Pád do tmy
Wendy Dranfield
Madison Harperová série
1. díl >
Detektiv Madison Harperová a soukromý vyšetřovatel Nate Monroe mají jedno společné – oba si odseděli tresty za zločiny, které nespáchali. Teď spojí síly, aby pátrali po dvanáctileté Jenny, která zmizela z letního tábora na severu Kalifornie. Madison je jasné, že idylický kemp u jezera je plný tajemství, vedoucí však mlčí jako zařezaní. Pak ale Madison v místní knihovně najde zlověstný obrázek, který Jenny namalovala… a události se dají do pohybu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , VoxiOriginální název:
Shadow Falls, 2021
Interpreti: Karolína Půčková
Přečteno během 2 dnů.
Nate a Madison jsou skvělá dvojka a už se těším na další díl.
Kniha je psána formou krátkých kapitol, což mě trochu rušilo (382 stran a 93 kapitol).
Jsou zde dvě dějové linky: současnost, kdy Nate a Madison začnou spolupracovat na případu zmizelé dívenky a Nateova minulost (jeho soudní proces a následná cesta ven z vězení po x letech nespravedlivého odsouzení; tady mě nejvíc dostalo, že i když byl zbaven obvinění, tak strávil ještě skoro 2 roky na samotce, aby se vyřídila administrativa - jestli to takto v Americe funguje, tak zlatá ČR). Plus krátké vsuvky, kdy psychoterapeutka čte deník své pacientky. Napřed mi to nedávalo smysl, pak jsem pochopila.
Děj je napínavý až do konce, nikde nejsou výrazně hluchá místa.
Knihu jsem si užila, vrhám se na další díl této série a doufám, že se více dozvíme zase o Madison.
Úžasná série!
Jízda!
Většina postav nejspíš lže, nic není jak se zdálo. Ke konci přijde zvrat a buď to přinese šok nebo nic. :-)
Velice čtivá a dobře rozjetá série okořeněná osobními příběhy sympatických hlavních hrdinů.
Oceňuji dva nové typy detektivů - oba mají zkušenost se ztrátou svobody a nespravedlivým justičním systémem. Oba jsou sympatičtí a se zamotaným případem si dobře poradí. A nesmím zapomenout na Brodyho - skvělý parťák. Další díly určitě přelousknu, hlavně kvůli osobním případům hlavních postav.
Než se postavy propojí, je to trochu pomalé, ale pak děj frčí a utíká...určitě dám pokračování.
Kniha má pomalý začátek ale až se vyšetřovací dvojice dá dohromady tak je to taková jízda že budete hltat další a další strany knihy až dorazíte na konec a budete knihu ještě dlouho mít v hlavě.
Tak musím priznať, že táto dvojka vyšetrovateľov, "bývalých vrahov" je celkom zaujímavá. Obidvaja majú za sebou justičné omyly, ktoré im zničili život a teraz sa snažia zaradiť do života. Čo sa týka príbehu stratenej Jenny, tak bol celkom napínavý, hoci celé dokopy bolo ťažšie uveriteľné. No aj napriek tomu som knihu doslova zhltla. Ako prvá kniha série si viedla veľmi dobre. A hneď sa púšťam do pokračovania, keďže vás autorka na konci hneď návnadí na ďalší diel.
Naprosto skvělý začátek detektivní série. Prečtený zatím první a druhý díl, a je to nářez. Druhý díl je ještě o něco lepší než první.
S chutí do toho, neváhejte.
Toto byl skvělý začáek série.
Rychlý, napínavý, ze zvratů se vám sice zatočí hlava, ale jako celek to funguje na 100%. Velké doporučení.
Velice slušný začátek další série. Mě se kniha moc dobře četla. Zajímavá dvojice soukromých oček. Okamžitě jdu na další díl.
Kniha se mi moc líbila. Krásně se četla a já se nemohla odtrhnout. Po dočtení jsem dala hned další díl. Autorku si přidávám do oblíbených. Skvělé, doporučuji.
Na tuhle sérii jsem narazila úplně náhodou a rozhodně chci pokračovat. Krátké kapitoly, sympatičtí vyšetřovatelé, fajn prostředí. Bavilo moc.
