Pět jazyků lásky

Pět jazyků lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221513/pet-jazyku-lasky-221513.jpg 4 1100 1100

Manželský poradce přináší zcela nový pohled na manželské soužití: chcete-li prožít harmonický vztah, pak se potřebujete naučit hovořit jazykem lásky svého partnera. Práce přibližuje a na konkrétních manželských párech a jejich problémech ilustruje následující základní jazyky lásky: slova ujištění, pozornost, přijímání daru, skutky služby a fyzický kontakt. Kniha je ideálním dárkem pro všechny snoubence a manžele.... celý text

Literatura světová Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Návrat domů

The Five Love Languages, 1992

Shindo
10.03.2021 1 z 5

Krátke a zrozumiteľné, podložené príkladmi z praxe.

Viacero veci mi však vadilo.
Kniha bola pôvodne napísaná v 90. rokoch a hoci sa odvtedy vydalo viacero nových vydaní, tento fakt proste nepustí.

Bola písaná Američanom pre americkú mentalitu, čo bolo dosť cítiť.

Ďalšia vec bolo miešanie kresťanskej viery a terapeutickej praxe (opäť, Amerika?), viera a veda sú veci, ktoré by sa podľa mňa nemali miešať dohromady. To by mal autor, ktorý vyštudoval univerzitu, snáď vedieť. Okrem univerzitného vzdelania má však absolvovaný aj seminár a biblický inštitút. Kniha teda vo výsledku aj napriek určitej odbornosti pôsobí silne kresťansky.

Občas to zachádzalo do absurdných situácií, napr. keď v kapitole Milovat nepřítele radil klientke aby v záujme šťastného manželstva bola sexuálne povoľná svojmu manželovi (pretože jeho jazyk lásky bol fyzický kontakt) v podstate aj proti vlastnej vôli, čo odargumentoval niekoľkými veršíkmi z biblie. Chcel by som vidieť, či by v terapeutickej praxi radil aj tými omnoho brutálnejšími veršíkmi (a bral bibliu ako celok) alebo sa naďalej držal pokryteckého cherrypickingu tak typického pre mnohých jeho bratov vo viere.

Taktiež zamrzelo, že kniha bola primárne o jazykoch lásky v manželstve, o vzťahy pred manželstvom sa iba obtrela. Opäť predpokladám, že tu zohral úlohu kresťanský background autora, ktorý pravdepodobne vnímal manželstvo ako cieľ a najvyššiu métu. Aj keď je pravda, že za tie roky vzniklo niekoľko verzií "piatich jazykov" (niekoľko z nich aj v preklade), čo ale považujem za prachsprostý biznis.
Aj tu sa ukazuje americká mentalita.

Kryštofka
08.03.2021 5 z 5

Knihu beru jako zajímavý podnět k zamyšlení, ale rozhodně jsem v sobě nadnesené téma ještě neuzavřela.
Hlavně si říkám, že člověk by měl mít v rovnováze všechny "jazyky lásky", ať už se jedná o partnera, děti, blízké...
Troška péče, troška pozornosti, občas pomazlit a občas obdarovat a hlavně nejenom si myslet, ale taky druhým říkat, co pro nás znamenají. Jeden "jazyk lásky" by byl zoufale málo.

Maky78
05.03.2021 5 z 5

Kniha tipu “radilka” nenásilně napsané pokyny do manželství, které můžou dost dobře fungovat. Propojení s vírou za mě dost chytře podané.
Lze milovat někoho koho nenávidím ?

MarqueeMoon
21.02.2021 4 z 5

Táto knižka má potenciál obohatiť a určite mi niečo dala - myšlienka piatich jazykov lásky resp. hlavne to, že každý ma svoj primárny jazyk lásky je zaujímavá a mnohým ľuďom môže byť táto kniha veľmi prospešná, ale recept na zaručený šťastný dlhodobý vzťah to nie je, ono to často krát môže byť komplikovanejšie. No rozhodne odporúčam a keď dvaja chcú na niečom pracovať, tak otvorenou komunikáciou sa dá všeličo zvládnuť, teplú vodu netreba vymýšľať.

Andi
16.02.2021 3 z 5

Super, je to srozumitelné, jednodušší čtení, vyšší hodnocení případně přidám poté, co vyzkouším psané v praxi

Petras99
14.02.2021 5 z 5

Jedna z nejužitečnějších knih, jak se orientovat ve vztazích (nejen partnerských). Pomohla mi porozumět i vlastním dětem, vnímat trochu více i potřeby přátel a kolegů. Doporučuji!

SSTknihy
12.02.2021 4 z 5

Asi jako většina podobně zaměřených knížek, přináší i tato mnoho zajímavého, něco obecně známého a sem tam něco již zastaralého. Záleží na tom, kdo knihu čte, jaké má zkušenosti, co ho zajímá a co vlastně hledá. Rozhodně pozitivní jsou dlouholeté autorovy zkušenosti z oboru a řada uváděných konkrétních případů, které dodávají jeho poznatkům na věrohodnosti. Přečtení určitě není ztrátou času.

sandratea
08.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha, která by měla být jako doporučená četba ještě před tím, než vejdeme do vztahu nebo se nám narodí děti. Způsob, jakým vnímáme a dáváme lásku je klíčový, abychom si porozuměli. V knize je to nádherně podáno.

