Othello
William Shakespeare
Drama o maurském vojevůdci Benátské republiky, napsané a po prvé provedené asi r. 1604, je jednou z tragedií, v nichž vrcholí Shakespearovo umělecké mistrovství, jeho umění dramatického účinu, umění kresby povah i jeho humanismus.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1953 , OrbisOriginální název:
The Tragedy of Othello, 1605
Lidské vlastnosti, které se ani po staletí nemění.. i když děj vlastně skoro každý zná, tak mě překvapilo, že je to napínavé..tak moc dobře to Shakespeare tenkrát napsal.....
I přes to, že kniha je z 16. století tak se mi četla dobře a bavila. Přečetla jsem ji za víkend ale myslím, že mi čtení usnadnilo to, že už jsem věděla o čem kniha bude. I tak se mi ale moc líbily jednotlivé promluvy postav a vykreslení proradného a intrikánského Jaga. Shakespeare chtěl nepochybně poukázat na problematické lidské vlastnosti- lež, závist, nenávist, manipulace ale i silné emoce jako láska či důvěřivost. Podle mě ale kniha také poukazuje na nutnost komunikace (a naslouchání si)- neposlouchat jen řeči co člověk slyší ale přímo si promluvit a myslet racionálně.
(SPOILER)
Klasická literatura plná žárlivosti a manipulace. Líbilo se mi vykreslení proradného Jaga i ovlivnitelného Othella, naopak Cassio nebo Desdemona mi přišli jako ploché postavy.
Překvapilo mne množství vulgarismů, kterých na dobu Shakespeara bylo v knize opravdu dost.
Ďábelská manipulace a intriky proradného Jaga a šílená chorobná žárlivost Othella, proti které čistá láska nebohé Desdemony neměla nejmenší šanci. „Klasické“ dílo, které má co říct i dnes – a přitom po dějové stránce poměrně přímočaré, méně zprofanované než Romeo a Julie a méně náročné než hamletovský Hamlet. (Pro maturanty rozhodně dobrá volba.)
Ó, pohleď, co proved.´ Jak stíní, siný. Jeho tělo, mysl zatíží. Mefistofelovské. Šeptající podlé jáství, které houpe gondolami. Šibeniční loutkář vede si. Očerňuje. Bazíruje na nitkách temnoty. Kypří falzy realitu druhých. Slovy, rétor jehel tká, smilstvo fata morgán. Rubínový rubáš apokalypsy.
Klasika, která se prostě musí přečíst. Jediné, co se mi v knize asi nelíbilo, tak užívání hodně vulgarismů. Není to první kniha, kterou jsem od Shakeaspera přečetla a myslím, že ani poslední.
Žárlivost, intriky, manipulace.
Othello je klasika, ale mne tohle moc neoslovilo. Popravdě radši zfilmované. Čtení mne prostě nudilo a proto dvě hvězdy.
Literární klasika, která má své místo ve světě literatury a divadelnictví právem. Příběh vášnivé lásky a manipulace a síly slova. Příběh je svým rozsahem spíše kratší, ale o to více je děj sepjatý, scéna střídá scénu a jedna lež a manipulace navazuje na druhou.
Vedle očividného výkladu chování Jaga jako chování pramenící ze závisti, jsem četl i výklady, které hovoří o Jagovi, který jedná na popud jeho vlastní žárlivosti vůči Desdemoně a jeho chování pramení z jeho vztahu k Othellovi, tato interpretace mi přišla zajímavá a dává ději nový a hlubší rozměr, vybízím tedy případné čtenáře, aby četli scény i touto optikou.
V knize Giepa Hagoorta Umělecký management pracuje autor s myšlenkou využití Jagových vlastností v managementu v pozitivním stylu. Využívat podobného přístupu k dosažení pozitivních změn v týmu apod. je zajímavé. Od starých mistrů se stále můžeme hodně naučit.
Moc slova, manipulace, intriky, našeptávání, pomluvy, tím vším vládne Jago a dokáže natolik ovlivnit Othela, že jeho láska ke krásné a nevinné Desdemoně se mění v bezbřehou žárlivost a končí vše tragicky. Opět další nadčasová hra a další nadčasový problém, který Shakespeara tak geniálně nastolil.
Tragédie od velkého mistra dramatu nám ukáže, která postava ze všech divadelních postav má nejvíce negativních vlastností a jak dokáže autor pomocí úkladů Jaga z kladné postavy vytvořit pomatenou žárlivou bezradnou nulu, která uvěří jeho úkladným zinscenovaným lžím! Ne vždy končí dramata happyendem.
Osobně se mi toto drama zdá jako komedie. Othello furt žvatlá nějaké nesmysly, kdykoliv kamkoliv přijde. Velmi jsem se nasmál, když své ženě dal šátek, který upletli v Africe z kůží panen, nebo když na ni řval něco o ohni a síře. Doporučuji tuto klasiku
(SPOILER)
Othelo je velmi zajímavá kniha. Námět je nestárnoucí, což dodává na intenzitě příběhu.
Je zajímavé jak lidská žárlivost a dobře promyšlená lest může stát životy mnohých.
Těším se na další knihy od Shakespeara.
Shakespeare je prostě nesmrtelný...a Othello srdcovka, kterou jsem si znova ráda přečetla. Postupně mám v plánu i další hry od WS.
vraždy 16. století anglická literatura maturita manipulace (psychologie) žárlivost tragédie William Shakespeare, 1564-1616
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Shakespeare nepíše špatně, Othello je jedna z těch lepších her (za mě) a i když mi to občas přišlo zdlouhavé, děj mě bavil (a ani nezmiňuji postavení žen v té době)