Pan Mercedes

Pan Mercedes
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545181/bmid_pan-mercedes.jpg 4 2029 2029

Bill Hodges série

1. díl >

Kdo je v téhle hře kočka a kdo je myš? Na masakr před pracovní agenturou, kdy maskovaný řidič v ukradeném mercedesu úmyslně najel do fronty nezaměstnaných, nikdo hned tak nezapomene. Často na něj myslí i detektiv ve výslužbě Bill Hodges, který musel při odchodu do důchodu odložený případ předat svým kolegům. Když ale dostane vychloubačný dopis, jehož pisatel se k vraždám přiznává, nechá se vyprovokovat, aby se vrátil k nedokončenému pátrání. Doufá, že se mu podaří zabránit ještě horšímu krveprolití, ale netuší, co ho to bude stát…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Mr Mercedes, 2014

Interpreti: Kajetán Písařovic , Jan Kanyza

Maryan
30.12.2019 3 z 5

Detektívka ma neoslovila, napriek rozprávačskému talentu autora. Každý autor by sa mal držať svojho obľúbeného žánru. King tu narazil na niečo, čo nie je jeho štýl. Nepochybujem že priaznivci ohodnotia aj túto knihu dobre, no detektívka v Kingovom podaní bolo veľké sklamanie.

n.ezn.amy
07.12.2019 5 z 5

První díl trilogie o nesourodných vyšetřovatelích. Bill Hodges vysloužený detektiv, který se v důchodu vrací k neobjasněnému případu, kterému vypomáhá Holly Gibneyová, která konzervativního detektiva skvěle doplňuje. Pro mě je kniha hodně strhující a skvělá díky závodu s časem, aby zabránili dalšímu masakru, který chystá Brady Hartsfield. Neberu to jako hororovou knihu, ale spíš jako detektivku, což si myslím, že King dokazuje, že není spisovatelem jednoho žánru

Chesterton
16.11.2019 3 z 5

[audiokniha]
Kingem ve svém jemně pokročilém věku nepolíbená, chtěla se dobrat, co na tom chlapovi všichni mají . . . .
Dala jsem Mercedes do ucha a Holčičku v papíru a nejsem zatím úplně zklamaná.
Začátek byl víc než krušný. Drsná škola není preferovaným žánrem, chvílemi mi unikalo o čem je řeč, plno naprosto zbytečně explicitních čuňáren, smysl majících jen pro zvýraznění faktu, jak snadno se dá z dítěte vyrobit zrůda.
Postava Billa Hodgese je skvělá a hlas i přednes Jana Kanyzy mu víc než svědčí.
Detektivka výrazně říznutá sociálním dramatem. Brilantní znalec temných zákoutí, vpletl do příběhu tíži reálií s lehkostí. Ano. Finále mimo realitu, ale proč ne. Postava Holly je náhodou skvělá, budí jemný soucit a King je trochu pohádkář :o)

"Jako by tu pracovala nějaká, sice nemotorná, ale mocná kosmická síla, která se neustále snaží špatnosti napravit. Detektivové usilovně pracují a čekají až ta síla odvede svou práci . . . "

Irika
13.11.2019 5 z 5

Jako audiokniha krásný a silný zážitek. Napínavé, zábavné, chvílemi drsné a rozhodně ne typicky kingovské, každopádně doporučuji jako jednu z jeho top knih.

zbožňuju_knihy
12.11.2019 5 z 5

Velice dobré počtení, hezky napínavé. Ten konec mi přišel natahovaný, myslela jsem, že už to nevydržím :-D!

Joges
07.11.2019 4 z 5

Stále stejný King. Výborný vypravěč, mistr slova a detailu, znalec lidského nitra. Bohužel i pisatel sáhodlouhých pasáží, opakujících se motivů, postupů a výrazů (něco jako Jeffery Deaver podvacáté). Přeskakoval jsem. A hodně. Z detektivního případu jsem si toho moc neodnesl, jednoduše mi nesedl. Mohu ale dodat, že postava Billa Hodgese je rozhodně zajímavější a reálnější, než například Cormoran Strike s protézou.

