Pán démonů z Karandy
David Eddings
Legendární sága o historii války bohů, lidí a králů, jenž trvala sedm tisíc let – o neznámých zemích a událostech – osudu a proroctví, které musí být naplněno! Zatímco králové Západu vyslali proti Východu armádu, Belgarion, mladý nejvyšší pán Západu a potomek čaroděje Belgarata prošel napříč severem a přes pevninský most do Malloreje. Doprovázel ho Belgarat a jakýsi Drasnijec, a na zádech nesl starobylý rivanský meč, na jehož jílci spočíval Kthrag Yaska, Aldurův Orb. Jeho cílem bylo zabít Toraka, zjevně na popud nějakého na Západě známého proroctví. Torak se v ruinách starobylého města Kthol Mišraku probouzel z dlouhého bezvědomí. Nyní se vzchopil, aby se s vyzyvatelem utkal. Ale Belgarion boha v souboji přemohl a zahubil ho svým mečem. Zanechal tak malorejské kněžstvo v chaosu a zmatcích. Ve třetím románu ságy Malloreon se dostávají Garion, Belgarat a jejich přátelé do střetu s nebezpečnými záměry Zandramas. Právě ona stojí za únesem Garionova syna. Chlapec má být použit v hrůzném rituálu k zajištění převahy temného proroctví. Výpravu navíc zadržel Zakat, vládce Malloreje, a dopravil ji do Mal Zetu, nějvětšího města na světě. Ve vhodné chvíli se jim podaří uprchnout a jak určila Věštkyně z Kellu, vydávají se do Ašaby – ale přestože zde nalézají Urvona, šíleného Torakova stoupence, a Pána démonů Nahaze, Zandramas jim stále uniká. V zoufalém závodu s časem jejich společenství znovu pokračuje dál, aby čelilo smrtící hrozbě…... celý text
Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: 2004 , ClassicOriginální název:
Demon Lord of Karanda, 1988
Společně s hlavními hrdiny objevujeme další kouty Malloreje. Celý příběh je znovu jen částí velkého putování, takže nečekejte žádné zakončení... to přijde až s pátou knihou. Tentokrát se parta hláškujících a neustále se špičkujících hrdinů setká nejenom se Zandramas, ale s pěknou hromadou nepřátelských démonů. Všechno rychle odsýpá, pořád jsem naladěný na stejnou vlnu.
Výborná séria, čítane ako dieťa aj ako dospelý. Ako dieťa som si to užil asi viac, ale ako dospelý sa nesťažujem. :)
Ďábelsky svižné, rychlé a dobrodružné. Jsem na vrcholu, ale obávám se dalšího příběhu, aby nebyl moc fádní. Tento je prostě perfektní. Nic jiného než 100% si nezaslouží. Prolog jenž je stručnou historií Mallorey a národů, které tu sídlí a je uspořádáno podle Kronik Angaraku, doplňují ještě části nazvané Rak Hagga, Mal Zet, Ašaba a Hory Zamadu. Je to kósek tímto směrem -----) Temná hrozba Zamdramas je ve své půlce a ještě není dovršeno proroctví. Hurá na další příběh.
2017 | Elénium |
1994 | Diamantový trůn |
1995 | Strážci Západu |
1995 | Královna magie |
2018 | Tamuli |
Pronásledování kouzelnice Zandramas, která unesla syna rivanského královského páru, pokračuje. Napříč Malloreánskou říší jí v patách pádí neohrožení hrdinové v čele s Garionem, nositelem Orbu a Dítětem Světla. O třetí knize série Malloreon se v podstatě dá napsat totéž, co jsem uvedl u stejného dílu v řadě Belgariad. Také do Pána démonů z Karandy na jednom konci (možná) natěšeně vstoupíme, abychom ho po několika drobných, nekomplikovaných zápletkách, řadě epizodních dobrodružství a hrstce šarvátek s předem daným výsledkem zase na druhém konci (s největší pravděpodobností) už méně radostně opustili. Jednou stranou tam, druhou ven, jako na laně, které nemá začátek ani konec. V jednu chvíli mě dokonce napadla kacířská myšlenka, jak moc by příběhu ublížilo přeskočení těchhle překlenovacích dílů a zda by nestačilo přečíst si jen první a poslední knihu cyklu. Tohle je totiž už jen spisovatelská rutina braná přes kopírák, nové nápady nikde. Jdeme a jdeme, sem tam někoho setneme, prohodíme pár mravokárných narážek, po nichž se všichni kdovíproč červenají, ale především se zamyslíme, proč zrovna my… tohle čtecí martyrium podstupujeme.