Pět jazyků lásky
Gary Chapman
Manželský poradce přináší zcela nový pohled na manželské soužití: chcete-li prožít harmonický vztah, pak se potřebujete naučit hovořit jazykem lásky svého partnera. Práce přibližuje a na konkrétních manželských párech a jejich problémech ilustruje následující základní jazyky lásky: slova ujištění, pozornost, přijímání daru, skutky služby a fyzický kontakt. Kniha je ideálním dárkem pro všechny snoubence a manžele.... celý text
Literatura světová Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: 2009 , Návrat domůOriginální název:
The Five Love Languages, 1992
Táto kniha mi dala nový pohľad na lásku. Naučiť sa primárny jazyk lásky svojho partnera a hovoriť ním k nemu môže určite vzťahu pomôcť. Mne to pomohlo nájsť aj vlastný jazyk lásky a uvedomiť si, čo asi vo vzťahu potrebujem. Oceňujem aj test na konci, no z metodologického hľadiska si ním nie som istá. Naozaj by ma zaujímala jeho validita... Taktiež sa mi nepáčia v knihe pasáže o redukovaní lásky na rozhodnutie. Napríklad podľa Stenbergovej teórii je rozhodnutie iba jedným z komponentov lásky. Aj osobne/ľudsky si myslím, že rozhodnutie na lásku nestačí. Na druhú stranu si stále myslím, že kniha má potenciál pomôcť mnohým manželským párom po svete.
Jsem za tuhle knihu ráda. Byla mi doporučena z více stran a není to marný čtení. Hlavní věc, kterou jsem si uvědomila po přečtení byla to, že tak moc lidí dává druhým to, co oni sami chtějí, ale ne to, co druzí potřebují. Rodiče děti tahají na milion kroužků a dítě by třeba raději jelo na výlet nebo si doma hrálo společně hry. A v partnerských vztazích to pokračuje. Myslíme si, jak se maximálně snažíme, ale přitom druhému nedáváme to, co by od vztahu a od lásky potřeboval. A pak je tu další rovina - dokázat si uvědomit co potřebuju a s druhým to vzájemně vykomunikovat.
Tohle není zbytečná kniha.
Jedna pro mě důležitá myšlenka za všechny: "Možná bychom od sebe měli oddělit lásku jako pocit a lásku jako skutek."
Velmi zajímavý pohled na partnerské vztahy. Během čtení přišlo několik AHA momentů. Doporučuji.
Skvělá kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo chce porozumět svému partnerovi či dětem.. Vypsal jsem si pasáže, co mě zaujaly nejvíc:
"Láska nepočítá chyby, nepřipomíná minulá selhání. Prosba dává lásce šanci, zatímco požadavek ji dusí.
Sdílením svých pocitů (i negativních) budujeme důvěrný vztah.
Láska se projevuje tak, že hledáme způsoby, jak ze sebe vydat to nejlepší.
V zamilovanosti jsme vláčeni instinktem, který se vymyká běžnému chování. Jestliže se však po návratu do reálného světa, kde máme možnost volby, rozhodneme být laskaví a velkorysí, potom skutečně milujeme.
Zamilovanost je dočasné emocionální vzplanutí. Skutečná láska spojuje rozum s citem. Zahrnuje také vůli, vyžaduje disciplinovanost a je si vědoma dalšího rozvoje osobností. Naší nejdůležitější emocionální potřebou není být zamilován, nýbrž být opravdově milován.
Sexuální touha u žen je primárně založena na jejich emocích (že jsou milovány), zatímco u mužů má fyzický základ.
Základem úspěchu je mít pestřejší způsob řešení než jen přizpůsobit se a potlačit sebe.
Rozdíl mezi myšlenkou a potřebou. Zanedbáváme přirozenou potřebu vzruchu v partnerství. Vztah se bez stereotypu neobejde a nemá smysl se mu bránit. Ale pokud k tomu přidáte stále stejné sexuální polohy, únavu, určitou všednost, je vzruchů málo a přirozená potřeba se začne projevovat."
Jazyky lásky: Pozornost, slova ujištění, přijímání darů, skutky a služby, fyzický kontakt.
Na knize se mi líbí, ze je psaná velmi srozumitelně, ale mohla by být za mě obsáhlejší.
Je dobré vědět, co je podstatné pro každého z nás ve vztahu. Proto hodnotím knihu kladně a líbí se mi analogie nádrže citu (lásky), kterou každý v sobě máme a kterou je potřeba dolévat, aby jsme si vztahy udržely. Protože když se cítíte prázdní už to prostě dál nejde ...
Hrozně jsem se na knihu těšila, ale nějak se po přečtení nedostavilo to, co jsem čekala. Kniha je určitě zajímavá, hezky napsaná, ale už mi přijde u těchto typů knih, že se v nich píše to stejné, jen v jiné větě.
Z této knihy mám takové rozpolcené pocity. Na jednu stranu je určitě zajímavé zkusit si určit vlastní a případně partnerův "jazyk lásky" a případně z toho pro vztah něco vytěžit, ale na druhou mi šíleně vadil ten křesťanský pohled...zůstat spolu až do smrti za každou cenu a zachraňovat vztah tím, že zatnu zuby a prakticky popřu sám sebe.
Když se nad tím zamyslím, kniha neříká nic extra převratného. Autor ale dobře vystihnul lidské potřeby a upozornil na chyby, které ve vztazích často děláme
Pět velkých pravd, doporučuji přečíst každému, kdo chce poznat sám sebe i své nejbližší.