Charmedka
26.10.2019 4 z 5

Tady King opět dokázal, jak výborně dokáže pracovat s psychologickou stránkou postav a neskutečně dobře vykreslit jejich charakter. Do detailu jsou popsány myšlenky a plány mercedesového vraha, které jsou fakt brutální, syrové a úplně si říkáte, jak vůbec něčeho takového může být nějaký člověk schopný.

V knize je pěkně popsán život a dětství onoho vraha a ač je to totální šílenec, který by vůbec neměl po světě chodit na svobodě, tak je to ale jinak docela inteligentní člověk, který neměl lehký život a normální člověk z něj ani vlastně vyrůst nemohl.

Zápletka nijak originální, ale celá kniha má výbornou atmosféru, je tak napínavě napsána, že Vás nutí číst a číst a vůbec se Vám nechce knihu odkládat.

BlackBlade
25.10.2019 4 z 5

Souhlasím s komentářem "marlowe". První půlka knížky je super, ale druhá dost zvolnila. A nevolat policajty na koncert, no nevím...? Dal bych taky jen 3 hvězdy, ale zase detektivka od Kinga? No dobrá, tak tedy 4/5. Těším se na pokračování.

Astonius
20.10.2019 4 z 5

Skvělé to bylo :-) King je asi můj nejoblíbenější autor a když mám jakousi "čtecí krizi" a nemůžu se do ničeho kloudně začíst, sáhnu po něm :-) Moc mě baví charaktery postav, jak je vykresluje, je velmi přesvědčivý a i když příběh obsahuje drobné nesrovnalosti, o kterých by se dalo diskutovat, já mu to prostě žeru :-) SPOILER: Rozehraná psychologická hra mezi detektivem a "bachatelem" by si zasloužila větší gradaci v závěru, celou knihu jsem se klepala na finále, kdy si Hodges a Brady pohlédnou do očí, ale bohužel jsem se nedočkala. I když kdo ví - vzhledem k tomu závěru a ke skutečnosti, že série má ještě další dva díly ještě není vše ztraceno :-)

marlowe
09.10.2019 4 z 5

Kingův Mercedes nás šokuje nevídaným startem (z 0 na 100 za 2 sekundy) a následnou bravurní, bezchybnou jízdou – ještě hodnou chvíli po polovině závodu nechává autor své soupeře daleko za obzorem. (Těch prvních šedesát procent knížky je krystalicky čistá detektivka – a paráda přenáramná: 110%!) Jenže potom (jak bývá u Mistra bohužel zvykem) Kingovy nohy na pedálech ztěžknout (např. vstup bláznivé Holly mezi hlavní protagonisty – její postavě jsem nevěřil ani "dobrýtro"), motor se začne zadírat, objevují se první řidičské kiksy (třeba ta zcela neprofesionální berlička se "záměnou klobouku") – no a cílová rovinka už je definitivním fiaskem ("Sice riskujeme životy stovek dětí, ale policii raději nic říkat nebudeme!!!"). Šachovnicový praporek se zvedá a náš otřískaný meďour dojíždí někde vprostřed závodního pole, navíc s proraženou pneumatickou a urvaným nárazníkem.
Suma sumárum: Další promarněná příležitost.

Kolikrát jsem tohle už s Kingem zažil? Brilantní expozice, skvělé rozehrání příběhu – a následně nepovedená, logice se vzpírající koncovka.
Měl jsem chuť vytáhnout z mošničky jen 3 hvězdy, protože by si je Stephen za to závěrečné šlendriánství zasloužil, ale vzhledem k tomu, že – navzdory výhradám – zůstává pořád skvělým vypravěčem (a přes to nejde vlak), posouvám hodnotící rafičku na 70%.

Adellll
02.10.2019 5 z 5

Byla to moje první (sice trochu netradiční) detektivka od Kinga a určitě mě nezklamala. Všechny hlavní postavy byly celkem sympatické a děj zajímavý, ale kdybych si měla vybrat top 5 knih od Stephena, Pana Mercedesa bych si asi nevybrala.

