Pět mrtvých psů
Michal Sýkora
Detektivové od Nejsvětější Trojice série
Vrchní komisařka Marie Výrová, přezdívaná „Velká Sova“, spolu se svými kolegy vyšetřuje noční loupežné přepadení, během něhož skupina maskovaných mužů ukradla z olomoucké zoologické zahrady tři severoamerické medvědy a současně zavraždila vrátného. Vyšetřování je zprvu neúspěšné; základní otázka, k čemu někdo potřebuje živé medvědy, zůstává nezodpovězena. Když navíc jediného vytipovaného podezřelého kdosi z jeho kompliců připraví o život, je jasné, že detektivové mají co do činění s velmi nebezpečným protivníkem. Mladá policistka Kristýna Horová, bývalá kolegyně olomouckých detektivů, za trest přeložená na obvodní oddělení ve Šternberku, paralelně vyšetřuje nález pěti mrtvých psů, ledabyle zakopaných v lese. Pátrání ji přivede jednak na stopu zápasů bojových plemen pořádaných místním „vlivným podnikatelem“, jednak k přesvědčení, že oba případy spolu souvisejí.... celý text
Vzhledem k tomu, že na TV nekoukám, série Detektivů od Nejsvětější trojice mě úplně minula. Michal Sýkorá stvořil detektivku Marii Výrovou a jednou z minisérií je i Pět mrtvých psů.
Docela dobře vystavěné, hodně dobrý popis postav, ale námět jako takový mě moc nechytnul. Půlku knihy trvá, než se ukradení medvědi a psí souboje sejdou v jeden příběh (minimálně pro čtenáře) a až teprve s první vraždou se rozjíždí pořádný kolotoč. Další díly si ale moc ráda přečtu.
Opět další skvělá detektivní série. Postava Marie Výborné je skvělá a chemie mezi jejím týmem úplně sálá ze stránek.
Tento díl se mi líbil nejvíc.
I televizní série patřila k těm lepším na našich obrazovkách.
Výborná kniha. Musím přiznat, že za mým osobním pozitivním hodnocení rozhodně stojí fakt, že v televizním zpracování hraje hlavní roli Klára Melíšková, představitelka Marie Výrové...a to je srdcovka! To příběhu přidalo na váze. Trošku jsem se plácala ve jménech a občas nevěděla, kdo z těch ,, kynologů,, je kdo....a ten konec mi úplně nesedl,ale knihy Michala Sýkory ANO! Určitě chci ještě tu předlohu, dle které byl natočen Vodník ( též Melíšková jako Výrová) a štve mě, že Živé terče nemají knižní předlohu....
Tak tady se Mařence sype všechno pod rukama, prevíti mají chapadla všude, prorůstají zdmi a seberou svobodu i medvědům. No prostě já na bráchu, brácha na mě a my kluci, co spolu mluvíme. Mimořádně odpudivý příběh.
Film (díl seriálu) jsem neviděla. Tuto knihu jsem vyslechla audio. Skvělá česká detektivka z maloměsta a hodně zápornýma postavama a nechutnými popisy týrání zvířat. Konec mě trochu zklamal, ale budiž. Určitě začnu se sérií od začátku.
Neznám autorovo dílo a jen náhodnou jsem narazila na tento čtvrtý díl série. Příběh se velmi dobře četl, děj se odvíjel v příjemném tempu. Určitě ještě sáhnu po dalším dílu.
Napínavé, výborné.Pan Sýkora jako autor detektivních románů je pro mě velkým příjemným překvapením.
Teda na to, že je to poslední ze série, co jsem četla, jsem si nemohla vybrat hůř.
Rozhodně nepatřím k těm, kdo by milovali happyendy, ale zas se nevyžívám v úplně beznadějných knihách. A některá úmrtí těžce nesu.
Doufám, že to autor ještě vylepší nějakým dalším dílem.
