Páté jablko

Páté jablko
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487513/bmid_pate-jablko-FEQ-487513.jpg 5 514 514

Kyselé třešně série

Rodinná sága, odehrávající se v Předmostí u Přerova. Anděla a Fabián Francovi vlastní v srdci úrodné Hané ovocný sad, mají kousek od kostela svaté Máří Magdalény obchod – a spoustu plánů do budoucna. Skončila druhá světová válka, a oni se nadechují svobody. Chtějí pozvednout své sadařské řemeslo i krámek s ovocem, jenže synové Teodor a Eduard mají jiné představy… a ani doba takovým záměrům nepřeje. Nenaplněné sny, bouřlivý osmačtyřicátý rok a nastupující padesátá léta divoce míchají kartami jejich osudů. To, že přijdou o půdu, nasycenou potem a krví předchozích generací, se nakonec v sérii životních událostí ukáže jen jako malá hořkost. Osud pro ně přichystal něco mnohem děsivějšího…... celý text

hanzmb
11.11.2024 5 z 5

Moje 5. autorčina kniha. Měl jsem tak trochu strach, protože ty další, ač taky výborné, se kvalitě Třešní nepřiblížily. A stal se zázrak. Jablko je absolutně stejně vynikající. Autorka nám zraje jak kvalitní víno z Bordeaux. Už se hrozně těším na Ořechy. Mornštajnové vyrostla v mých očích obrovská konkurence. Bohužel naši pánové spisovatelé v oblasti románu zůstávají hodně pozadu.

alabra
09.11.2024 4 z 5

Smutný příběh, kniha se nese v ponurém stylu, radosti se moc neprožívají, autorka se soustřeďuje na to smutné. Těžká poválečná doba, vyhrocené charaktery, nic není takové, jak by se zdálo.

Terusha003
18.10.2024

Moc pěkné, mohu jen doporučit. Knížka se četla sama, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Konec byl dramatický a překvapivý.

Jirinamac
16.10.2024 5 z 5

Další z rodinných příběhů, kdy po válce měli lidé představu, že konečně bude klid a oni budou pokračovat v činnosti svých předků. Když přichází k moci komunisti, tak představám je konec, ale život běží dál a nastanou tragické rodinné události, které zůstanou tajemstvím až do hrobu. Takové tajemství je trest nejvyšší a žití s ním je těžké zvládnout. Jen škoda, že příběh má pauzu na dlouhou dobu a končí moc rychle v r. 1990

Val
09.10.2024 5 z 5

Po Kyselých třešních se mi dostal do ruky i tento druhy díl . Opět jsem mile překvapená a vlastně i nadšená. Vzhledem k tomu , že to mám do Přerova kousek a místa , kde se děj knihy odehrává znám, tak má pro mě příběh i trošku jiný rozměr.
Bravurně vykreslené charaktery postav a velmi věrně zachycená poválečná léta jsou hlavními pilíři této výborné knihy . Proč zrovna páté jablko pochopí čtenář na konci knihy a věřte, že jsem měla husí kůži a i pár slziček ukáplo. Velké doporučení .

petunkav
08.10.2024 4 z 5

Malinko slabší než první díl, ale opravdu jen nepatrně.
Hrozná doba, lidé jak hodní a milí, tak Ti méně hodní a méně milí. Ale to vše do života patří.
To vše je v knize perfektně uchopené. Osudy propletené tak akorát. A ten závěr mě teda fakt dostal.....

kreira
08.10.2024 5 z 5

Velmi poutavě napsaná kniha. Zanechala ve mne hluboké stopy.

n.ezn.amy
07.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Příběh rodiny Franců, která žije na předměstí Přerova a má rodinný ovocný sad, o který všichni s láskou pečují, se odehrává na konci čtyřicátých let, kdy moc do svých rukou nekompromisně přebírají komunisté a ač Klement Gottwald všemožně živnostníkům slibuje podporu, realita je ovšem jiná. A kdo se jen trochu vzepře režimu, dopadne na něj tvrdá pěst dělnické třídy. V této skvělé knize naleznete lásku, zradu, odpovědnost k předkům, ale i varování pro budoucí generace, že komunistům nelze nikdy věřit.

Lenka Chalupová umí napsat skvělý příběh, který se od začátku nádherně čte a opět jako v Kyselých třešních přijde na konci velký zvrat, který naprosto nečekáte .... ale to už si přečtěte sami, protože to opravdu stojí za to. A vzpomeňte na boží páté přikázání ...

99jana99
24.09.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Četlo se to samo, ikdyž ta doba byla těžká a i osudy lidí v ní nelehké, nedalo se přestat číst. Určitě doporučuji a těším se na Svatojánské ořechy.

FoxFox
19.09.2024 5 z 5

Moc hezky napsaný román o osudu rodiny Francových, kteří vlastnili ovocný sad v malé vesnici Předmostí u Přerova. Zajímal mě osud každé ze zpracovaných postav a líbilo se mi střídání vypravěčů po jednotlivých měsících. I když to člověk čte nebo slyší tolikrát, pořád mě nepřestane šokovat, co se v poválečné době s nástupem komunismu u nás dělo. V této knize je toto téma ukázáno na úplně obyčejných lidech, což hodně přispívá k reálnější představě pro ty, kteří si toto období nezažili na vlastní kůži.
Musím také ocenit spisovatelčin přehled o historii dané oblasti, která byla taktéž v knize zajímavě zakomponovaná.

Předchozí díl Kyselé třešně jsem četla již před nějakou dobou a kromě hlavního zvratu na konci jsem si z děje už moc nepamatovala. Páté jablko však navazuje hodně volně, tak snad jsem nepřišla o nějaké zásadní souvislosti. Do Svatojánských ořechů jsem se ale pustila hned po dočtení tohoto dílu.

