Pan Theodor Mundstock
Ladislav Fuks
Pan Theodor Mundstock je psychologický román Ladislava Fukse vydaný roku 1963. Patří k vrcholům Fuksovy tvorby. Šílený člověk, konající dobro, v ještě šílenějším světě musí nutně dojít k tragickému konci. Dílo zobrazuje, jak obyčejného člověka ponižuje a pokřivuje diskriminace a strach.
Z té knihy sálala taková zvláštní atmosféra. Neumím to popsat. Knihu jsem přečetla jedním dechem a věřím, že to není poslední kniha od Ladislava Fukse, kterou čtu.
A kdyby se nenarodil v Evropě? V Americe je nikdo nepronásledoval. Do Austrálie a Afriky divoké drápy rovněž nepronikly. Ale on žil tady a s tím bylo třeba se smířit.
Smířit? Ovšemže. Otázky, jako mohl-li něco dělat, byly v jeho případě nesmyslné. Byl starý a ubitý člověk. Nemělo ani cenu říkat, že neměl revolver, aby mohl do ulic. Nepotřeboval se před nikým omlouvat a hájit, nai před Steinerem a Kanppem, dvěma mladými Židy, kteří prchli na Slovensko k povstalcům; byl vskutku starý ubitý člověk.
Vznikla otázka, zda ke smíření s židovským osudem takového ubitého člověka, jakým byl donedávna on, nebylo třeba více odvahy než k útěku z nacistického Micrajimu.
První beletristická kniha L.Fukse, díky níž sekl s prací, a věnoval se pak jen literární tvorbě. Vyšla v roce 1963, jeho poslední kniha - Vévodkyně a kuchařka, která tvorbu L. Fukse uzavírá, tak vyšla v roce 1983. A pro připomenutí, autor se narodil v roce 1923.
Jímavé počtení, obzvláště truchlivé, z něhož samota a bezradnost vyčnívá každým coulem. Ve střední pasáži, kde se pan Mundstock dostane do "fáze přípravy" je takřka dechberoucí a rozhodně stojí za pozornost. Rozhodně zde Ladislav Fuks nezapřel svůj velký potenciál, který plně rozvinul až ve Spalovači mrtvol...
Židé druhá světová válka (1939–1945) prvotina okupace Československa holokaust, holocaust transporty
2017 | Spalovač mrtvol |
1985 | Pan Theodor Mundstock |
2004 | Myši Natálie Mooshabrové |
1975 | Příběh kriminálního rady |
1978 | Variace pro temnou strunu |
Osamělý Pan Mundstock, který se připravuje na transport, ale zbytečně. Kniha je dobře propracovaná a čtivá, zvláštně napsaná a nenudila mě.