Pan Mercedes přehled

Pan Mercedes
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545181/bmid_pan-mercedes.jpg 4 2002 2002

Bill Hodges série

1. díl >

Kdo je v téhle hře kočka a kdo je myš? Na masakr před pracovní agenturou, kdy maskovaný řidič v ukradeném mercedesu úmyslně najel do fronty nezaměstnaných, nikdo hned tak nezapomene. Často na něj myslí i detektiv ve výslužbě Bill Hodges, který musel při odchodu do důchodu odložený případ předat svým kolegům. Když ale dostane vychloubačný dopis, jehož pisatel se k vraždám přiznává, nechá se vyprovokovat, aby se vrátil k nedokončenému pátrání. Doufá, že se mu podaří zabránit ještě horšímu krveprolití, ale netuší, co ho to bude stát…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Mr Mercedes, 2014


Interpreti: Kajetán Písařovic , Jan Kanyza
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Mercedes. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (430)

nattotoast
včera 4 z 5

"Pan Mercedes" se od Kingova "tradičního" hororového žánru značně odlišuje a jde spíše o thriller než o klasickou krimi. Ačkoliv se zde řeší zločin, rozhodně to není krimi ve stylu Agathy Christie nebo Jo Nesbøa. Pachatele totiž známe hned od začátku a zbytek knihy se točí kolem toho, jak se k němu hlavní hrdina, Bill Hodges, postupně dostává. Příběh se zaměřuje na psychologii postav a temná témata současné Ameriky, jako jsou masové vraždy, sebedestrukce a/či extrémistické násilí (zaměřené na menšiny a vůbec všechny "odlišné").

Kniha není plná extrémního násilí, které se někdy v Kingových příbězích objevuje. Ano, je tam úvodní brutální scéna, ale pak se děj více zaměřuje na psychologický rozměr a postupné budování napětí. Kingova síla zde leží v jeho schopnosti vyprávět příběh, a i když námět sám o sobě nemusí znít přitažlivě, King prostě umí postavit zápletku tak, že vás udrží až do konce.

Líbilo se mi, že je zde omezený počet postav – každá má svou roli a přispívá k příběhu, což není vždy typické pro Kinga, který často zahrnuje velké množství vedlejších postav. Co mi však trochu nesedlo, byly pasáže, kde King předjímá budoucnost, například „ale neví, že se do domu již nevrátí“ nebo „právě udělal největší chybu svého života, ale ještě to netuší“. Takový autorův spoiler/easter egg.

Celkově mě "Pan Mercedes" mile překvapil. Ačkoliv King známý jako mistr hororu zde zabrousil do trochu jiných vod, knihu jsem přečetl téměř na jeden zátah a těžko se od ní odtrhával. Dal bych jí plný počet hvězd, nebýt toho předjímání budoucnosti, které mi nesedlo.

Pazďa
30.08.2024 4 z 5

Pan Mercedes je dost klasický thriller, který se nemusí zdát bůhví jak zajímavě, ale King to vyhrává poctivým dobrým psaním. Nejvíc mě bavily postavy, máme tady větší ansámbl hlavních aktérů, a všichni působí dostatečně trojrozměrně. Zároveň jejich společná chemie vytváří občasnou, příjemnou humornou situaci nebo dialog. Strukturou se nejedná o standardní detektivku, jelikož vrahova maska je odhalena hned na začátku knihy, a od té doby můžete sledovat, aj kolem sebe vrah a policista krouží. Což dává i vrahovi velkou možnost prodat se čtenáři jako kompletní postava. Rozhodně kvalitní Kingovina.


Rihatama
25.08.2024 4 z 5

Pana Merce jsem dlouho odkládala. Hlavně proto, že jsem viděla seriál. V přesvědčení, že kniha musí v 99% být lepší než film,nakonec na knihu došlo. Hlavně ale proto, že King. Král hororů se tentokrát nechal inspirovat sebevražednými, přinejmenším sebe/zničujícími akcemi, v nichž se oběti počítají na více než prstech dvou ruky. Americký folklór, byla bych řekla před pár měsíci, po tragédii na pražské filozofické fakultě už si tím nejsem tak jistá. Zápletka dramatická, děj však převalující se tempem starých detektivek kriminálního rady Vacátka. Kingův detektiv v důchodu Hodges prožívá své první týdny a měsíce v důchodu a moc mu to nejde. Vůbec mu to nejde. Vlastně nebýt masového šíleného vraha "z pod modrého deštníku", nejspíš by skončil dost špatně, pan bývalý detektiv v důchodu Hodges. Paradox lidského života. Stejně jako jeho noví "parťáci", psychicky labilní příbuzná zasebevražděné majitelky onoho Mercedesu s nečekanými ajtý schopnostmi a černý mladík, jehož handicapem je už samotná barva kůže. Tohle už je jasný americký folklór. A není to jediné klišé v tomto dramatu. Závěr byl pro mě mírně matoucí a kdybych neviděla film... King už napsal lepší díla s propracovanější psychologií postav, americké reálie na malém lidském vzorku jsou však dobře zachycené a příběh samotný byl taky zajímavý. Za mě velmi slušná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Ukázka z nejnovějšího thrilleru Stephena Kinga Pan Mercedes a nově vydaného Talismanu

22.10.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2015 - Edgar Allan Poe Awards (Best Novel)
2014 - Goodreads Choice Awards (Best Mystery & Thriller)


Kniha Pan Mercedes v seznamech

v Právě čtených39x
v Přečtených2 775x
ve Čtenářské výzvě372x
v Doporučených118x
v Knihotéce849x
v Chystám se číst488x
v Chci si koupit133x
v dalších seznamech14x