslední let mě tak bavila!
Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem, i když mi po jejím přečtení zůstaly nevysvětlené otázky. Krátké články, které příbližily genetiku, byly zajímavé.
Tak tady vzala autorka rodinné a jiné vztahy pěkně od podlahy – tedy od DNA. Hrdinka usiluje býti dokonalá, ale vždy to pro všechny ty komplikace nejde, takže zde máme také umělé oplodnění, rozchody, hádky a další nutné rekvizity úspěšného románu pro ženy. Také zde je menší instruktáž o dědičnosti, epigenezi a metylaci DNA, a to si určitě rád přečte i někdo mimo tuto skupinu a obzvláště ten, který třeba hledá vědecké zdůvodnění karmy.
umělé oplodnění rodičovství otcové a děti otcové a synové thrillery pro ženy
2021 | Poslední let |
2021 | Otec neznámý |
2024 | Pavučina lstí |
Ženský román o genetice a rodinných vztazích.
Už jak se tam Jackie s Aaronem objevili, tak mi bylo jasné, jakým směrem se to bude ubírat.
Bylo to hezky napsané, chvílemi dojemné, tak proč ne.