Johncze
09.12.2020 5 z 5

Krátké, jde to relativně přímo k věci s minimem odboček a omáčky, ač by to šlo stále zkrátit a zhutnit. Dobře podané a dá se s tím určitě souhlasit. Jen je třeba odfiltrovat části o víře a Bohu. I přes rok vydání stále aktuální.

VeruMalfoy
29.11.2020 5 z 5

Kniha se mi četla velice příjemně. Myslím si, že rady pana doktora, stylem, jakým je podává, se daji aplikovat v partnerských i jiných vztazích. Sama se zkusím těmito radami (jazyky lásky) řídit, protože si myslím, že by mohly ovlivnit můj život v každém druhu mého vztahu k druhé osobě, ať už k partnerovi nebo ke kamarádům nebo k rodině. :) Děkuji za takovou úžasnou knihu.

Timeshifter
26.10.2020 4 z 5

Myšlienky, ktoré kniha predsúva čitateľovi sú veľmi hodnotné, a pomohli mi uvedomiť si, že každý človek má iné potreby a inak nazerá na lásku a jej prejavy. Odporúčam prečítať komukoľvek, keďže sa netýka iba partnerských vzťahov, ale aj vzťahov v rodine (a prakticky kdekoľvek, kde sa vyskytuje "láska" v akejkoľvek forme).

Na druhú stranu, kniha je niekedy až moc "polopatistická" a opakuje sa. Jazyk, akým sa autor vyjadruje, mi úplne nesedí, no môže to byť spôsobené aj prekladom (čítal som slovenský preklad).

jana4084
15.10.2020 5 z 5

Ta kniha mi vyrazila dech! Něco neuvěřitelného a najednou mi tolika věcí dává smysl! Rozhodně doporučuji všem, ať už zadaným nebo nezadaným. Ať už pro lidi v manželství s dětmi nebo bez. Každému, kdo chce porozumět lásce a předejít hádkám nebo rozchodu. Opravdu to psal člověk, který má zkušenosti a snaží se lidem pomoci.
Zjistěte, jaký je váš primární jazyk a naučte se být k lásce blíž, porozumět ji. :-)

Didy_K
12.10.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která ačkoliv je tenká a stručná, donutí člověka k zamyšlení. Během čtení si vybavujete některé své vztahy a vidíte, kde mohla být chyba. A dozvíte se i něco o sobě - zjistíte, co je pro vás ve vztahu k druhým nejdůležitější a jak opravdu chcete, aby vám projevovali svou náklonnost.
Myšlenky v knize jsou původně určeny manželským párům, dle mého názoru se však dají (ačkoliv v jiné míře) uplatnit téměř v každém vztahu, který s druhými lidmi máme.

Kaori_
27.07.2020 5 z 5

Kniha, co mi změnila život a pohled na vztahy. A hlavně mi pomohla si ujasnit, co všechno dělám špatně (a že toho bylo). Rozhodně doporučuji přečíst všem zadaným i nezadaným, bezdětným i rodičům...všem!

Dajine
19.07.2020 5 z 5

Všichni povinně přečíst!

Janiip
08.07.2020 5 z 5

Za mě skvělá knížka, až po přečtení mi došlo, jaký jazyk lásky skutečně potřebuji. Ideální je, když knihu přečtou oba partneři.

Nisshoku
07.07.2020 5 z 5

Skvelá kniha ktorú by si mal prečítať každý ^^

helkol
16.06.2020 5 z 5

Dívám se, že kniha má zde opravdu vysoké hodnocení a já se musím přidat k ostatním. Skvělá kniha o vztazích obecně, nejen partnerských.

učtenávčelka
09.06.2020 5 z 5

Nikdy mě nenapadlo, že pod pojem fungujícího vztahu, si každý představíme něco docela jiného. Gary Chapman to názorně ukazuje na příkladech a knížka mi přišla velice čtivá.
Rozhodně mi to pomohlo objasnit můj vztah s rodiči a pochopit i mou potřebu pozornosti, a naslouchání, jako projev lásky. (V knížce "Skutečná láska" rozvádí autor Thich Nhat Hanh tuto pozornost jako buddhistický projev lásky a bytí v přítomnosti, což mi přesně sedlo, ale k porozumění ostatním je lepší Pět jazyků lásky.)
-- Film "Jako v ohni" z roku 2008 je o záchraně manželství podle rad z "deníku" či knihy, klidně bych si myslela, že to byla právě tato kniha od Garyho Chapmana.

Lily101
22.05.2020 5 z 5

Hodně zajímavá knížka. Při objednávání v rezervačním systému knihovny jsem netušila, že je kniha určená do manželství, ale dle mě je ideální pro jakýkoliv dlouhotrvající vztah, tedy jak druh/družka, tak i přítel/přítelkyně, potažmo snoubenec/snoubenka (setrvává-li vztah v “předmanželské” či chcete-li “snoubenecké” fázi vztahu déle).