Aj keď americké detektívky neobľubujem, vďaka dobrým komentom som dala Wendy šancu a neľutujem. Malo to spád a šťavu. A koniec ma naozaj dostal... A Madison a Nate sú naozaj sympatická a vydarená dvojka. Wendy si ihneď pridávam k oblúbeným autorom.
"Některé věci nejdou vrátit."
Hodně slušný rozjezd série. Některé scény mi nepřišly úplně reálné, ale díky čtivosti v knize tak nějak splynou s okolím :)
Určitě si nenechám ujít pokračování, už jen kvůli Madison a Nateovi!
Každý správný vyšetřovatel musí být nějak "divný" nebo "narušený", myslím, že na to musí existovat i nějaký zákon. :-) Nicméně osudy, které ovlivnily oba hlavní hrdiny, mi přišly docela originální (kdybych chtěla moc rýpat, našla bych tam věci, které skřípou, ale nechci). Jinak v rámci žánru dost slušná detektivka, dokonce se autorce podařilo mě překvapit. :-) Už na mě čeká druhý díl.
Špica jaxviňa! Betelná bichla, vařím těšany na druhé dílec! Jednó tam taky byly područky, kdoví, kdo to překládal....
První případ Madison a Natea mě bavil od začátku do konce. I když jsou rozdílní a občas to drhne, dokáží spolupracovat. Těším se na další díl.
Udělal jsem velkou hloupost. Přečetl jsem si tři knihy série a teprve píšu komentář k první. Ale na druhou stranu je to výhoda pro váhající. NEVÁHEJTE! V květnu vyjde čtvrtá kniha a dovolím si tvrdit, že většina z vás na ni bude netrpělivě čekat. POZOR! Vy všichni, co zde často pláčete nad nedostatkem knih bez potoků krve a mazlavých vnitřností rozházených všude kolem - tato kniha je klasická detektivka, nikoliv thriller, a pokud si dobře pamatuji, první kniha je takřka bezkrevná.
Protože autorka Wendy Dranfield pracovala s vězni a rovněž dělala asistentku koronera, ví, o čem píše. Setkali se dva lidé rozdílných povah s přibližně stejným osudem - Nate a Madison. Do toho se nám míchají klasičtí američtí policisté, kteří napřed střílí a teprve pak se ptají (problém Ameriky i v reále).
Tato první kniha má víceméně poklidnější průběh v několika liniích a s retrospektivami vzpomínek obou hlavních postav. Přestože neskřípete zubama napětím, udržuje vás děj pořád v pozoru. Pěkně se nám to s podezřelými zašmodrchává a já, přestože jsem Tupoun, jsem nějakým zázrakem dostal vnuknutí, kdo je hlavní krysa a sám sebe jsem vyznamenal řádem bílého lva s řetězem. Ale ono se to tak zauzluje, že jsem si řetěz skoro odebral, protože krysa je nakonec krysa non plus ultra. Musím částečně uznat třeba komentář Arwena 777, že jsou v knize určité koniny (třeba ty kosti po 14 dnech), i dialogy a nedotažené jednotlivé dějové linky, ale celkově se to dá překousnout. Mnozí se diví, že má kniha tak vysoké hodnocení. Řekl bych, že je to reakce právě těch, kteří k zážitku při detektivce hledají něco jiného, co tady dříve bývalo standardem, dnes výjimkou.
No a jak jsem v úvodu kritizoval vlastní hloupost, že píšu komentář k první knize, když jsem přečetl již tři, právě proto vám všema deseti doporučuji i knihu Pád do tmy, protože vývoj postav a jejich osudy na sebe přímo navazují a věřte Tupounovi - autorka se vám za vaši důvěru v dalším pokračování bohatě odmění. Já osobně si raději smlsnu na řezničině ála Chris Carter, přesto jsem tyto tři knihy spolkl během tří týdnů (a to jsem mezitím maloval kuchyň - nesnáším manuální práci) a Wendy Dranfield si zařadil mezi oblíbené autory.
2022 | Pád do tmy |
2023 | Volání o pomoc |
2023 | Příchuť zla |
2024 | Vražedná naděje |
2024 | Mrazivé vyhlídky |
Objevila jsem náhodou a dobře tak. Přečteno za tři dny a chystám se na další. Vypadá to, že to bude dobrá dvojka ( vlastně trojka) Děj má spád a konečné rozuzlení sice úplně překvapením nebylo, ale už je zaděláno na další příběh.