Pád a hnev
Jennifer L. Armentrout
Prebudenie (J. L. Armentrout) série
1. díl
V novej strhujúcej fantasy od megaúspešnej autorky Jennifer L. Armentroutovej sa snúbi dych vyrážajúce napätie so spaľujúcou romantikou. JU OVLÁDA INTUÍCIA. JEHO OVLÁDA JEJ POTEŠENIE
Literatura světová Fantasy Erotika
Vydáno: 2023 , Zelený KocúrOriginální název:
Fall of Ruin and Wrath, 2023
![MaláKnihomolka MaláKnihomolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/361283/m_malaknihomolka-Bji.gif?v=1653690168)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Co si budeme, s touhle autorkou mám takový podivný vztah. Její série Dark Elements byla skvělá a miluju ji, ale třeba Z krve a popela jsem začala číst už před hodně dlouhou dobou a nedočetla.
Prvních plus minus 150 stran knihy pro mě bylo docela utrpení. Zdlouhavý úvod do nového fantasy světa, vysvětlení co, proč, jak.. nevím, osobně mě to vůbec nebavilo. Například Yarros v tomhle umí chodit lépe a Čtvrté křídlo jsem hltala od první strany. Tady se to bohužel nekonalo. Ten svět je zajímavý a bavilo mě vracet se k mapě, hledat si kde co je. Bavil mě i nápad na bohorozence a nízkorozence, ale představení světa nebo postav jednoduše pokulhává. Taktéž časté opakování slovních spojení. Škádlení mezi Lis a Thornem mě bavilo, ale když už po několikáté čtete jednu a tu samou frázi, není to ono. Stejně tak měla Calista často spodní ret v zubech, že už ho musela mít úplně prokousaný.
Co mě však hodně bavilo, byla druhá polovina knihy. Jakmile se začal rozjíždět vztah hlavních postav, bylo to jako by někdo přepnul vypínačem. Obzvlášť potom poslední třetina knihy byla tak nabitá akcí, že kdyby v podobném duchu byl i zbytek knihy, skáču dva metry vysoko a běžím autorku prosit o další díl. Díky tomu mám chuť se do něj pustit s doufáním, že tentokrát to budu hltat hned od začátku. Škoda, že to všechno bylo nacpáno až právě na konec.
Další plus byly vedlejší postavy. Nebáli se plánovat intriky, zradit.. říkali jste si komu se dá věřit a komu ne. Na druhou stranu třeba Bas mě bavil svými hláškami a pošťuchováním s Thornem, to bylo skvělé.
Co se týče právě Thorna, tady není žádná změna. Přes dva metry vysoký, drsný, veelmi obdařený chlápek. Calista mě zatím tolik neoslovila, uvidíme jak se to s ní ještě vyvrbí.
Čeho si v této knize užijete asi nejvíc, je jiskření a dosti spicy scének.
3/5
Za poskytnutí knihy děkuju @albatrosmedia v rámci #spoluprace.
![EvikU. EvikU.](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177264/m_eviku.png?v=1734958588)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na recenzi jsem si dala čas na ulehnutí myšlenek, ale bohužel to nic nezměnilo. Z této knihy cítím mírné zklamání. Autorku jsem znala sérií Dark Elements a tak vím, že to umí mnohem lépe. A teď jenom přemýšlím jestli je to překladem nebo samotnou autorkou, že jí došly nápady.
Calista je kurtizánou barona Archwooda. Narodila se smyslem vidět určité věci. Jedna intuice byla zachránit prince Thorna. Přestože je to nepřítel. Thorn je pekelně přitažlivý. Rozhodne srdce nebo rozum?
Fantasy svět byl rozvržený na bohorozence a smrtelníky. Princ Thorn byl také bohorozenec a měl jisté vlastnosti, které mu hojily rány. Celý svět byl málo promyšlený a málo akce.
A dokonce ani milostné nebo erotické scény se mi někdy nelíbily. Buďto to bylo tím, že jsem si úplně neudělala vztah k postavám nebo mi vadili určité dialogy, které se opakovaly, ale opakovaný vtip přestává být vtipem.
