Pastýřka snů přehled
Iva Tajovská
Nejnovější román spisovatelky Ivy Tajovské nás zavádí na počátek 20. století, do doby prvních letců a propagátorů aviatiky Jana Kašpara nebo Eugena Čiháka. Veřejnosti méně známá, ale o to zajímavější osobnost je Božena Laglerová, která jako první Češka a třináctá žena na světě řídila letadlo. Vzlety a pády jejího „motýlka“ jsou metaforou pro události jejího života. Božena se nejprve potýká s předsudky mužů vůči ženám v technických oborech a s protesty matky, která na ni tlačí, aby dostála své roli. Nakonec si však mladá žena prosadí svou a s letadlem se vydává na Kubu, na Haiti a nakonec také do New Yorku. Její život je provázen neustálým překonáváním překážek, nedostatkem peněz i podpory ze strany rodiny i společnosti. Tajovská s citem a empatií líčí, jak se mladá žena, na svou dobu nesmírně moderní a emancipovaná, dokáže vždy znovu zvednout a pokračovat ve svém úsilí, přestože se situace často jeví bezvýchodně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pastýřka snů. Přihlašte se a napište ho.
Líbí se mi autorčin styl psaní, píše jednoduchým jazykem, vůbec to nedrhne, vplujete. do příběhu a běží vám před očima jako film. V knize nedochází k překvapivým zvratům, je to spíš klasické vyprávění, žádná vypočítavost spočívající v nastudování knih o tvůrčím psaní. To se mi na tom líbí. NEsnaží se urputně zaujmout, prostě vypráví a nenudí. A obohatí člověka o nové informace o osobnosti, o níž jsem dřív neslyšela. Velké doporučení.
O této letkyni jsem nikdy nic neslyšela a ráda jsem ji poznala. Kniha je napsaná velmi jemným jazykem, čas v ní plyne tak nenásilně, přestože se děj odehrává za těžkých časů nejen pro ženy.
Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)
13.09.2024
Kniha Pastýřka snů v seznamech
2018 | Odpusť, že jsem se vrátil |
2019 | Hořící nebe |
2016 | Podlaha z trávy, strop z hvězd |
2007 | Matky matek |
2021 | Než se rozdělíme |
„Když se nechala pohltit dychtivostí létat, byla jedna z prvních, ta touha se šířila jako epidemie, každý měsíc, týden a den se objevovali další, předháněli se, kdo se udrží ve vzduchu déle, doletí výš a dál.“ (citace z knihy str. 78)
Iva Tajovská ji vlastně pro českou veřejnost Boženu Laglerovou vzkřísila, přiznám se, že i mně nebyla česká průkopnice známá.
Kniha mě zaujala spádem příběhu a uveřitelnosti postav. Úchvatná je jedna z prvních scén, kdy se Božena potká s ženskou v chatrných hadrech, která jí předpoví budoucnost. Oceňuji, jak autorka pomalu odkrývá všechna zákoutí pařížského pobytu, její lásku k Vratislavovi až po hořké finále na počátku 1. světové války v lazaretu.
Tajovská se umí vcítit do pocitů hlavní hrdinky a přenést je prostřednictvím textu čtenářům. Svou knihou dává naději všem, kteří si nevěří a předčasně opouštějí svoje sny, že i ta nejbláznivější přání se, pokud člověk obětuje vše, dají splnit. Knihu vřele doporučuji.
Knihu jsem četl právě v době, kdy se běžel další ročník Velké pardubické. Na jeho startu se objevila dvacetiletá Lenka Neprašová s koněm Her Him. Možná symbolicky další dívka, která navazuje na odvahu Boženy Laglerové. Že by další námět pro Ivu Tajovskou či její následovnice?