Pán démonů z Karandy přehled
David Eddings
Legendární sága o historii války bohů, lidí a králů, jenž trvala sedm tisíc let – o neznámých zemích a událostech – osudu a proroctví, které musí být naplněno! Zatímco králové Západu vyslali proti Východu armádu, Belgarion, mladý nejvyšší pán Západu a potomek čaroděje Belgarata prošel napříč severem a přes pevninský most do Malloreje. Doprovázel ho Belgarat a jakýsi Drasnijec, a na zádech nesl starobylý rivanský meč, na jehož jílci spočíval Kthrag Yaska, Aldurův Orb. Jeho cílem bylo zabít Toraka, zjevně na popud nějakého na Západě známého proroctví. Torak se v ruinách starobylého města Kthol Mišraku probouzel z dlouhého bezvědomí. Nyní se vzchopil, aby se s vyzyvatelem utkal. Ale Belgarion boha v souboji přemohl a zahubil ho svým mečem. Zanechal tak malorejské kněžstvo v chaosu a zmatcích. Ve třetím románu ságy Malloreon se dostávají Garion, Belgarat a jejich přátelé do střetu s nebezpečnými záměry Zandramas. Právě ona stojí za únesem Garionova syna. Chlapec má být použit v hrůzném rituálu k zajištění převahy temného proroctví. Výpravu navíc zadržel Zakat, vládce Malloreje, a dopravil ji do Mal Zetu, nějvětšího města na světě. Ve vhodné chvíli se jim podaří uprchnout a jak určila Věštkyně z Kellu, vydávají se do Ašaby – ale přestože zde nalézají Urvona, šíleného Torakova stoupence, a Pána démonů Nahaze, Zandramas jim stále uniká. V zoufalém závodu s časem jejich společenství znovu pokračuje dál, aby čelilo smrtící hrozbě…... celý text
Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: 2004 , ClassicOriginální název:
Demon Lord of Karanda, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán démonů z Karandy. Přihlašte se a napište ho.
Společně s hlavními hrdiny objevujeme další kouty Malloreje. Celý příběh je znovu jen částí velkého putování, takže nečekejte žádné zakončení... to přijde až s pátou knihou. Tentokrát se parta hláškujících a neustále se špičkujících hrdinů setká nejenom se Zandramas, ale s pěknou hromadou nepřátelských démonů. Všechno rychle odsýpá, pořád jsem naladěný na stejnou vlnu.
Kniha Pán démonů z Karandy v seznamech
2017 | Elénium |
1994 | Diamantový trůn |
1995 | Strážci Západu |
1995 | Královna magie |
2018 | Tamuli |
Pronásledování kouzelnice Zandramas, která unesla syna rivanského královského páru, pokračuje. Napříč Malloreánskou říší jí v patách pádí neohrožení hrdinové v čele s Garionem, nositelem Orbu a Dítětem Světla. O třetí knize série Malloreon se v podstatě dá napsat totéž, co jsem uvedl u stejného dílu v řadě Belgariad. Také do Pána démonů z Karandy na jednom konci (možná) natěšeně vstoupíme, abychom ho po několika drobných, nekomplikovaných zápletkách, řadě epizodních dobrodružství a hrstce šarvátek s předem daným výsledkem zase na druhém konci (s největší pravděpodobností) už méně radostně opustili. Jednou stranou tam, druhou ven, jako na laně, které nemá začátek ani konec. V jednu chvíli mě dokonce napadla kacířská myšlenka, jak moc by příběhu ublížilo přeskočení těchhle překlenovacích dílů a zda by nestačilo přečíst si jen první a poslední knihu cyklu. Tohle je totiž už jen spisovatelská rutina braná přes kopírák, nové nápady nikde. Jdeme a jdeme, sem tam někoho setneme, prohodíme pár mravokárných narážek, po nichž se všichni kdovíproč červenají, ale především se zamyslíme, proč zrovna my… tohle čtecí martyrium podstupujeme.