No abych si jen nestěžovala ke konci to mělo svižný děj, bylo napínavý a čekala jsem, co se z toho vyklube, jenže po tolika hluchých míst, kdy mi nevadilo si vzít jinou knihu do ruky, je to málo.
Věřím, že to bylo jen uklouznutí a druhý díl si ze zvědavosti přečtu.
![lena.o.knihach lena.o.knihach](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/12353/12353.jpg?v=1386616030)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji @albatrosmedia
Doposud se mi všechny první díly romantasy sérií od Jennifer L. Armentrout líbily (to, že pak už to jde z kopce, je vedlejší), proto jsem se na Pád zkázy a hněvu velmi těšila.
A sice jsem ji přečetla rychle, protože čtivost se autorce upřít nedá, ale mám hned několik výhrad, přičemž ta největší je hlavní ženská postava. Calista je za poslední dobu má nejméně oblíbená hrdinka. Ano, oceňuji, že pomáhá cizincům v nesnázích, ale kdyby občas začala přemýšlet, vůbec bych se nezlobila.
Svět a magie mají potenciál, ale než to pochopíte, musíte přetrpět první třetinu knihy, kde se vše pomaloučku vysvětluje. To jiskření občas šlo, ale nechci radši ani vědět, kolikrát mu ona řekla Vaše milosti a on ji na to odpověděl Thorne, nebo jak často řekla Bohové anebo Ach (a to zrovna nemyslím při tom).
Očekávání se bohužel nenaplnila, takže si ještě rozmyslím, zda pokračovat v sérii, jejíž konec je v nedohlednu.
![Anastazie0810 Anastazie0810](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148238/m_148238-N8M.jpg?v=1514909066)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přiznám se, že jsem se maličko bála jaká ta knížka bude. Přeci jen už od autorky mám své oblíbence.
Čtivé? Ano. Krásná obálka s ořízkou? Ano. Žhavé? No to teda velký ano!
Ze začátku se mi do příběhu těžko dostávalo, nechápala sem ten svět ani kdo je kdo. Ale rozhodně mě to bavilo a rozhodně chci vědět co bude dál. Jak již sem někde četla v komentáři "je to J.L.A a já ji odpouštím" - S tím nemohu než souhlasit. :)
![Zara22 Zara22](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/484414/m_zara22.jpg?v=1723189335)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Jako co k tomu napsat. Snad jen, že kapitola 22 je splnění mých vlhkých snů. Calistě jsem dost záviděla.
Jinak jestli budu v další knize číst 1000x slovo bohorozenec, tak si asi vystřelím mozek z hlavy a nezachraní to ani erotické scény.
No a že je to prakticky o ničem? Je to přece J.L.A. a já jí odpouštím…
![KajinaH722 KajinaH722](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/269822/m_kajinah722-Cwv.jpg?v=1687006429)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Armentrout a její knihy jsou prostě jistota. Není ani jedna kniha,která by mě nebavila. Opět jsem se nemohla od knihy odtrhnout, protože tu máme hodně sexuální napětí, tajemství, touhu, prince, zvraty, akci i o boj o přežití a tak dále. Konec se nám pěkně zvrtnul a nový díl v nedohledu :(
![Viky27 Viky27](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Noo, není to její vrcholné dílo, má to dost hluchých míst, ale i tak je to čtivé a chytne a nepustí. Přesně jak jsem u ní zvyklá. Určitě bych to nedoporučila jako prvotinu, protože má spoustu lepších, ale i tak se těším na pokračování.
![Jane2016 Jane2016](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120632/m_jane2016-65624dc17972d.jpg?v=1700941249)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jennifer L. Armentrout je autorka, která si před několika měsíci získala moje srdce. Ačkoliv fantasy žánru příliš neholduji, jejím příběhům jsem naprosto propadla. Nejenže jsou neskutečně poutavé, ale také nabité erotikou a zajímavými postavami. Když jsem spatřila obálku této knihy, doslova mi vyrazila dech. Další série? No, to mě podrž!
