Othello přehled
William Shakespeare
Drama o maurském vojevůdci Benátské republiky, napsané a po prvé provedené asi r. 1604, je jednou z tragedií, v nichž vrcholí Shakespearovo umělecké mistrovství, jeho umění dramatického účinu, umění kresby povah i jeho humanismus.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1953 , OrbisOriginální název:
The Tragedy of Othello, 1605
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Othello. Přihlašte se a napište ho.
Lidské vlastnosti, které se ani po staletí nemění.. i když děj vlastně skoro každý zná, tak mě překvapilo, že je to napínavé..tak moc dobře to Shakespeare tenkrát napsal.....
I přes to, že kniha je z 16. století tak se mi četla dobře a bavila. Přečetla jsem ji za víkend ale myslím, že mi čtení usnadnilo to, že už jsem věděla o čem kniha bude. I tak se mi ale moc líbily jednotlivé promluvy postav a vykreslení proradného a intrikánského Jaga. Shakespeare chtěl nepochybně poukázat na problematické lidské vlastnosti- lež, závist, nenávist, manipulace ale i silné emoce jako láska či důvěřivost. Podle mě ale kniha také poukazuje na nutnost komunikace (a naslouchání si)- neposlouchat jen řeči co člověk slyší ale přímo si promluvit a myslet racionálně.
Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma
24.04.2022
„Kdo staré křivdy pořád oplakává, jen nové neštěstí si přivolává.“
„Čím víc se někdo bojí lva, tím víc vždy spráská bezbranného pejska,“
Kniha Othello v seznamech
v Přečtených | 2 198x |
vraždy 16. století anglická literatura maturita manipulace (psychologie) žárlivost tragédie William Shakespeare, 1564-1616
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Shakespeare nepíše špatně, Othello je jedna z těch lepších her (za mě) a i když mi to občas přišlo zdlouhavé, děj mě bavil (a ani nezmiňuji postavení žen v té době)