Pastýřka snů

Pastýřka snů
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544815/bmid_pastyrka-snu.jpg 5 4 4

Nejnovější román spisovatelky Ivy Tajovské nás zavádí na počátek 20. století, do doby prvních letců a propagátorů aviatiky Jana Kašpara nebo Eugena Čiháka. Veřejnosti méně známá, ale o to zajímavější osobnost je Božena Laglerová, která jako první Češka a třináctá žena na světě řídila letadlo. Vzlety a pády jejího „motýlka“ jsou metaforou pro události jejího života. Božena se nejprve potýká s předsudky mužů vůči ženám v technických oborech a s protesty matky, která na ni tlačí, aby dostála své roli. Nakonec si však mladá žena prosadí svou a s letadlem se vydává na Kubu, na Haiti a nakonec také do New Yorku. Její život je provázen neustálým překonáváním překážek, nedostatkem peněz i podpory ze strany rodiny i společnosti. Tajovská s citem a empatií líčí, jak se mladá žena, na svou dobu nesmírně moderní a emancipovaná, dokáže vždy znovu zvednout a pokračovat ve svém úsilí, přestože se situace často jeví bezvýchodně.... celý text

VáclaV111
předevčírem 5 z 5

„Když se nechala pohltit dychtivostí létat, byla jedna z prvních, ta touha se šířila jako epidemie, každý měsíc, týden a den se objevovali další, předháněli se, kdo se udrží ve vzduchu déle, doletí výš a dál.“ (citace z knihy str. 78)
Iva Tajovská ji vlastně pro českou veřejnost Boženu Laglerovou vzkřísila, přiznám se, že i mně nebyla česká průkopnice známá.
Kniha mě zaujala spádem příběhu a uveřitelnosti postav. Úchvatná je jedna z prvních scén, kdy se Božena potká s ženskou v chatrných hadrech, která jí předpoví budoucnost. Oceňuji, jak autorka pomalu odkrývá všechna zákoutí pařížského pobytu, její lásku k Vratislavovi až po hořké finále na počátku 1. světové války v lazaretu.
Tajovská se umí vcítit do pocitů hlavní hrdinky a přenést je prostřednictvím textu čtenářům. Svou knihou dává naději všem, kteří si nevěří a předčasně opouštějí svoje sny, že i ta nejbláznivější přání se, pokud člověk obětuje vše, dají splnit. Knihu vřele doporučuji.
Knihu jsem četl právě v době, kdy se běžel další ročník Velké pardubické. Na jeho startu se objevila dvacetiletá Lenka Neprašová s koněm Her Him. Možná symbolicky další dívka, která navazuje na odvahu Boženy Laglerové. Že by další námět pro Ivu Tajovskou či její následovnice?

Terezaazeret
11.11.2024 5 z 5

Líbí se mi autorčin styl psaní, píše jednoduchým jazykem, vůbec to nedrhne, vplujete. do příběhu a běží vám před očima jako film. V knize nedochází k překvapivým zvratům, je to spíš klasické vyprávění, žádná vypočítavost spočívající v nastudování knih o tvůrčím psaní. To se mi na tom líbí. NEsnaží se urputně zaujmout, prostě vypráví a nenudí. A obohatí člověka o nové informace o osobnosti, o níž jsem dřív neslyšela. Velké doporučení.

Adelaidee
13.10.2024 5 z 5

O této letkyni jsem nikdy nic neslyšela a ráda jsem ji poznala. Kniha je napsaná velmi jemným jazykem, čas v ní plyne tak nenásilně, přestože se děj odehrává za těžkých časů nejen pro ženy.

hatikva
10.10.2024 5 z 5

Pastýřka snů Ivy Tajovské si neklade za cíl přinášet čtenáři literaturu faktu. Předkládá mu však velmi působivý zbeletrizovaný životopis první české letkyně Boženy L, která se ocitla ve stínu našich předních letců, bratranců Čiháka a Kašpara. Hned na počátku knihy poznáváme sebevědomou energickou mladou dámu, pro kterou se aviatika stala životní láskou, kterou ještě přiživuje její švagr Václav Felix , univerzitní profesor. Prostřednictvím sveho rodinného zázemí má možnost blíže proniknout do zákulisí tohoto moderního sportu a navázat tak kontakty, které ji pomohou odstartovat její kariéru. Kariéru ženy, která je od samého počátku nucena prát se s dobovými předsudky o tom, kde je místo ženy ve společnosti. Zvláště takové, které se dostalo prestižní měšťanské výchovy včetně té zahraniční. Pro zajímavost, Božena se původně měla věnovat výtvarnému umění,později pěvecké dráze, kterou jí však zhatilo onemocnění hlasivek. Rozhodla se proto studovat na letecké škole inženýra Gradeho, díky které získava pozdeji i mezinárodní pilotní průkaz jako první žena v rakousko-uherske monarchii. Velmi se mi líbilo, jak autorka dokázala vylíčit strastiplnou cestu hrdinky za dosažením svého cíle i historickou reflexi doby. Mj.v knize naleznete i pasáž o ztroskotání Titanicu či sarajevském atentátu.
Pastýřka snů není jen oslavou první české letkyně a průkopnice aviatiky, ale vlastně všech žen, které měly tu odvahu a energii jít proti proudu doby a v plné kráse svého něžného pohlaví dokázat společnosti svůj nesporný vědecko- technický či umělecký talent.