Do čtení jsem se pustila okamžitě, ale pocity z knihy jsou poněkud rozporuplné. Nechybělo v ní mnoho zajímavých momentů ani žhavé scény, na které se u této autorky vždy těším, přesto ve mně zanechala spíše průměrný dojem. Nemohla jsem se začíst a ke čtení se musela nutit, což se mi u Armentroutových knih běžně nestává. Naopak, obvykle se musím krotit, abych nečetla dlouho do noci a neprošla celým týdnem se spánkovým deficitem.
Tato série mě bohužel příliš neoslovila, a proto v ní nejspíš nebudu pokračovat. Rozhodně to ale neznamená, že bych na autorku zanevřela – většina jejích knih mě naprosto uchvátila. Třeba Žár těla a ohně? To je moje srdcovka!
Občas se stane, že nám i od oblíbeného autora některá kniha nesedne, a to je naprosto v pořádku. Možná ji po pár měsících zkusím znovu a objevím v ní kouzlo, které mi tentokrát uniklo.
![ClareCMR ClareCMR](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nie je to romantasy, ale smut, a takýto "smut" si kupujem na dovolenku vo výpredaji za 50 korún. Bolo to veľmi slabé. Svet bol vykreslený veľmi lajdácky, postavy ploché a nie veľmi sympatické a spicy scény boli dosť nasilu. Hlavne pri vrúbkoch na penise som skoro knihu nadobro odložila :D Ale dej postupoval a na dva dni ma to zabavilo, tak aspoň 3 hviezdy dám.
![Adele02 Adele02](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37074/adele02-fuU.jpg?v=1640877860)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Chcete Dvůr mlhy a hněvu, kde to víc praská sexuálním napětím a míň se řeší vílí válka? Tak to je Pád zkázy a hněvu (ironie s tím názvem). Čekala jsem to horší, to narovinu. Je to psané takovým odlehčeným stylem, jako bych četla YA, jen s dospělými postavami a všudypřítomným sexem (ten mi teda po chvilce začal spíš lézt na nervy). Ale mezi Lis a Thornem to funguje, hlavně teda v první půlce - skvělá chemie a ty přestřelky jsem žrala, Thorne je fakt hot. Druhá půlka už se trochu táhla, některé věci upozaděné na úkor Lisina poblouznění Thornem, ale netrpěla jsem u toho. :D
![Ewe291 Ewe291](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/316113/m_ewe291.jpg?v=1730466327)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Asi najviac sa mi pacilo oslovenie "na'laa"
Tento pribeh som bud nepochopila alebo tam toho bolo prosto privela, neviem. Ak nahodou vyjde druhy diel dam mu sancu ale ja asi ostanem pri autorkynych nefantasy knihach. Nehovorim, ze toto bolo zle ale neviem mne nieco chybalo alebo toto prosto "nieje moja salka kavy" ale nedavala by som to citat detom vo veku 10 - 17 rokov! Ale kto ma rad fantasy smelo do toho.
"Na tvojom mieste by som sa ani nepokúšal o útek," poradil mi a prešiel okolo mňa.
"Pretože ma zastavíte?"
"Pretože ťa budem naháňať"
"A chytím ťa"
![Rudana Rudana](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pořád jsem váhala jestli knihu e pub koupit, vzhledem k ceně, která je větší než u papírové.
Nelituji. Kdo zná styl psaní této skvělé spisovatelky nebude zklamán. A nejhorší je, že další díl v nedohlednu.
![Matri Matri](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/394871/m_matri.jpg?v=1716016224)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
„Nalaa, azda si si nemyslela, že mi ujdeš. Vždy ťa chytím."
Úprimne, mala som naozaj obavy z tejto knihy. Erotiku vo fantasy mám rada, ale... všetko s mierou! O tejto knihe som vedela, že je pomerne dosť založená práve na tej hot časti, a poznám sériu Z krvi a popola (tam je toho sexu na mňa miestami až moc). Už len fakt, že hlavný hrdina sa "živí" rozkošou veľa napovedá.
Áno, bolo tam toho dosť, no prekvapivo mi to ani nevadilo. Vzťah Lis a Thorna bol pre mňa pomerne uveriteľne vykreslený.
Takmer trištvrtka knihy je viac menej o, nazvime to, spoznávaní sa hlavných hrdinov. Nejaká akcia nastala na začiatku a v úplnom závere knihy.
