Paganiniho smlouva
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Je vlahá červnová noc. Šedomodrou hladinu brázdí opuštěná loď. Všimne si jí starý rybář, vystoupí na palubu a člun prozkoumá. V kajutě sedí dívka, v dlouhých černých vlasech má vetknutou sponku s bílou holubicí symbolem míru. Je mrtvá. „Utopila se, Joono,“ prohlásí patolog. „Utopila?“ Lékař přikývne a cukne koutky úst. „Utopila se na palubě plovoucí lodi.“ „Pravděpodobně ji někdo vytáhl z moře.“ „Dívčiny plíce jsou plné slané vody, ale na těle po ní nenajdeš ani stopy,“ podotkne tichounce patolog. „Je to záhada...“ V salonu luxusního bytu je nalezen oběšený muž. Oprátka je připevněna k lustrovému háku, v místnosti však není jediný kus nábytku, na který by se mohl postavit... Vyšetřování obou záhadných úmrtí se ujme kriminální komisař Joona Linna. Záhy zjišťuje, že utopená dívka i oběšený muž jsou oběťmi monstrózního zločinu. Druhý díl série Keplerových detektivních románů je stejně úspěšný jako díl první Hypnotizér. Práva na knihu byla prodána do čtyřiadvaceti zemí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Paganinikontraktet, 2010
Jsem ráda, že tu Joona dostal prostor, oproti prvnímu dílu, kde se jen mihl. Krátké kapitoli,které se čtou úplně sami, žádné nudné pasáže. Těším se na další díl.
Tato série je v podání Pavla Římského naprosto dokonalá! I když při srovnání s hypnotizerem je tento díl trošku slabší, ale i tak naprostá spokojenost!
Kniha byla slabší, ne-li nejslabší, o tom žádná, chování některých postav skutečně bylo trochu mimo mísu a odporovalo realitě, ale stále to nic nemění na tom, že jde o napínavé čtivo a čte se to moc dobře. Ale na Svědkyni ohně nebo Písečného muže to nemá ani zdaleka.
Samotná zápletka kolem "paganiniho smlouvy" byla zajímavá a napínavá. Co mi ale vadilo, a to mají všechny knihy od L. Keplera společné, je to, že když už autor neví kudy kam, přijde Joonovo tušení a intuice (a následně opakující se "měl jsem pravdu"). Vyšetřovatelku Sagu podle mě nejde označit jinak než jako hysterku. A v neposlední řadě mi přijde dost nereálné množství úchylů a podivínů, na které narazila dvojice postav, která už tak prchala před nájemným vrahem ...
Začala jsem tady tímto dílem, Hypnotizér na mě teprve čeká.
Z knihy jsem nadšená, politické prostředí mi nevadilo, nebylo tam zbytečně moc postav.
Za mě super.
Tohle byla první kniha, kterou jsem od autora přečetla a musím říct, že se nemůžu dočkat, až si přečtu zbytek. Příběh byl opravdu zajímavý, měl spád a nutilo vás to ke čtení, protože jste chtěli a hlavně museli vědět, jak to bude pokračovat dál. Za mě tedy knihu doporučuji, opravdu to bylo super.
Detektivka od švédských spisovatelů Keplerových Paganiniho smlouva má skvělý rozjezd - záhadné vraždy, které spolu zdánlivě nesouvisejí a tak se případu ujímá komisař Joona Linna a Saga Bauerová. Není to špatná detektivka, ale Písečný muž a Svědkyně ohně se mi však líbili více.
Pro mě byl toto nejslabší díl ze série. Začátek super, opravdu napínavé a pak jsem se musela do čtení nutit. Rozjelo se to zase až ke konci. Vím, že tento díl si znovu nepřečtu. Jednou a dost. Mají lepší. :-)
Opravdu propracovaná a napínavá knížka. Líbila se mi více než předešlý Hypnotizér, který ale byl také dobrý.
Kniha je čtivá, krátké kapitoly tomu jen nahrávají. Libilo se mi, že primárním cílem nebylo chytit vraha, ale rozplést celý příběh.
Jednu hvězdu odebírám za konec.
Série je super. Pro mne todle nejslabší díl. A to hlavně jeho závěr. Jinak to bylo prima čtivo.
Výborné ! Axelove hádanie práve hranej skladby sláčikového qvarteta len na základe fotografie bola absolútne dokonalá idea... Oproti prvej knihe veľký skok vpred. Vyzretejšie, obsahovo plnšie, len tak ďalej.
Opět jsem se nezklamala. Tento díl mě bavil ještě více než předchozí Hypnotizér. Ten by na mě asi až moc plný bláznů. :) Přesto, že jsem si občas říkala "ježiš zase další postava?!" a přišlo mi podrobné čtení o "nové" postavě zbytečně zdlouhavé, autorům nelze opomenout, že jejich postavy jsou opravdu do detailu promyšlené a nakonec je moc fajn je takto detailně znát a chápat jejich jednání.
Kniha má spád, čemuž napomáhají kratší kapitoly. Hypnotizérovi jsem vyčítala příliš mnoho "bláznivých" a "nepřirozeně se chovajících" charakterů. Jsem ráda, že jsem toho byla tentokrát víceméně ušetřena (ale třeba ta podivná příhoda s Ossianem - zbytečná ...). Dobré čtení, určitě lepší než Hypnotizér ...
Dal jsem duu Lars Kepler po přečtení knihy Hypnotizér ještě šanci. Udělal jsem vcelku dobře. Paganiniho smlouva byla lepší. Kvalit knih Jo Nesboa ale stejně nedosahuje. Je to průměrná detektivka, proto za mě tři hvězdy.
napětí švédská literatura tajemství severské krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Do Písečného muže má daleko, proto dávám jen 3 hvězdy.