Kerberos
30.09.2019 4 z 5

Trochu jiný King,detektivka u které známe pachatele skoro od začátku.Má i podstatně lepší knihy, ta 4* je za přednes Kanyza - Písařovic.

tlllk
10.09.2019 4 z 5

King je muž mnoha tvári, aj keď dávam prednosť jeho mysterióznym dielam, táto detektívka vôbec nie je zlá.

Yorika
08.09.2019 4 z 5

Pro mě překvapivý King.Král hororu umí zabrousit i do detektivního žánru a jde mu to dobře.
Příběh mě bavil.Měl spád a události z pohledu detektiva i vraha dostaly zase jiný náboj.
Další plus vidím v tom, že detektiv působí jako normální člověk, narozdíl od některých svých kolegů, kteří asi spolkli na předpis pilulku s nadpřirozenými schopnostmi.
Dobrá detektivka.

gemi
08.09.2019 3 z 5

Klasická detektivka, tedy neklasický materiál v podání Stephena Kinga. Zpočtáku překvapivý a strhující, záhy se ale dostane do polohy klasické detektivky, která už ničím nepřekvapí.

ddkk
18.08.2019 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu v podání dvojice Jan Kanyza - Kajetán Písařovic a moc se mi to líbilo. Vůbec mám raději ty Kingovy knihy, kde si moc nezahrává s nadpřirozenem. Myslím, že život sám o sobě přináší dost hororů...Určitě stojí za přečtení.

Rolada88
10.08.2019 5 z 5

Super!!! Moc dobrá detektivka od začátku do konce!!!!!

Eleanor-ka
06.08.2019 3 z 5

Na to, že Stephen King nepíše jen horory, jsem přišla až po nějaké době a hned jsem usoudila, že si jeho detektivku musím přečíst. Začátek byl slibný, hltala jsem každé slovo ale čím dál, tím víc mi - jako každá jeho doposud mnou přečtená kniha od něj - připadal i Pan Mercedes zdlouhavý a místy nudný. Příběh sám o sobě byl drsný, z něhož mrazilo, ale po přílivu množství postav jsem se ztrácela a potom jsem už nebyla s to knihu dočíst. Nevím, jak ráda bych se i já stala fanouškem legendy jménem King, ale nejspíš zůstanu jen u zfilmovaných verzí...

tereza1198
30.07.2019 4 z 5

Žila jsem v domnění, že King píše jen horory. Takže jsem se mu vyhýbala. To byla chyba. Pan Mercedes byla napínavá a dobře vykreslená detektivka, kde znáte vraha už na začátku (jako v Colombovi), ale ničemu to nevadí a celou dobu mu vidíte do tý jeho šílený hlavy. Moc se mi to líbilo. Poslední kapitola mi přišla dlouhá. Takové to vysvětlování, jak kdo dopadl, kdo odpadl a jak se teď naloží se životem. To bych vynechala. Určitě si časem přečtu i další díly.

soupik2012
30.07.2019 5 z 5

Další vynikající kniha, které nemám co vytknout. Dvě dějové linky. Padouch a detektiv. Co může být u kriminálního žánru lepší, než když máme možnost sledovat jednotlivé kroky a myšlenky jak detektiva, tak také padoucha kterého se snaží dopadnout. Kinga mám v jiné škatulce žánrů, ale s detektivním románem se vypořádal naprosto brilantně a i když mám jeho fantasy knihy ráda, tak by mi bylo milejší, kdyby se věnoval raději tomuto žánru. On je zkrátka mistrem pera a touto knihou to jenom doložil. Detektiv není žádný super hrdina, ale je to normální chybující člověk a to dodá celému příběhu na autentičnosti. A kriminálka pro mě vždy musí působit věrohodně. Audioknižní zpracování přidává další hodnotu. Opravdu se povedlo. Výběr hlasů, pan Kanyza jako detektiv a pan Písařovic jako padouch, to si sedlo, to byl zážitek. Za mě víc než 5 hvězd. Prostě KING.