ČtenářskýJanek
11.09.2024 5 z 5

Moc pěkně se kniha čte, stejně jako Kyselé třešně. Mně blízká lokalita Přerova. Opět dávám 5 hvězdiček a těším se na Svatojánské ořechy.

pavčape
30.08.2024 4 z 5

Poutavě napsaná sága další rodiny z přerovského Předmostí. Poválečné období s počátky 50.let, kdy doba nebyla vůbec jednoduchá, bezpráví, nespravedlnost a zášť a pomstychtivost zamaskovaná za rouškou budování socialistické vlasti ... Hvězdu musím ubrat, protože rodinné ságy Aleny Mornštajnové mě zasáhly víc.
PS: když jsem se v první třetině knihy dočetla o desateru vykládaném prostřednictvím jablek, tušila jsem, kdo bude oběť a kdo pachatel

Radka1911
30.08.2024 5 z 5

Poutavě napsaná rodinná sága odehrávající se v rozmezí několika let po druhé světové válce. "Příběh je smyšlený, ale některé osoby skutečně žily a jejich osudy byly inspirací k napsání této knihy." Do knihy jsem se naprosto vžila hned od začátku čtení, zaujaly mne všechny postavy a se všemi jsem soucítila a představa že jakýkoli z těchto osudů je pravdivý byl mě vyvolává hluboký smutek. Je to jedna z knih která ve mě bude ještě ještě dlouho doznívat. Protože Předmostí u Přerova s kostelem svaté Máří Magdaleny neznám, našla jsem si lokalitu na Google mapách. Nedělejte to.

Annannas
13.08.2024 5 z 5

Pokračování prvního dílu ve stejném duchu: krásné čtení o nelehké době plné bezpráví a těžkých osudů. Doporučuji

Knižní střípky
06.08.2024 5 z 5

Skvělé, výborné, důležité čtení. Pokud se chcete dozvědět něco více o tom, jak to probíhalo u nás krátce po válce, co vlastně bylo to znárodnění, kolektivizace, co vše obnášel komunistický převrat – PÁTÉ JABLKO je na to úplně ideální čtení.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

veruptackova
02.08.2024 audiokniha 5 z 5

Nevím jak vy, ale já se toho ve škole o únoru 1948 moc nedozvěděla. Období po druhé světové válce se většinou už moc nestíhá a je spíše nutné se ponořit do samostudia. Ano, základní fakta znám, ale opravdu pochopit tuhle dobu mi pomohla až audiokniha Páté jablko. Perfektně totiž zachycuje to, co touha po svobodě může udělat s životy vašich blízkých. Lenka Chalupová opět přenesla na papír (a Dana Černá i do uší) komplikované osudy běžných lidí. Skvělé postavy, jejichž jednání budete naprosto rozumnět. Jedním z hlavních témat je emigrace, na kterou je tu pohlíženo z mnoha úhlů a já si díky tomu mohla udělat opravdu komplexní obrázek, co to tehdy pro některé muselo znamenat. Opět smekám a rozhodně audioknihu doporučuju. Celá takhle série mě okamžitě vtáhla a já hned pokračuji dalším dílem, který je opět načtený paní Černou.

Série Kyselé třešně je dostupná v rámci Audioteka klubu.

kaja77
30.07.2024 5 z 5

Tohle je kniha, která mě vyloženě baví. Hrozně dobře se to čte a člověk se dozví spoustu zajímavých informací z historie. Tak nějak naprosto plasticky a uvěřitelně je tu zachycený život obyčejných lidí . To co známe z dějepisu jen jako pojem např. znárodnění, kolektivizace apod. si v téhle knize člověk prožije spolu s hlavními postavami a vysloveně cítí to přitahování šroubů, ten tlak, to ohrožení na každém kroku. Doba šílená, to si člověk vůbec nedovede představit...uf

Evaho73
30.07.2024 5 z 5

Lenka Chalupová nás v románe Páté jablko opäť prenesie do minulosti, tentokrát do turbulentných rokov po druhej svetovej vojne. Autorka sa s obľubou vracia do histórie a s citom vykresľuje osudy obyčajných ľudí na pozadí veľkých spoločenských zmien.
Príbeh sa odohráva v malej moravskej obci a sleduje osudy rodiny Francových. Po skončení vojny sa snažia znovu naštartovať svoj život a podnikať, no plány im narušia udalosti roku 1948. Komunistický prevrat a následné zmeny prinášajú do ich života množstvo ťažkých rozhodnutí a výziev.
Oceňujem výborne vykreslenú atmosféru povojnového Československa. Čitateľ sa môže vžiť do kože postáv a zažiť s nimi všetky radosti aj strasti tej doby. Každá z nich má svoju vlastnú motiváciu a koná podľa svojich presvedčení.
Autorka s rozumom spája fikciu s realitou a do deja zapája historické udalosti. Vďaka tomu sa čitateľ dozvie viac o dobe, v ktorej sa príbeh odohráva a to je zároveň najväčšou pridanou hodnotou knihy Páté jablko.

Kackac77
27.07.2024 5 z 5

Skvělá knížka, dobře se četla. Osudy rodiny Franců, někdy dost drsné. Každá postava má něco do sebe, někdo mi byl sympatický víc, někdo míň, ale s každou postavou se dalo nějak spojit, chápat ji. To se mi líbí, když postavy nejsou černobílé. Doba otřesná, tyto roky po válce na mě působí kolikrát hůř než samotné válečné příběhy. Lidi plní naděje, že skončila válka, a to co po ní přišlo bylo pro leckoho ještě hořší..

zimolka
27.07.2024 5 z 5

Další díl pro mě opět velice čtivě napsaný. Závěr jsem tak trošinku tušila. Hned se vrhám na třetí díl.