Dvě věže
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
V prvním díle trilogie Pán prstenů jsme sledovali, jak se z hlubin zapomenuté minulosti vynořuje nebezpečí ohrožující všechny pokojně žijící obyvatele Středozemě, a vytvoření Společenstva, aliance složené ze zástupců lidí, elfů, trpaslíků a hobitů. Jejich spojenectví je symbolické: musí zapomenout na to, že jejich cesty se v minulosti mnohdy rozcházely, aby mohli čelit ohrožení nekonečně silnějšímu, než je jedinec či jednotlivý národ. Společenstvo je vysláno, aby zničilo Prsten temné noci, avšak jeho působením se nakonec samo rozpadá... Ve Dvou věžích vyprávění sleduje cesty jednotlivých členů Společenstva po jeho rozdělení. Procházíme s nimi neznámými kraji Středozemě, setkáváme se s jejími obyvateli, kteří dosud žili v skrytu a stranou velkých dění, objevujeme zasunutou minulost. Na scénu se vrací starý známý z Hobita, Glum, a stává se průvodcem hobitů nesoucích Prsten k Hoře osudu. Text se jakoby rozděluje mezi osamělé putování skupiny hobitů na jedné straně a velkolepé boje a přesuny celých armád na straně druhé. Malé i velké děje však směřují ke stejnému cíli: konečnému střetu sil dobra a zla. Téměř na prahu tohoto střetu děj Dvou věží končí, aby si čtenář mohl vydechnout, než se nechá pohltit strhujícím finále v Návratu krále, poslední části Tolkienova vyprávění.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2006 , ArgoOriginální název:
The Two Towers, 1954
Tak, začína rúbačka. Druhý diel je o poznanie akčnejší a rozvetvenejší. Osobne mi učaroval Rohan a ent Stromobrad. Pán Tolkien tu majstrovsky pretavuje staré vikingské a keltské mýty do novej formy (sčasti sa však nevyhol ani istým náznakom toho, že čerpal aj zo slovanskej studnice). Excelentné.
V druhom dieli Pána Prsteňov je cítiť znateľný posun smerom od popisnejšieho štýlu Spoločenstva k dynamickejšiemu a dejovejšiemu štýlu Dvoch Veží. Tretia a štvrtá kniha sú vo svojej podstate veľmi rozličné; kým tretia je udalosťami bohatšia a epickejšia, štvrtá je minimalistickejšia, sledujúc len osudy a putovanie dvoch odvážnych hobitov. Aj vďaka tomuto kontrastu a rozdelení knihy na dve časti sa Dve Veže tak dobre čítajú; dej sa totiž neustále hýbe vpred, postavy sú fantasticky napísané a mytológia sveta sa odhaľuje zase o kúsok viac. Čistá radosť z čítania.
Na jednu stranu, už trochu chybí ten wau efekt, který museli zažívat první čtenáři. Celý ten nový svět, musel být neskutečně okouzlující. Je stále, jen už má člověk přece jen za sebou mnoho filmů a knih, tak už z něj není tak poblázněný.
Určitě jde o neskutečně čtivou záležitost, konec knihy je napínavější než u první a všechny postavy a příběhy jsou zajímavé a nechávají člověka v napětí co se stane. (Neviděla jsem ani jedno filmové zpracování, takže je to pro mně stále novinka). Jen jeden dotaz, jako moc velký rozdíl a kvalita je mezi knihou a filmem??
Oproti sterilnímu prvnímu dílu, pokračuje Tolkien po vzoru druhé poloviny dvěma větvenými příběhy. Bravo, ihned se vrhám na Návrat krále.
Jsou to nejsilnější tři hvězdy, které jsem mohl dát, protože lepší tři megasilné než čtyři ubohé. Opět se opakuje lehké spoilerování, naštěstí už ne formou textu, ale stále v podobě ilustrací. To není výtka na autora, ale vydavatele. Proč dáváte ilustraci o deset stránek dříve? Vždyť to přece vyvolá spoiler a ochudí mě to o překvapení. No měl jsem si koupit nějaký starší výtisk bez obrázků. Samotná kniha je hodně dobrá. První půlka je plná akce a napětí, výborná řežba a střet se Sarumanem je k popukání. Druhá půlka je o Frodově a Samově putování pustou zemí. Ze začátku jsem se bavil, ale když se po stovce stránek stále omíjí to samé, přišlo mi to trošku nudné a ztratilo to ten drive z prví půlky. Možná to měl autor prohodit, první takovou tu nudnější neakční omáčku a pak čtenáře zasypat akcí. Ale to se mi to kecá, tohle dílo je bezesporu klenotem a jestli doporučují na základní škole číst Nerudovy povídky, raději bych je nahradil touto perlou. Vždyť to mladé čtenáře mnohem víc dokope ke čtení dalších knih. Těším se na vyvrcholení v Návratu krále.
Skvělé pokračování Tolkienova nádherného a kouzelného příběhu, ke kterému je vždy radost se vrátit.
Přečetla jsem konečně celou trilogii a musím uznat, že tak propracovaný, napínavý a poetický příběh jsem snad ještě nečetla. A vyžaduje soustředění, protože rušivé elementy mě hrozně vytáčely :-) Aspoň k něčemu byla viróza dobrá... A to jsem Hobita začínala číst několikrát, až nyní jsem vytrvala a jsem moc ráda.