Silnou stránkou je určite svet, ktorý autorka vytvorila. Ani by som neverila, že to bude opäť čosi originálne, avšak je. Ak som správne pochopila, mám pocit, že sme v distopickom svete, ale akoby sme sa vrátili do stredoveku, v ktorom je spoločnosť rozdelená do vrstiev. Samozrejme nechýbajú magické schopnosti, kadejaké fantastické bytosti a slušná zápletka. Za mňa paráda!
Hlavné postavy ma tiež bavia. Ich dialógy, chémia, zázemie. Trošku som niekedy mala problémy s Lis - nebude to moja obľúbená hrdinka. No s Thornom fungujú dobre.
A vyzerá to aj na opäť podarené vedľajšie postavy - zaujali ma najmä Thornovi dvaja najbližší priatelia.
Záver knihy oplýval akciou, krvou (veľa krvi), novými odhaleniami (hoci mnohé je stále záhadou) a kniha skončila v najlepšom. Asi v poslednom odstavci knihy som konečne pochopila aj obálku knihy!! ;-)
Zatiaľ si ma séria vcelku získala, dokonca pomerne dosť! Pokračovanie si nenechám ujsť.
Hodnotením tak 4,25* :)
„Na tvojom mieste by som sa ani nepokúšal o útek,“ poradil mi a prešiel okolo mňa.
„Pretože ma zastavíte?“
„Pretože ťa budem naháňať.“
Odopol si remienky, ktorými mal na chrbte pripevnený krátky meč, a prešiel do spálne. „A chytím ťa.“
![lucyvase4 lucyvase4](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/424590/m_lucie8119-6593034dc8bba.jpg?v=1704133454)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
,, Človek nemôže žiadať iných, aby bojovali za svoje domovy a životy, ak sám nie je ochotný bojovať."
Ona - Lis (Calista) nízkorozená, sirota se schopností intuice a vidinami budoucnosti.
On - Thorne, lord, Zhorn, něco jako bůh. Velmi mocný a silný se schopností regenerace.
Lis pracuje jako konkubína pro pána města Archwood. Ten ji chce mít neustále ve své blízkosti. Ne však pro tělesně potěšení, jako většinu konkubín, ale právě kvůli jejím schopnostem, kterým je čtení myšlenek a vize budoucnosti. Nejednou mu tak poskytne cenou výhodu při vyjednávání a rozhodování. Jednoho dne uslyší Lis rozhovor dvou strážců, kteří se chlubí, že zajali a mučí Zhorna. Lis se rozhodne poslechnout svou intuici a Zhorna zachránit. A tady potkává právě Thorna. Už při prvním setkání je jasné, že to mezi nimi jiskří. Co všechno je ale spojuje? A co Thorne dělá právě v Archwoodu?
,,Pravda nikdy nie je drzá, len sa nám nemusí páčiť."
Musím říct, že knihu jsem chtěla přečíst díky úžasné obálce. Nečetla jsem anotaci ani recenze. Takže tady vážně zafungovala pouze krásná obálka. A byla to chyba. Kniha mne totiž hodně zklamala.
Čekala jsem skvělé fantasy, dobře vykreslený svět a nějakou tu romantickou linku. Dostala jsem však čistou erotiku ve fantasy světě.
400 stran sexu na všechny způsoby. Dej téměř žádný. Ale vydržela jsem. Nakonec jsem se všemi těmi pulzujícími body a vlhkými místy prokousala a dostala se až k posledním 80 stránkám, na kterých konečně bylo to super fantasy. Bitva, krev, intriky a surovost.
I svět a bytosti v něm žijící nakonec autorka popsala dokonale.
V knize bylo kromě sexu i spousta otravných dialogů. Hlavně mne štvaly ty mezi Lis a Thornem. Např. 20x jí řekne, aby mu neříkala jeho milosti, ale normálně Thorne. Jak si myslíte, že mu řekne po 21???
Druhý díl si přečtu ráda, ale vážně jen kvůli posledním 80 stránkám. A doufám, že bude více fantasy než tento.
![Maja-1212 Maja-1212](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Milujem knihy od tejto autorky. No ale tento koniec ma skoro priviedol do blázinca.Nutne potrebujem pokračovanie.
