Pan Theodor Mundstock

Pan Theodor Mundstock
https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75765/bmid_pan-theodor-mundstock-WjI-75765.jpg 4 812 812

Pan Theodor Mundstock je psychologický román Ladislava Fukse vydaný roku 1963. Patří k vrcholům Fuksovy tvorby. Šílený člověk, konající dobro, v ještě šílenějším světě musí nutně dojít k tragickému konci. Dílo zobrazuje, jak obyčejného člověka ponižuje a pokřivuje diskriminace a strach.

Augi
08.04.2012

Osamělý Pan Mundstock, který se připravuje na transport, ale zbytečně. Kniha je dobře propracovaná a čtivá, zvláštně napsaná a nenudila mě.

verulaj
18.01.2012 4 z 5

Z té knihy sálala taková zvláštní atmosféra. Neumím to popsat. Knihu jsem přečetla jedním dechem a věřím, že to není poslední kniha od Ladislava Fukse, kterou čtu.

swamp
25.07.2011 5 z 5

Dechberoucí příprava pana Theodora Mundstocka na transport..

charlosina
04.04.2011 5 z 5

A kdyby se nenarodil v Evropě? V Americe je nikdo nepronásledoval. Do Austrálie a Afriky divoké drápy rovněž nepronikly. Ale on žil tady a s tím bylo třeba se smířit.
Smířit? Ovšemže. Otázky, jako mohl-li něco dělat, byly v jeho případě nesmyslné. Byl starý a ubitý člověk. Nemělo ani cenu říkat, že neměl revolver, aby mohl do ulic. Nepotřeboval se před nikým omlouvat a hájit, nai před Steinerem a Kanppem, dvěma mladými Židy, kteří prchli na Slovensko k povstalcům; byl vskutku starý ubitý člověk.
Vznikla otázka, zda ke smíření s židovským osudem takového ubitého člověka, jakým byl donedávna on, nebylo třeba více odvahy než k útěku z nacistického Micrajimu.

WEIL
20.12.2010 5 z 5

První beletristická kniha L.Fukse, díky níž sekl s prací, a věnoval se pak jen literární tvorbě. Vyšla v roce 1963, jeho poslední kniha - Vévodkyně a kuchařka, která tvorbu L. Fukse uzavírá, tak vyšla v roce 1983. A pro připomenutí, autor se narodil v roce 1923.

RAiken
30.11.-0001 4 z 5

Jímavé počtení, obzvláště truchlivé, z něhož samota a bezradnost vyčnívá každým coulem. Ve střední pasáži, kde se pan Mundstock dostane do "fáze přípravy" je takřka dechberoucí a rozhodně stojí za pozornost. Rozhodně zde Ladislav Fuks nezapřel svůj velký potenciál, který plně rozvinul až ve Spalovači mrtvol...