Nejhorší obavy jsem bohužel četla jako první, tak nemám čím navázat.
chvilku mi trvalo, než jsem se začetla. Ale možná to bylo tím, že jsem nezačala sérii od začátku. Pak jsem se chytila a nepustila. Závěr mě dost naštval. Detektivka je vlastně pohádka pro dospělé = má mít dobrý konec. Zlouš má být po zásluze potrestán. Nebyl a to mě otrávilo. Ale určitě zkusím další díl
První knihu od Michala Sýkory jsem četl "Ještě není konec". Právě tato kniha mě nadchla uvěřitelností děje, prací s detaily, stylem vyprávění a uvažováním hlavních postav a tak jsem si koupil další knihu od stejného autora.
Kniha "Pět mrtvých psů" se mi už tolik nelíbí a to i přestože hlavní postavy, lokace atd. jsou stejné. Děj je plus minus uvěřitelný, ale způsob vyšetřování je takový nesystematický a posuny ve vyšetřování jsou spíše dílem náhody/shody okolností. Tomu všemu odpovídá i závěr knihy, který připouští, že soudní spravedlnost je v ČR bezzubá a tak si to autor se záporáky vyřídí po svém, aby kniha nebyla silně deprimující :). Pro mě je to tak spíše thriller s prvky detektivky.
Příběh napínavý, jazyk nápaditý a vtipný. Líbí se mi, že mimo jiné se autor se v knize vypořádává s konkrétními věcmi, které ho na Olomoucku štvou: výšková budova u vlakového nádraží, ucpaná silnice směr Šternberk - Opava a patrně i ti nedotknutelní papaláši budou mít své reálné předobrazy. Osvobození vepřína je otřesné. Konec mírně depresivní a frustrující. Naštval mě na konci Edelweiss: jde do tuhého, děje se víte co - a on se jde dívat na nosála :/
Já prostě pana Sýkoru a Marii Výrovou a její tým žeru. Děj má spád, člověk se ani chvíli nenudí, sem tam ironie. Drsné ani ne tak z popisu psích zápasů, ale ze zákulisí politiky a kamarádšoftů. Za mě opět skvělé.
Achjo. Pro Výrovou a pro zvířata. Šmejdi by vyhrávat neměli.
Ale oživila jsem si ZOO na Sv. Kopečku, je pěkné a kdo to nemáte z ruky, určitě se tam podívejte.
Tohle mi přijde nejlepší ze série. Tady mi ta "politika" přijde, že k dějí patří, není na něj šroubovaná. A konečně konec, co není na sílu.
Takové téma bych si ke čtení nikdy nevybrala, ale protože mě autor oslovil u jiné knihy a já si chci přečíst celou sérii, musela jsem se "přemoct". V detektivkách jsem zvyklá na spoustu mrtvol a už to se mnou nehne, ale jakmile se jedná o zvířata, tak mi to vadí. Nejvíc jsem si proto přála potrestátní těch, co ubližovali zvířatům. Začátek jsem tedy četla trochu s odporem, ale brzy jsem se do příběhu ponořila tak, že jsem měla pocit, jako bych tam žila taky. Uvěřitelné postavy, prostředí, reálie - zajímalo by mě, jestli to četli ti skuteční ředitelé a náměstci a radní a krajští zastupitelé a přednostové klinik a co by na to asi řekli. Líbí se mi autorovy názory, které jsme se mimochodem při čtení dozvěděli - o tom, co si myslí o společnosti a našem právu a zákonech. Všechny postavy jsou výborně propracované. Takový je můj dojem z celé knihy. A těch zvířat je mi fakt líto a jen doufám, že se nic takového neděje.
psi česká literatura kriminalistika korupce rozhlasové zpracování české detektivky a krimi zfilmováno – TV seriál
2016 | Ještě není konec |
2012 | Případ pro exorcistu |
2013 | Modré stíny |
2020 | Nejhorší obavy |
2018 | Pět mrtvých psů |
Hodně povedená detektivka. Dobře se to poslouchalo a děj pěkně odsýpal. Víc zaporáků, než klaďasů a provázanost na místech nejvyšších. Ruka ruku myje. Nedělám si iluze, že je to v současnosti jinak. Dost dobré 87%