![Zuzi_cte Zuzi_cte](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49803/m_zuzi-cte-6635dc1fd61e0.jpg?v=1714805791)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Super! Presne takove fantasy romance mam rada. Doufam, ze pokracovani bude co nejdriv protoze nutne potrebuju vedet jak to bude dal :-)
![Majka1978 Majka1978](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ako začať, aby som toho veľa neprezradila?
V prvom rada musím povedať, že tento príbeh ma neskutočne potešil. Od začiatku som sa nevedela dočkať, čo bude ďalej.
Thorne, zhornské knieža, ktoré sa snaží vraj pomôcť ľuďom. Jednou z nich, ktorej vždy pomohol je aj naša Calista, Lis. Ale kto je ona? Je naozaj len obyčajná smrteľníčka? Tak prečo sa o ňu tak veľmi zaujíma? Prečo sa okolo nej stále motá a čo ho k nej láka?
Prečo ju má tak v obľube jej pán, u ktorého žije? A kým je? Ako veľmi ohrozí ju a jej okolie to, čo o sebe zistí?
A pri konci som hltala stranu za stranou.
Ale ten koniec? To nie, takto to nemôže skončiť. A pokračovanie v nedohľadne, čo som pozerala, tak ešte ani v angličtine nevyšlo.
Ak nemáte radi infarkt konce, tak neodporúčam čítať, lebo toto skončilo tak, že...
Ale príbeh bol úžasný, bolo v ňom všetko – napätie, vzrušenie, nenávisť, vzdor, tvrdohlavosť, dobrota, ochota,.... jednoducho všetko, čo do toho správneho príbehu patrí. A či tam bola aj láska? To sa ťažko povie, v tomto prípade záleží od názoru – či sa to zdá ako láska alebo je to len niečo tomu podobné.
![Jacinda123 Jacinda123](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/280418/m_jacinda123-65104dc657888.jpg?v=1695567302)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Táto kniha má len jednu chybu a to, že zatiaľ nemá pokračovanie a o to ani v angličtine. Dúfam, že bude a že sa ho potom dočkáme aj v preklade, lebo ten koniec bol masaker.
![Bryel Bryel](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/388401/m_bryel-hO3.jpg?v=1679865460)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Dobro a zlo sú skutočné. Vždy boli. Ťarcha ríše však vždy spočívala na tých medzi nimi, na tých, ktorí nie sú ani dobrí, ani zlí."
Na mě knihy Jennifer Armentrout fungují. A to dost dobře. I tato spicy romantasy si mě získala.
V centru dění je oťukávaní a poznávání konkubíny se zvláštními schopnostmi Lis a mocného zhornského knížete Thorna. Čtení je to smyslné, napínavé, plné záhad, se skvělou chemií hlavní dvojice a slovními souboji, kdo z koho.
I fantasy svět s jeho kastovním systémem mě zaujal, i když spousta informací je jen naznačená a jsem moc zvědavá na jejich vývoj v pokračování.
Trošku bych zkrátila časté úvahy hlavní hrdinky, které byly na úkor děje. Tak od půlky jsem se přikláněla spíš k hodnocení čtyřmi hvězdičkami, ale závěrečná část to opět vytáhla směrem nahoru.. 4,5/5
Jen doufám, že se tu nerýsuje další nekonečná série :-)
"Hovoril som, že ťa chytím. Mal som pravdu?"
"Len preto, že som ti to dovolila."
"Dúfam, že keď si sa rozbehla, tak si myslela na to, čo sa stane, keď ťa chytím. Čo ti urobím. Si pripravená?"
Áno. Nie?
sex erotika americká literatura moc princové příšery, monstra intuice nevěstince ochránci království americké romány fantasy romány konkubínyAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
Konec byl natolik čtivý a chytlavý, že ve mě zanechal pocit spokojeného čtenáře, úplně omámeného příběhem. Díky tomu jsem knize skoro odpustila, že v prostřední části se dvě stě stran jen šoustá, slovo bohorozenec a ach, bohové v ní zazní nejméně tisíckrát a hlavní hrdina má dva metry sedmnáct a k tomu odpovídající výbavičku..... skoro..