Ke knize mě přivedl osobní příběh známých, kteří tvrdí, že jim tato kniha skutečně zachránila manželství.
Možná, že popisované myšlenky nejsou o ničem jiném než o uvědomění si vlastních potřeb a potřeb druhého, ale mají rozhodně něco do sebe.
Kniha nabízí velmi jednoduché schéma 5 jazyků, tedy 5 způsobů projevování lásky druhému. Mnoho partnerských neshod pak dle Chapmana pramení z toho, že na partnera mluvíme jazykem, kterému druhý nerozumí. Brilantně jednoduché. Je to rozhodně téma k dalšímu zamyšlení nejen pro ty, kteří svůj vztah potřebují vzkřísit, ale i pro ty, kteří jej nechtějí nechat uvadnout.
No... Jak už hodně lidí zmiňovalo, je to psané takovým tím otravným americkým stylem. Kniha je fajn - jestli chcete ušetřit čas, doporucim přečíst kapitolu o každém jazyce a kapitolu jazyk lásky a děti. Dvě věci, co mě dost naštvali - když radí ženě, ať spí se svým mužem, který je očividně děsný pedant a abuser, co jí nadává a ona s ním spát nechce, ale jeho jazykem lásky je přece fyzicky kontakt. Haló! A další věc, v kapitole láska je volba, že se člověk lásky cítí méněcenný a zbytečný... Mám kolem sebe lidi, co naopak v single letech rozkvetli a zjistili, co chtějí. Takze s tímhle nesouhlasím. Jo a popisování každého případu, jak jim pomohl a ukázal, jak milovat správně, trochu jsem z toho vycítila honění ega. Ale jinak fajn :)
Zajímavé rozluštění jazyků lásky. Něco na tom určitě bude. Vidím to tak, že se ke knize budu vícekrát vracet. Určitě je plná dobrých a poučných myšlenek. Docela bych ráda šla na některou přednášku pana doktora osobně, ale to se mi asi nepoštěsti...
Vynikajúca kniha. Našťastie mám šťastné manželstvo, čiže som si knihu prečítala zo zvedavosti ako ho ešte vylepšiť.
Musím pochváliť výborný sloh, čítalo sa to veľmi ľahko, aj to je veľmi tenká kniha, čiže je to napísané naozaj stručne a jasne, príbehy to len dovysvetlujú aby si každý dokázal ten jazyk nájsť.
Určite odporúčam úplne všetkým ľuďom, je dobré zistiť o sebe nejaké nové veci.
Veľmi sa mi páčilo aj ukážka jazykov lásky na deti. Bolo zaujímavé si uvedomiť ako sa ku mne rodičia chovali keď som bola malá a aký máme spolu vzťah v dospelosti. Všetko to so sebou tak nejako súvisí.
Skvelá kniha.
Základná myšlienka knihy o tom, že každému z nás imponuje a robí šťastným niečo iné je výborná a rozdelenie do piatich jazykov je elegantné, no s pribúdajúcimi stranami moje nadšenie čoraz viac klesalo a na konci som ostal už len s neveriacky otvorenými ústami. Áno, hovorím o kapitole "Ako milovať tých, ktorí si to nezaslúžia". Také rady aké tam on prezentuje by mali byť hanbou každého terapeuta, veď tam v podstate núti ženu k sexu na základe Biblie! Celkovo miešať vieru a terapiu je krajne nevhodné, no z knihy priam srší aký je autor bigotný katolík. Okrem toho i keď je knižka naozaj útla, to naozaj zaujímavé v nej nezaberá ani polovicu. Vo zvyšku sa už len opakuje povedané a autor si honí ego nad tým, aký sú mu všetci vďační za jeho pomoc. Tiež to, že úplne každý problém rieši zaradením do "jazykov" je značným zjednodušením, reálne to tak ľahké nebude. Za kvalitnú ústrednú tému si kniha ale aspoň priemerné hodnotenie zaslúži. 6-/10
občas moc americký, ale kdo chce, to gró si z toho bude umět vytáhnout. dokonce ani neshledávam jako nějaký závratný problém, že se autor věnuje především vztahům v manželství - lidi jsou vždycky jenom lidi a kniha může být nápomocná v celé plejádě vztahů, aplikovatelná na sourozence, přátele či rodinu. za mě dobrý!
Autor vypátral 5 jazyků lásky, ale ještě něco scházelo pro zapeklité případy. 6tý jazyk je "když je nouze nejvyšší je Boží pomoc nejbližší". Z inteligentního autora se stal studiem Bible křesťan.
Autora knihy bych doplnil o šestý jazyk lásky. Vždy pochválit jídlo které partner uvaří. Láska přece prochází žaludkem. Pro zachování lásky sníst cokoliv bez reptání. Pro lásku se musí něco někdy vytrpět.
2002 | Pět jazyků lásky |
2010 | Děti a pět jazyků lásky |
2009 | Láska jako životní styl |
2011 | Kéž bych byl býval věděl .... |
2007 | Pět jazyků omluvy |
Knize bych vytknul to, že by mohla být mnohem stručnější. Autor v ní dosti opisuje to, co by dokázal vysvětit a popsat na pěti stranách. To je ale problém všech podobných knih, že jsou zbytečně nafouknuté.