Souhlasím s tatjana1737. Kniha jde svižněji, je čtivější a o dost napínavější. Také ubývá zdlouhavých popisů krajiny, přesto si uchovávají svou líbeznost.Příběh jako takový se mi moc líbil, velice dobrý nápad, snad bych víc ocenila, kdyby byl Tolkien více psal o citových projevech svých postav a také přidal víc dialogů- lépe bych se sblížila s postavami a navíc rozhovor umí děj pěkně podržet. I tak se mi druhý díl trilogie velice líbil, o dost víc než část první, a s chutí si přečtu i závěrečný svazek.
Další z Tolkienových báječných děl, obdivovaných dnes čtenáři po celém světě, ve kterém se skýrvá třetí a čtvrtá kniha příběhu.
Na své předlouhé cestě se společenstvo rozpojilo a drobnější skupinky prožívají nejroztodivnější dobrodružství. Hlouběji a hlouběji čtenář zabředává do tajů světa Středozemě a poznává mnohá překvapující odhalení.
Přeji každému kdo se po prvním dílu rozhodne pokračovat se společenstvím v jejich dobrodružství, aby se do příběhu propadl, tak jako pokaždé já.
Elegantní, noblesní, nesmrtelné, víc než moudrost:)) Nemám slov.Je to víc než fantasy.
Komu se nelíbí, buď nemá trpělivost nebo ještě nedozrál :)) Není to úplně snadná oddychovka u které netřeba myslet. Ani kniha, která snadno a zdarma pobaví :))
Druhé pokračování nejslavnější fantasy ságy hodnotím o hvězdu výš než první, ale pořád to není žádná bomba a jak už jsem zmiňoval v hodnocení předchozího dílu, kde by byl JRRT bez vizualizace Petera Jacksona a jeho týmu, První čtvrtina se nese opět ve znamení veršíků a místy až dětinského stylu, který nabere na obrátkách a temnější stránce při opětovném vstupu Gandalfa na scénu a samozřejmě v druhé polovině při strastech putování dvou malých hobitů a jednoho stvořeníčka posedlého Miláškem - 75 %
Druhé pokračování se nese ve stejném stylu jako první kniha. Opět rozsáhlé popisy okolí a přírody. První poloviny knihy s osudem Aragorna a jeho společníků je místy nudná. V druhé polovině se dozvídáme, že Samova oddanost pánovi je nekonečná a konec je velmi procítěný.
Mistrovské dílo. Není třeba cokoliv dodávat. Chtěla bych to číst pořád a pořád dokola. Kéž by tak na to byl čas. Pro mě se jedná o skutečnost. Ať si říká kdo chce, co chce. Je to natolik dokonalé, že si Tolkien prostě vymyslet nemohl.
Fantastická literatura kvalitního formátu! Příběhy Aragorna, , Gandalfa, Pipina a Smíška, v první polovině druhá část se zabývá Frodem a jeho skupinou. Dobré popisy přírody a zároveň se stupňuje napětí!
Takové příjemné čtení. Rozhodně doporučuji. Knihu jsem si zamilovala a četla ji několikrát. Občas jsem byla napjatá jak šňůra na prádlo.
Z tohoto dílu mám smíšené pocity.
Kniha se mi líbila, ale chvílema mi v ní chybělo více akce. Boje mi totiž přišly méně rozsáhlé a také mi jich tam pár chybělo. Dále jsem se naneštěstí několika částmi prokousávala déle, než bych chtěla, ale dočetla jsem ji s napětím. Původně jsem si myslela, že poslední část (putování Froda a Sama) budu číst s obtíží, ale naopak, byla to pro mě ta nejnapínavější část. Avšak i těch pár maličkostí, co se mi nelíbily musím uznat, že se to Tolkienovi velmi povedlo. :)
přátelství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Jako jsem ve své recenzi u prvního dílu Společenstvo obhajoval, Dvě věže nyní budu naopak lehce kritizovat.
Nejdříve však ke kladům, kterých je podstatně více.
Rozdíl oproti prvnímu dílu bylo hlavně to, že zde byly hlavní postavy naplno uvedeny do světa, který byl čtenářům vysvětlen a odhalen. Dílo začalo být akčnější a dějově rychlejší, já však tvrdím, že kvalita byla stejná jako u prvního dílu, akorát vzata z druhého konce.
Kniha je rozdělena, stejně jako první díl, na dvě poloviny, s tím rozdílem, že zde je každá z knih o úplně jiném prostředí a vypravěčích příběhu.
První knihu Dvou věží, nemohu nijak kritizovat, jelikož se mi zdála de facto dokonalá, co se však týká knihy druhé…
Druhá kniha se mi nelíbila tolik. Ne protože by byla špatně napsaná, nebo dějově slabá, to rozhodně ne. Tato kniha se mi tolik nelíbí z podstatně prozaičtějšího důvodu. Ptáte se jaký to je? No, nemám rád Froda.
Již od filmů tuto postavu bytostně nesnáším, působí na mne nesympaticky, bez špetky intelektu a silné vůle. Ani Dvěma věžím se nepodařilo mou čistě osobní zaujatost vůči tomuto charakteru změnit a ani Sam Křepelka a Glum to nikterak nezachraňují.
Mám-li však být objektivní musím uznat, že druhá kniha ze Dvou věží, je minimálně stejně dobrá, jako celé Společenstvo prstenu.
Můj konečný názor je tedy takovýto: 5 hvězd a je to málo za takto objektivně téměř dokonalé dílo.